Početna Društvo Puno žalbi zakupaca obale, ugostitelja i turističkih radnika uoči sezone

Puno žalbi zakupaca obale, ugostitelja i turističkih radnika uoči sezone

15

Hercegnovski ugostitelji u zoni morskog dobra kao ključni problem u pripremi sezone ističu veće cijene zakupa, veliki broj inspekcijskih nadzora tokom sezone, brisanje pojedinih privremenih objekata iz plana, ali i kašnjenje Javnog poziva za zakup kupališta od Škvera prema Meljinama, za koji još uvijek nije poznat datum.

Puno žalbi i kritika na račun JP Morsko dobro saopštili su na sastanku sa potpredsjednikom Opštine, Milošem Konjevićem, direktorom Čistoće, Vladimirom Arsićem i sekretarkom za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo, Suzanom Memarović.

Zakupac plaže u Igalu, Ivana Peulić, kazala je da je novi zakon donesen 31. decembra prošle godine, ali da zakupci o tome nisu bili informisani, a sada je već april.

– Zakupci pokušavaju na bilo koji način da riješe problem sa Morskim dobrom i MORT-om. Došli smo da tražimo podršku Opštine, jer smo vidjeli kako je Budva stala iza svojih sugrađana koji su zakupci u zoni morskog dobra. Brojne lokacije su izgubljene u Herceg Novom, oko 100 lokacija privremenih objekata je izbrisano. Uklanjanjem ovih objekata dolazi do nedostatka ponude. Kupaliste koje u zaleđu nema ugostiteljski objekat, nema adekvatnu ponudu – smatra ona.

Dosta kritika upućen je i na rad preduzeća Čistoća, zbog neredovnog odvoza otpada, nedefinsanog načina održavanja kupališta, curenja prljave tečnosti neprijatnog mirisa iz kamiona…

Pojedini ugostitelji požalili su se na veliki broj anonimnih prijava Komunalnoj policiji, koje su, uglavnom, bile neosnovane, ali koje narušavaju rad objekata. Vlasnik kafe bara Got, Vuksan Stamenković kazao je da ima čak 285 prijava. Među njima je i prijava za pozicije zvučnika unutar objekta.

Ugostitelji predlažu da se ukinu anonimne prijave, jer većina ih je upućena iz zle namjere ili ljubomore, čulo se na sastanku.

Među problemima javljaju se i oni sa odvodom atmosferskih voda, uništavanjem zelenila i slično.

Potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević kazao je da je namjera sastanka bila da se ukaže na probleme ugostitelja sa Morskim dobrom.

– Najveći problem je što nisu izdati ugovori, nisu održani tenderi i privrednici neće početi sa radom prije juna, a terase i plaže bi trebalo na budu spremne od maja. Zato ćemo poslati dopise  Morskom dobru i resornom Ministarstvu. Predsjednik opštine je bio na sastanku sa Morskim dobrom, gdje su najavljena velika ulaganja. Ali, ne možemo očekivati da ćemo riješiti sezonu sa ulaganjima u maju. Ulaganja će, nadam se, krenuti nakon sezone, od septembra – ističe Konjević

Gradska preduzeća koja održavaju plaže će direktno poslovati sa Morskim dobrom, ali ta sredstva još nisu poznata.

Arsić: Ne treba brinuti za čistoću

Ugostitelji su s spravom zabrinuti, jer početak prošle godine je bio problematičan, ustvrdio je direktor Čistoće, Vladimir Arsić, uvjeravajući da ove godine neće biti tako:

– Napravili smo kompletnu pripremu za sezonu i odgovorićemo svim izazovima onako kako to treba. Radna snaga je evidentan problem u regionu, ali to smo uspjeli da regulišemo i nadam se poboljšanju. Ovih dana okončavamo nabavku još jednog velikog kamiona za pretovar sa isturenim gredama – tvrdi Arsić.

Čistoća ima i novi cjenovnik usluga, međutim, Arsić ističe da nema drastične razlike ali i da cjenovnik nije primjenjivan prošle godine.

– Raščlanili smo cjenovnu politiku kako bismo što korektnije nastupili pred privrednicima u zavisnosti od toga koliko su veliki i značajni, i shodno tome se neka usluga mora platiti – naveo je Arsić.

Generalni problem ugostitelja Herceg Novog je bila i ostala čistoća, ali poslije današnjeg sastanka trebalo bi biti bolje, kaže vlasnik restorana Al posto giusto, Dragan Spaić.

