Prvojanuarsko pješačenje zaleđem

Prvojanuarsko pješačenje zaleđem

2
Podijeli

Malo kome je 1. januara, poslije “najluđe” noći bilo do jutarnje šetnje brdovitim zaleđem Herceg Novog, ali Agencija za razvoj i zaštitu Orjena nije odustala od tradicionalne pješačke ture. Uprkos najave lošeg vremena okupilo se jutros 17 rekreativaca iz Herceg Novog i okruženja, kao i nekoliko Rusa na prvi novogodišnji dugi izlazak u prirodu.

– Cilj je podsticanje zdravih stilova života, zbog čega je i odabran prvojanuarski termin. Posebno nam je drago što su značajan dio učesnika činile porodice sa djecom, koja su bez problema i sa uživanjem prešla ovu trosatnu turu – navode iz Agencije.
Kroz obilazak zaleđa, arheolog Željko Starčević, ukazao je na istorijski kontekst ove trase, koja je vijekovima spajala Herceg Novi sa planinskim zaleđem. Pješački put za selo Kameno i dalje, predstavljao je saobraćajnu žilu-kucavicu, a samo na ovom potezu pominje se postojanje čak 17 kafana.

Picerija i restoran

– Tu i tamo se još uvijek može razaznati neka od njih, danas u nekoj drugoj namjeni. Najpoznatija je Avramovića krčma kod Matkovića mosta, mjesto za kojeg su vezane brojne priče i anegdote. Puno ozbiljniji karakter imali su vojni položaji iznad Kotobilja, mjesta presudne bitke iz 1687. godine, nakon koje je Herceg Novi oslobođen turske vlasti. Ovom prilikom je pješačkom turom obuhvaćen i jedan od njih, smješten na vrhu Gručalica, odakle se pruža odličan pogled na ulaz u Boku Kotorsku, ali i na pješačku komunikaciju kroz Kotobilj. Danas su ovaj, kao i ostali okolni vrhovi, dostupni javnosti i uređeni za posjetu, te predstavljaju odličnu dopunu ponude primorskog turizma – smatra Starčević.

“Prvi dan u prirodi” je prvi događaj u 2018-oj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”.

Program se realizuje uz podršku Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi.

2 Komentari

  1. Hahahaha, jedan dislajk od covjeka koji je zapustio stomacinu, ceska se po njoj, ispija cajeve za ciscenje i cita ruski casopis o zdravlju. To mu je sva rekreacija.

    5
    1
  2. Bravo za sve učesnike. Posebno za organizatore i porodice koji upućuju svoju djecu na poštovanje prirode i istorije svog grada. Lijep početak godine! Srećna Nova godina!

    14
    2

Ostavite komentar

*

code