Početna Kultura Purgatorije: Večeras “Bakhe”, prva takmičarska predstava

Purgatorije: Večeras “Bakhe”, prva takmičarska predstava

0

U okviru tivatskih “Purgatorija” prva takmičarska predstava “BAKHE”, u režiji Lenke Udovički, biće izvedena večeras od 21.30, na ljetnjoj pozornici Centra za kulturu Tivat.

Bakhe – dvanaest žena, svaka sa svojim teretom i žudnjama, nalaze se na grupnoj psihoterapiji, tamo traže utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem nije dopušteno pokazati slabost ili izgubiti kontrolu. One u tim scenama, nastalim iz improvizacija, progovaraju o tome da nasilno potiskivanje nagona nužno rezultira pucanjem, eksplozijom gdje pojedincu – ženi, ne preostaje ništa drugo već samo bijeg u destrukciju, u nesreću potrage za vlastitim identitetom, u još uvijek muškome društvu.

Njihovi problemi rađaju taj bakhički otpor koji predstavu vraća originalnom Euripidovom tekstu i priči o pobuni koja ni u našem vremenu ne može pasti na plodno tlo, već je osuđena na propast.

Bakhe je starogrčka tragedija koju je napisao atenski dramatičar Euripid. Praizvedena je posthumno u Dionizovom teatru godine 405. pne.

Prevod: LADA KAŠTELAN
Dramaturgija: ŽELJKA UDOVIČIĆ PLEŠTINA
Pokret i koreografija: STAŠA ZUROVAC
Muzika: NIGEL OSBORNE, DAVOR ROCCO
Kostimografija i scenografija: BJANKA ADŽIĆ URSULOV
Karte su u prodaji na blagajni Ljetnje pozornice u periodu od 10-12h i 19-22h.
Kontakt telefon: +38269342799

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code