– Nijesam optimista, znajući kako to sve izgleda, ali nadam se da će biti bolje. Nemam neki veliki objekat pa ni velikih problema, ali računam ako je suditi po Prazniku mimoze da će posjeta biti bolja. Tu bih čestitao svima na organizaciji – navodi on.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević na kraju je poručio da će u skorijoj budućnosti organizovati novi sastanak, na koji će pozvati i predstavnike Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Sastaknu su prisustvovali i direktor TO Herceg Novi, Pavle Obradović i načelnica Službe komunalne policije, Marija Andrić.

15 Komentari

 1. Ovo što će bit 100 privremenih objekata manje je vrh! Ne treba obala ko merkato da izgleda. I uniformisanje suncobrana je dobro isto. Još kad bi ležaljke drvene morale..

 2. Kada će sastanak o bespravno podignutim vikendicama po sutorini, o lažnim diplomama, prodavanju kozmetike na crno i još toliko toga. Ostavite got da radi , ima toliko gorih jada i pokvarenih ljudi- vjernika u našem gradu!

 3. Nisam protiv Vuleta i ne zivim blizu njega ali imam slican problem kao i njegove komsije.Znaci,po meni je kriminal da neko stavi zvucnik ispred lokala u stambenoj zoni a pogotovo u prizemlju zgrada.Svidjalo se to nekome ili ne ja bih im naplacivao 1000 eura mjesecno po zvucniku koji je van opbjekta pa nek onda sviraju do mile volje.Treba razumjeti i vlasnike stanova u blizini tih lokala jer to utice psihicki na njih i to je svojevrsna tortura.Ako zelimo turisticko mjesto prepoznatljivo u Evropi muzika moze da bude samo unutar lokala,kakvi zvucnici.kakvi bakraci.

  7
  6
 4. Dokle treba pričati o Čistoći. Kostićka, pa Arsić, sve gore od gorega. G-dine Katiću a i ti Konjeviću, samo nam recite šta čekate više. I građani i radnici traže smenu Arsića ali vi to nećete da čujete i zato ćete imati odgovor građana. SRAMOTA

  4
  1
 5. Vule
  Mora biti da te tvoje komsije nista ne rade pa iz dosade zovu komunalce i prijavljuju.
  A sutra spavaju do podna.
  Neki siromasni ljudi pa su zato na tebe ljubomorni.
  Samo ti i dalje raspali po muzici.
  Neka se drma stari grad.
  Neka znaju ko je gazda Vule.

  8
  8
  • @stara garda Te siromasne komsije koje ne mogu da spavaju od ‘preglasne’ muzike iz Got-a, da je srece davno bi bile iza resetaka, jer takve muljatore i prevarante ovaj grad nije gledao. Bolje im je da cute jer moze vrlo brzo mecka da zaigra pred njihovim vratima. Ako neko maltretira citav komsiluk – ne samo Got, ( suvenirnicu prijavljuju svakodnevno, fast food takodje-svi im smetaju) to je poznata porodica – ‘intelektualci’ ( kako sami sebe nazivaju).

   6
   4
 6. Grad je prljav, mracan, igralista demolirana, klupe polomljene, prolazi, setaliste, stepenista obrasla u korov. Konjevicu, neka ti direktorica izadje da ovo vidi, pa onda organizujte sastanak!
  Inace podrzavam ovakve sastanke i sluh za probleme.

  15
  1
 7. Snjima troje dvadeset druga !!!!!
  E premalo !!!!!
  Moj Konjevicu lijepo smo ti govorili
  Predstavnike morskog dobra, uprave za inspekcijske poslove, čistoće i stambeno komunalnog.
  E onda bi se mogao voditi dijalog.
  Onda bi nam direktorica stambeno komunalnog morala objasniti otkuda mrak na šetalištu Itd Itd
  Ovi iz morskog dobra za ugovore.
  Uprava za inspekcijske poslove da da komentar na tridesetak i kusur kontrola na jedan objekat.
  E to nam vas dvoje lise ovog iz Tivta nemozete dati odgovor !!!!

  22
  • Ništa licno ni zlonamjerno komentar na mjestu.
   Još nam treba odgovor. Privremeni objekat sa kupalištem.
   Odvoz smeća po novom cjenovnik 1600 eura
   Članarina u TO oko 200 eura
   Postavljanje stolova na javnoj povrsini 970 eura.
   Izlazak komisije za kupalište o objekat 300eura
   Razne takse 150 eura
   Prirez dohodak 200- 300 eura
   I vjerovatno je još nešto zaboravljeno.
   Pa vi uzmete od jednog kioska i kupališta skoro 3500 eura za sezonu a treba vas moliti da stavite korpu za otpatke pored objekta.
   Mislim da ste vi ovo učestvovanje u vlasti shvatili kao unosno i sigurno zanimanje.
   Ništa protiv nemam svak bira svoj život, samo nemojte nam prosipat tu demagogiju ne bar nama koji smo ostatali u privatnom poslu !!!!

   14
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code