Početna Ekonomija PUP Herceg Novog: Podvodni tunel Zelenika-Špiljice, most Kobila-Luštica, obilaznica Sutorina-Zelenika…

PUP Herceg Novog: Podvodni tunel Zelenika-Špiljice, most Kobila-Luštica, obilaznica Sutorina-Zelenika…

32

U izradi PUP-a Herceg Novog do sada je napisano 15 studija, održano šest radionica, ostvaren kontakt sa građanima i pravnim licima, a urađene su i dvije ankete. To je predstavljajući radnu verziju ovog dokumenta lokalnoj upravi kazala rukovodilac izrade PUP-a Herceg Novi, profesorka Milica Bajić Brković.

O mogućnosti izgradnje podvodnog tunela Zelenika-Špiljice i lokalnoj obilaznici izlagao je Nikša Grgurević. O planovima za gradnju turističkih kapaciteta govorila je Zorica Ilić Mračević, a o planu predjela Milica Berberović.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog i angažovani stručni kadar na izradi Prostorno-urbanističkog plana Herceg Novog prezentovali su predloge rješenja za PUP i razgovarali s čelnicima lokalnne uprave o njima, naročito o faznosti reliazacije i pojedinačnim lokacijama.

Grgurević je predstavio mogućnosti izgradnje podvodnog tunela Zelenika-Špiljice, čija bi vrijednost mogla iznositi i do 77,5 miliona eura. Poređenja radi, procjena je da bi projekat izgradnje mosta na Verigama košao preko 130 miliona eura. Jedna od mogućnosti o kojoj je razgovarano je i izgradnja mosta Kobila-Luštica.
Lokalna obilaznica, u dužini od skoro 10,5 kilometara, sadržala bi tri mosta, dva tunela i dva vijadukta, a omogućila bi prevoz od Sutorine do Zelenike u roku od 10 minuta. Prema radnoj verziji PUP-a, takva lokalna obilaznica koštala bi oko 22 miliona eura.
Radnom verzijom dokumenta, Igalo je definisano kao banjsko lječilište, te je u fokusu zaštita zelenih površina u rejonu oko Titove vile. Dokumentom se, između ostalih, predviđaju i rješenja za probleme dinamičkog i statičkog saobraćaja u našem gradu.

O Generalnom urbanističkom rješenju (GUR) Herceg Novi govorila je Zorica Šegrt, dok je o GUR Igalo i GUR Zelenika govorio Ranko Kovačević. Detalje GUR Bijela predstavila je Jasmina Konjević.
Prezetnaciji su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, potpresjednica Danijela Đurović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Miloš Bigović, kao i načelnici Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju Marina Sekulić i Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, Vesna Samardžić.
Kako je saopšteno iz lokalne uprave, u narednim danima biće organizoavn još jedan sastanak radi izrade finalne verzije PUPOHN do septembra.

32 Komentari

 1. Od nečega se mora početi. Strateški razvoj se može definisati samo PUP-om. Ali mora se obezbijediti kvalitetnija javna rasprava- recimo preko televizije ( Perica Djaković) kako bi gradjani mogli da sagledaju rješenja i opredijele se. Uvijek je problem ovakvih dokumenata javna rasprava

  5
  1
 2. Galebove otrovaše, dinamitaši uništavaju riblji fond, surlaši jedu palme, Opština javašlukom devastira šetalište, kanalizaciju, rasvjetu… Komunalna policija u službi kiča i šunda teroriše tutiste i građane, požare nemamo čime da gasimo, ulice masne i klizave se ne peru, hoteli su srušeni ili zatvoreni… Gdje žive, vide li i čuju predsjednik, potpredsjednici, savjetnici, sekretari, načelnici… šta se događa Herceg Novom dok oni sjede u klimatizovanim kancelariama?
  Tekst : hazarder

  18
 3. Sto ae tice velikih infrastrkturnih gradjevina naj veci problemi su projektna dokumentcija i eksproprijacija zemljista naj lakse je nac pare i koncesionara zato bi opstina trebala da ima dobar tim arhitekata u agenciji za razvoj grada

 4. Mnogo bi bilo pametnije da razmisljate o septickim jamama Sutorine, kraja Igala i Njivica koje se ulivaju (neke direktno a neke indirektno) u rijeku Sutorinu (njivicke u more).Oh oprostite vi mozda imate prefinjeno culo mirisa pa vam to iritira sluzokozu nosa pa zbog posledica iritacije izgubiste culo mirisa,a Boga mi zatajise i zdravo razumsle reakcije.

