Početna Društvo Punoljetni crnogorski državljani da izvade ličnu kartu radi ostvarivanja biračkog prava

Punoljetni crnogorski državljani da izvade ličnu kartu radi ostvarivanja biračkog prava

8

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo da do održavanja izbora, 30. avgusta 2020. godine, ako nemaju identifikacioni dokument,  shodno Zakonu o ličnoj karti kao i Zakonu o putnim ispravama, podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, radi ostvarivanja biračkog prava.

“Zahtjev za izdavanje lične karte crnogorski državljanin može podnijeti u područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave Ministarstva unutrašnjih poslova u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište, svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, od 8.00h do 14.00h. U Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, crnogorski državljanin može podnijeti svakog radnog dana, od 08 h do 18 h”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je povodom predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora zakaznih za 30. avgust 2020. godine, Ustavom Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore, koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

Takođe, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 68b, propisano je da je prilikom dolaska na biračko mjesto birač dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora, kao neophodan uslov za ostvarivanje biračkog prava.

8 Komentari

  1. Mogu li ja dati nekome moju ličnu kartu, a ja da izađem na birališta sa pasošem i obojica da glasamo bilo koga samo ne DPS.

    21
    8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code