Prvo ljeto bez restrikcija u Herceg Novom

Prvo ljeto bez restrikcija u Herceg Novom

2466
11
Podijeli

press peulic stojanovic 290816Herceg Novi je imao redovno snabdijevanje vodom ovoga ljeta zahvaljujući odličnoj saradnji sa JP Regionalni vodovod Crnogorkso primorje, kazali su novinarima predstavnici lokalne uprave i preduzeća “Vodovod i kanalizacija” DOO Herceg Novi.

– Sa 44 litara vode u sekundi koje smo preuzeli iz sistema Regionalnog vodovoda sačuvali smo lokalna izvorišta, prvenstveno Opačicu, što je omogućilo da cijeli grad ima uredno snabdijevanje. Prvi put nakon više od 20 godina Novi je imao ljeto bez restrikcija i u trenucima kada je u gradu boravilo preko 40 hiljada gostiju. Efikasno rješavajući zaostale probleme lokalna administracija je uspjela da napravi veliki napredak u oblasti koja je decenijama najveći komunalni problem Herceg Novog i još jednom potvrdi da je posvećena dobrobiti svih građana i ubrzanom razvoju Opštine – kazao je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Ilija Peulić.

Picerija i restoran

I u  narednom periodu obezbijeđeno je stabilno vodosnabdijevanje na teritoriji cijele opštine zahvaljujući sardnji i sa opštinom Tivat. Peulić je podsjetio na vrlo korisan dogovor sa Hidroelektranom Trebišnjica i efikasno rješenje da remont hidrotunela Gorica-Plat bude obavljen u maju.

– Pokušaćemo da postignemo dogovor kojim bismo ustalili majski termin za remont. Na taj način, osigurali bismo da proljećne restrikcije zbog remonta budu najblaže moguće, a nadam se i da ih ne bude, što je od velike važnosti za Herceg Novi – rekao je Peulić.

Grad je dobio dodatne količine vode izgradnjom cjevovoda u mjestu Karasovići, a ostvarena je odlična koordinacija sa Opštinom Konavli i Konavoskim komunalnim društvom.

Tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije” Mićo Stojanović podsjeća da su uspjeli da obezbijede dovoljno vodi za Novi u veoma lošoj hidrološkoj godini. On je ocijenio i da je sezona prošla bez većih problema sa kanalizacionim sistemom.

– Dodatno je ulagano u održavanje postojeće kolektorske mreže i ona je stabilno funkcionisala. Svi izazovi sa kojima smo se suočavali trebalo bi da budu riješeni puštanjem u rad prioritetne dionice novog sistema, a potom i cijele mreže, što se brzo očekuje – kazao je Stojanović.

Službe su u najskorijem roku sanirale sve nepredviđene kvarove, o čemu su i građani Novog bili redovno i tačno obavještavani.

– Pomoć smo imali i u vidu “Sistema 48”. Konkretne i tačne informacije koje na ovaj način dobijamo od građana unapređuju efikasnost naših službi – rekao je Stojanović.

 

Za poboljšanje infrastrukture 180 hiljada eura

 

Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” DOO je izradilo projekat sanacije vodovodne mreže i izgradnje kanalizacione mreže u Igalu, naselje Bare, za koji su dobili urbanističko-tehničke uslove. Slijedi raspisivanje tendera, što se može očekivati po završetku zabrane građevinskih radova.

Kako je Stojanović objasnio, grad će time  imati na raspolaganju dodatnih 35 sekundnih litara vode, što je veoma bitno za garantovanje urednog vodosnabdijevanja.

Peulić je obećao novi sistem vodosabdijevanja u naseljima gdje se bilježe veliki gubici na mreži, kao i kanalizaciju u dijelu grada koji je do sada nije imao. Ukupna vrijednost projekta je oko 180 hiljada eura, a investitori Opština Herceg Novi i “Vodovod i kanalizacija”.

– Svjedoci smo da se u Herceg Novom dešavaju velike i važne promjene. Grade se turistički kapaciteti na rivijeri,  veliki projekti, a očekujemo i početak gradnje na poluostrvu Luštica. Sve to je izazov za nas kao lokalnu upravu, ali onaj koji rado prihvatamo, jer on znači razvoj ovog grada. Novi kapaciteti iziskivaće obezbjeđivanje dodatnih količina vode, za šta će biti potrebna izgradnja novih rezervoara i investicije u vodovodnu mrežu – kazao je Peulić.

11 Komentari

 1. Restrikcije ne bi ni bilo da vasi inkasanti prijavljuju sve nelegalne prikljucke i nelogicnosti na racunima, ali mala plata pa se ljidi snalaze
  0  0
 2. Tacno je da je snabdjevanje bolje ali Bijela i Kamenari kao i prosle godine imaju slanu i nikakvu vodu.Iz vodovoda ce reci da je voda dobrog kvaliteta da se kontrolise svakog dana ali oni je ne piju pa mogu tako i pricat.A mi svaki dan u prodavnicu po bidon vode.Inace voda nije iz regionalnog vodovoda jer Novi jos nije spojen na regionalni.Da je spojen bila bi odlicnog kvaliteta vec je sa izvorista Plavda iz Lepetana udaljenog 10m od mora.Ovo je isto i prosle godine napravljeno i jos naplacena voda po regularnoj tarifi kao da je ispravna a sve su prilike da ce tako bit i ove godine.Bilo bi dobro da se neko pozabavi sa ovim problemom iz komunalne ili neke druge nadlezne sluzbe
  0  0
 3. ni jedne godine dosad nije bilo ovoliko kvarova na vodovodnoj mrezi duz rivjere kao ovo ljeto koliko je samo radio jadran o tome pisao svaki dan nedje pukla cjev
  0  0
 4. Dobro botovi,sami znate da lupate ali morate.To je ok.Ali sta da se radi.Mozete da mrzite ovu vlast koliko god hocete ali ne mozete poreci sta se radi.Kakva god da je hiljadu puta je bolja od vasih nalogodavaca koji su Novi doveli dotle da ce trebati 10 godina da se izvuce iz blata.
  0  0
 5. To sto pisu da je gubitak na cjevovodu 60% a do 70% u zimskim mjesecima je velika laz.Svi mi dobro znamo koliko je divljih prikljucaka od Sutorine do Kamenara i vazda jedna cesma iza kuce da se nadje za bastinu a nedje i cijelo domacinstvo. Gubici na glavnim cjevovodima su maksimalno 20%. Jer da tolika voda stvarno nedje toci davno bi prokopala i odnijela pola grada ili pola rivjere za ovo 20 godina.
  0  0
 6. Ja stvarno cijenim to sto se nesto radi, ali kao gradjanin Herceg Novog ne mogu biti zadovoljan, jer mi cemo i dalje imati restrikcije od 20 dana u maju. Kad ce nesto po tom pitanju da se uradi. Kad ce osvanuti tekst prva godina bez restrikcija? Pustite se projekata za luksuzna ljetovalista, pocnite sa uvodjenjem vode u grad.
  0  0

Ostavite komentar

*

code