 5. Alooooo lazi lazi lazi lazna obecanja… Lazna okuoljanja vlasnika zemlje… Bijase rasprava o ucrtavabju SOLILA, narod trazio da na dijelu svoje zemlje dobije UT uslove za izgradnju hoteka aoartmana i stanova… Preko 10 godina ne mogu jednu obicnu kedinu da rijese a pricaju o tunelima??? Dokle obmane??? Ne mozemo vas vise slusat… Lazi smo se naslusali… Ocemo djedovibu… Jeste li u stanju to rijesiti nemalo vas kakci ste

  12
  1
 6. -Novo gradsko groblje,kad bi se to iz PUP-a realizovalo,bilo bi odlično.Znači treba put,kultivacija terena,kapela,grobnice.
  -Nova uatobuska stanica,
  A tuneli,mostovi,zaobilaznice,nemojte molim Vas….

  12
 7. OVI KOMENTARI SVE GOVORE,LJUDI VAM TOLIKO VJERUJU ,DA JE BOLJE DA NIŠTA NE PRIČATE. TREBATE SE DOBRO SVI ZAPITATI ZAŠTO VAM NAROD NIŠTA NE VJERUJE !!!

  16
 8. Ovo nema veze sa vezom, u pitanju je obilaznica a ove sve “ideje” se odnose na nekakve precice….zna se sta je obilaznica , ako vam se pravi krenite sa lipaca do ubala popravite put do kamenog i jedan dio je rijesen…a nakon toga probiti put od lazarevica/kosica do prijevora, eventualno obnoviti i put mojdez/ratisevina – mokrine.
  Automatski se rasterecuje magistrala na nekoliko mjesta: sutorina, igalo (mojdeski put) , meljine i lipci…
  Takodje bi to postali alternativni putevi do svih vecih dijelova (naselja i mjesta) grada…
  Vjerovatno bi i koji milion jeftinije prosli u odnosu na ove gore navedene “projekte”…

  12
 9. Svi znamo da nam je budzet tanak i da su mogucnosti da se ovo napravi minimalne. Zato ako necete da nas smatrate idiotima odaberite jedan od projekata i krenite. Recimo krenite s obilaznicom i napravite jedan most ili tunel od nekoliko planiranih, pa iduce godine ili iduceg mandata drugi. Od suplje price nikakve koristi.

  33
  1
  • A od kojh para.Ovo je DRK sve zagovarao.Zasto ne rijesimo i saobracaj tako sto cemo napraviti jos jednu saobracajnicu. Iznad postojecih.A mogli bi i visece parkinge kao u Vavilonu.Sto da ne.Masta moze svasta.

   21
 10. Veću gomilu gluposti u životu nisam čuo. Pogotovo tunel… Kao da smo Montecarlo. A ni onda ne bi trošili pare na takve utopije od projekata.
  Obilaznica? Prva opština u cg koja to radi bez državnog upliva… Svima je država pravi, a mi ćemo sami to platiti. Bravo!

  23
  3
  • Pa dobro.To su vec jednom uradili sa putem Sitnica-Meljine kada su rekli da ce sami da to rijese bez pomoci Drzave pa vidimo kako smo prosli.Istorija se,nazalost,ponavlja.

   19
   5
   • Na zalost , ovdije je kriv i narod, zasto se iko nije pobunio sto je drzava rasprodala sve lokalne resurse od kojih opstina ubira prihode. zasto niko ne kaze da je boka unistena zadnjih 25godina.

    9
    1
  • Sto ne prošeta ko ispod Titove vile dje je onaj ringišpir da vidi koliko smeća,bazda,svašta da ne mogu da pišem, pariranih vozila po travi….kao da nema ni turističkih poslenika, ni inspektora ni medija.

   37
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code