Prvo 91 hiljada eura za konzervatorske radove na tvrđavi Forte Mare, pa...

Prvo 91 hiljada eura za konzervatorske radove na tvrđavi Forte Mare, pa upis na UNESCO listu

7
Podijeli

Opština Herceg Novi je preko Nacionalne komisije za UNESCO  kandidovala tvrđavu Forte Mare za upis na listu svjetske kulturne baštine. Kandidatura je upućena u okviru već postojeće nominacije “Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka”, koja je prošle godine prošla relevanta tijela i upisana na listu kao transnacionalna nominacija Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Od kandidovanih dobara koje su preliminarno određene iz Crne Gore bili su Stari grad Ulcinj, Forte Mare i tvrđava Kotor, koja je jedina prošle godine dobila status. Kako objašnjava generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO u Ministarstvu kulture, Milica Nikolić, tvrđava Forte Mare je dobila jednu vrstu preporuke da postoje vrijednosti koje je preporučuju za dalju nominaciju:

Picerija i restoran

– Ali postoje i određene prepreke u smislu uklanjanja pojedinih elemenata sa tvrđave koji se tamo nalaze. To je, prije svega, bioskopsko platno, koje treba ukloniti, ali i obaviti određene vrste procjena i izraditi studije kako bi se taj element takođe u perspektivi našao na UNESCO-voj listi – kazala je ona.

Nominacija je pripremljena sa Italijanima, uz pomoć UNDP-a, a iz UNESCO-a je stigla povratna informacija da su zadovoljeni svi tehnički standardi.

– Očekujemo i reakciju do polovine godine kada se održava Komitet za svjetsku baštinu. Ona može biti pozitivna, što konkretno znači upis ili može biti odlaganje, da bi se uradile još neke stvari. U svakom slučaju, ono što je definitivno jeste da će se Forte Mare, prije ili kasnije, naći na UNESKO-voj listi, samo da vidimo da li će to biti ove ili naredne godine – objašnjava Nikolić.

Opština dobila preporuke ICOMUS-a

Sekretarka za kulturu u Opštini Herceg Novi, Ana Zambelić Pištao potvrdila je da je dokumentacija pripremljena i da su u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnuh dobara dobijeni konzervatorski uslovi za tvrđavu.

FOTO: Art Nesterov

– Dobili smo preporuke ICOMUS-a (Međunarodnog savjeta muzeja) koje kažu da platno mora biti pokretno, da ne može stalno da bude postavljeno. Isto tako hodnici koji se nalaze u utvrđenju, koji su u jednom periodu korišćeni za noćni klub, moraju biti vraćeni u prvobitno stanje, odnosno svi oni slojevi, koji su onako nestručno nabacani, moraju imati stari izgled – objašnjava ona. Opština, kako je kazala,  ima dobru saradnju sa Ministarstvom u ovom slučaju.

Tvrđava Forte Mare Forte (morska tvrđava) je građena u periodu izmedu 14. i 17. vijeka, restaurirana je 1833. godine. U ljetnji bioskop adaptirana je 1952. godine, a nakon toga i u noćni klub, najprije na otvorenom dijelu, a kasnije i u unutrašnjem.

Podsjećamo, Vlada je u februaru usvojila Informaciju o realizaciji odluke Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO u odnosu na upis Venecijanskih utvđenja od 14. do 17. vijeka na UNESCO listu svjetske baštine. Vlada je zadužila Ministarstvo kulture da nastavi sa realizacijom tog transnacionalnog projekta koji su pokrenule Italija, Crna Gora i Hrvatska, a kojim je obuhvaćena i Kotorska tvrđava.

Sporazumom je predviđen iznos od 91.000 eura koji će, između ostalog, biti opredijeljen za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi Forte Mare, čija je realizacija planirana u toku 2018. godine.

7 Komentari

 1. Kao prvo sredite vodu tj dovod vode . pukla je cjev ima 10god u tvrđavi i voda toci prije brojila naravno punom snagom evo 10god to gradjani plaćaju . takođe nema uopšte brojilo od struje već 15god se ne placa struja jer je državna firma vjerovatno je tako i u ostalim objektima hercegfesta to ćemo isto mi da platimo kao gubitke na mrezi.. A ovo resto love razdjelite stranački pa tamo nek neko napise fugovanje 80 000€ i dobro je to nek bude neka nikšićka firma izvodjac recimo . ☺

  8
  1
 2. Podgoricani su otvorili nocni klub i masnom farbom ofarbali unutrasnje zidove. Ne mlatite,sram vas bilo. Vecih stetocina od vas ” lokalnih patriota” nema. Muljate izmedju sebe po siatemu rodjak rodjaku.kum kumu itd , a onda prebacujete na neke druge, podgoricane,hercegovce isl. OGLEDALO , DA SE VIDITE

  7
  5
  • Mnogo si ljut na zoru, prijatelju, opusti se malo. Nisi razumio priču, jer te ne pogađa, ali pričam o hotelu Tamaris. Ili je Brkan iz Novoga?

   4
   2
  • Nocni klub su otvorili uz zdusnu pomoc SNP koalicije koja je tada bila na vlasti, a I danas je preobucena, a ljudi iz HF koji su im bili na usluzi opet danas odlucuju I nekakvi su urednici I pitaju se.

Ostavite komentar

*

code