Početna Društvo Prvo eksproprijacija, pa dozvola za rekonstrukciju dijela magistralnog puta Debeli brijeg-Herceg Novi

Prvo eksproprijacija, pa dozvola za rekonstrukciju dijela magistralnog puta Debeli brijeg-Herceg Novi

6

Podgorička kompanija Tehnoput doo izabrana je na tenderu Direkcije javnih radova, kao najpovoljnija, za rekonstrukciju dijela magistralnog puta Debeli brijeg-Herceg Novi. Riječ je o dionici u dužini od 2800 m,  od skretanja za Servisnu zonu do Mojdeškog puta uključujući i most.

Radove će finansirati Direkcija, kojoj je iz državnog budžeta opredijeljeno 2.300,000 eura.

Kako nam je ranije kazao, samostalni savjetnik u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja, Nikola Arnaut, tender za projektovanje za dionicu od Servisne zone do Debelog brijega, trebalo bi uskoro da bude raspisan međutim, ti radovi u planu su tek za 2019. god. Vrijednost tih radova iznosila bi oko milion eura.

Cjelokupna rekonstrukcija podrazumijeva novi kolovozni zastor, rigole, ivičnjake na mjestima gdje je neophodno, biće integrisan novi sistem prihvata atmosferskih voda. To znači da će hidrotehnički biti sanirana čitava putna trasa, sa sistemom slivnika i svega što je potrebno da bi se voda uklonila sa kolovoza.

Tu su i dva mosta – jedan na petlji i jedan kod skretanja za Mojdež na kojima će takođe biti izvedena rekonstrukcija – sanirane ograde i pješačke staze, kao i dodatne intervencije na samoj konstrukciji mosta ukoliko bude potrebno.

Rekonstrukcija od Servisne zone do Mojdeškog puta  počeće nakon izdavanja građevinske dozvole, što je u ingerenciji Ministarstva održivog razvoja i turizma. Prethodno treba okončati niz administrativnih postupka, a prije svega  utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti na ovoj dionici, o čemu je juče odlučila Vlada.

Postupak eksproprijacije sprovešće Uprava za nekretnine, a Odluka se primjenjuje od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore. Javni interes utvrđen je za nepokretnosti, odnosno djelove katastarskih parcela u KO Sutorina i KO Topla.

U KO Sutorina biće eksproprisano 77 kvadrata zemljišta, koji su upisani kao svojina ili susvojina, a riječ je o neplodnom zemljištu ili dvorištima. Kao vlasnici ili suvlasnici navedeni su: Anđe Mračević, Stevan Mata Mračević, Giljo Toma Tomašević, zatim Ane, Ivo, Iva, Rada i Robert Pasković, Iva i Pero Đović, Marija Kranjčina, Marija Brčić, Rafael Ostojić i Stane Đuratović.

Na području KO Topla biće eksproprisano oko 870 kvadrata površina koje su definisane kao šume II ili III klase, parkovi ili dvorišta. Imovina se vodi na fizička i nekoliko pravnih lica.

Tako će, recimo, Vektra Boki AD biti “oduzeto” 90 m2 šume II klase u njenom vlasništvu, Institut Dr Simo Milošević “ostaće” bez 264 m2 zemljišta – dvorišta od 196 m2 i parka od 68 m2. Jugopetrolu Kotor AD “oduzima” se dvorište površine 205 m2, dok će Energoprojekt Montenegro Herceg Novi “ostati” bez 235 kvadrata – dvije parcele, šume II klase od 126 m2 i 109 kvadrata.

Kako je navedeno u Odluci, korisnik eksproprijacije je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva – Direkcija za saobraćaj.

6 Komentari

  1. Ja u ovo ne mogu da vjerujem. Ali ovaj grad je zivnuo desava se nesto,sredili su trotoar duz cjelog igala,putevi se sredjuju po naseljima,jos ovo ako bude extra. Zadnjih 20 god se nije ulozilo nista u puteve. Svaka cast malo po malo sve novi asvalt da se stavi. Plus zaobilaznica oko HN to bi nas spasilo,onda bi se moglo uzivat ljeti u HN.

    34
    4
  2. да се среде и тротоари лијепо и онемогући убудуће заграђивање паркинга на јавним површинама љети циглама и столицама грамзивим вланицима смјештаја.

    60
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code