Početna Društvo Putovanje u minula vremena kada vagon stigne u Zeleniku

Putovanje u minula vremena kada vagon stigne u Zeleniku

14

Željeznički vagon koji već skoro dvije decenije propada ispred Instituta Dr Simo Milošević u Igalu, pored spomenične dobiće još jednu novu namjenu. Projekat rehabilitacije vagona, dug skoro pet godina, konačno završava. NVO Sinergija, kao i vlasnik vagona i član udruženja ljubitelja željeznice iz Pančeva, Josip Veber, posljednja dva mjeseca intenzivno rade na renoviranju vagona i infrastrukturnoj pripremi njegove nove lokacije i finalne destinacije u Zelenici.

Foto: NVO Sinergija

Da bi vagon oživjeli, članovi NVO Sinergija morali su osmisliti novu namjenu za njega i ekonomski održivu, namjenu koja će nakon same sanacije vagona moći da isplati uložena sredstva i pomogne da vagon ne bude ponovo izložen destruktivnosti vandala.

Vlasnici zemlje u Igalu, na kojoj će se vagon još kratko zadržati, nisu saglasili da se on revitalizuje na ovaj način, pa su iz NVO Sinergija u saradnji sa Opštinom Herceg Novi izabrali novu lokaciju u Zelenici.

– Zelenika je bila početna stanica pruge koja je spajala Herceg Novi sa Gabelom, naseljem na Neretvi nedaleko od Mostara, pa stoga ima i istorijsku dimenziju. Nova lokacija nalazi se uz nekadašnju prugu – katastarska parcela 33 KO Sasovići na ostrvu između Jadranske magistrale i ulice Braće Pedišića. Projekat NVO Sinergija se time nadovezuje na već realizovani projekat sanacije nekadašnjeg željezničkog tunela između Meljina i Zelenike i asfaltiranja pješačko biciklističke staze na trasi nekadašnje pruge kroz tunel i u njegovoj neposrednoj blizini koji je realizovala Opština Herceg Novi i Agencija za izgradnju i razvoj grada Herceg Novog- napominju iz “Sinergije”.

Bile su razmatrane i druge lokacije poput trijema ispred objekta stare željezničke stanice Zelenika ili željezničkog mosta u Zelenici ili pak željezničke stanice na Škveru u Herceg Novom. Međutim, zbog pravno imovinskih odnosa i privatnog karaktera ovih lokacija kao i neispunjavanja urbanističko tehničkih uslova nisu mogle biti izabrane za konačnu destinaciju vagona.

Foto: NVO Sinergija

Izdati su UT uslovi za izradu projekta za postavljanje privremenog objekta i potpisan Ugovor o zakupu zemljišta „Vagon“ doo sa Opštinom Herceg Novi. U toku je finalizacija idejnog rješenja i cjelokupne projektne dokumentacije koju će izraditi Arhitektonski studio “Modularh” iz Herceg Novog.

“Vagon” će u Zelenici biti, ne samo spomenik kulture i dokaz željezničke istorije Boke Kotorske već i ugostiteljsko izložbeni prostor – novo mjesto za okupljanje Bokelja i turista. Najbolja kafa, lokalni proizvodi hrane i pića, izložbe, koncerti i drugi kulturno umjetnički događaji za djecu, mlade, odrasle i starije osobe biće ponuda koja će biti dostupna tokom čitave godine, a sve u cilju da se gosti prisjete istorije i mislima malo otputuju u minula vremena.

U toku je sanacija spoljašnjeg omotača vagona od lima i njegove čelične konstrukcije. Izrezan je i zamijenjen lim koji je propao tokom godina, te je novi lim prefarban temeljnom bojom. Postojeća konstrukcija i zadržana obloga od lima na krovu i gornjem dijelu fasade su obrušene i ofarbane kvalitetnom temeljnom farbom, a uskoro će biti ofarbane i završnim bojama. Radove izvode preduzetnici iz Bijele sa velikim iskustvom u radu sa ovakvim konstrukcijama koje nose iz bivšeg brodogradilišta Bijela.

Foto: NVO Sinergija

Paralelno s radovima u Igalu, u Zelenici je u organizaciji Arhitektonoskog studia “Modularh” i angažmanom više podizvođača (“RR-Ivović Company” doo, “Novitović” doo, “Bondini” doo, “Perić gradnja” doo) urađen iskop 30-90 centimetara u kojem su izvedene potrebne instalacije vodovoda i kanalizacije, struje i drenaže kišnice. Iskop je potom tamponiran, dobro nabijen vibro mašinama i nasut kamenom i iznivelisan “šakavcem” koji se koristi za postavljanje pruga.

Uskoro će biti prebačene i šine, a u narednim danima će posebnim konvojem iz Igala u Zeleniku, ispred starog hotela “Plaža” sagrađenog u istom periodu kada je dovedena i pruga, biti dovezen i postavljen i sam vagon.

Posjete “Vagonu” od proljeća

– “Vagon” će pored osvježenja pićem i ukusnim zalogajčićima posjetiocima pružati mogućnost da se informišu o rutama koje žele da obiđu, da kupe knjige i suvenire o željeznici i Boki i dožive kroz enterijer nekadašnji izgled željeznice u Boki. A i da Novljani imaju mjesto koje je lako dostupno, omogućuje predah u šetnji pored mora, zgodnu pauzu tokom radnog dana ili prijatan večernji izlazak, jer posjeduje prostran parking. Planiramo da organizujemo izložbe mladih umjetnika, organske hrane, lokalnih proizvoda, prezentacije projekata u domenu očuvanja kulturne baštine.” – priča inicijator ovog projekta, Vuk Čvoro.

“Vagon” će otvoriti vrata do proljeća kada će biti i zvanično otvaranje ovog prostora.

“Drago nam je da je opština Herceg Novi prepoznala u ovom projektu mogućnost da razvija svoju kulturnu politiku, ali i ekonomiju. Biće tu dešavanja koja će privlačiti domaće i strane turiste i koji su takođe i potrošači i koji će doprineti ekonomskom razvoju opštine. Dopada mi se kako je u Herceg Novom napravljen spoj turizma i kulture i s obzirom da se prepoznajemo u tome, zato tu i razvijamo ovaj projekat,“ kaže suosnivač “Vagona”,Miloš Krivokapić,

Projekat je prvenstveno inicirala NVO Sinergija, uduženje za očuvanje baštine, a pod čijim je budnim okom vagon čuvan posljednjih godina i saniran nakon brojnih aktova vandalizma u Igalu.

14 Komentari

 1. Jeli ovo ona ista NVO Sinergija koja u pokusaju pravi “humanitarne “akcije pa Trazi sponzore a onda iste te sponzore uslovljava da moraju minimum dati 300€ a ako moze i preko toga ,pa kome ovi prosipaju pamet sa tudjim parama se kite ,pa dajte nesto napravite sami od svojih zaradjenih para a ne od uslovljavanja sponzora i ako si NVO ostani NVO, jer ovo ne radite kao NVO nego kao doo vagon ,pa ne petljajte i jedno i drugo a tekst kao tekst razocarenje totalno ,morate malo i kritike istrpit jer ima vecine koja se ne slaze sa ovim projektom i ima pravo na komentar ,za nas vecinu ovaj projekat gradu i Opstini nece donijet nikakvu korist ,ima mnogo boljih ideja od kafane u vagonu a koje bi gradu i Opstini donijele atrakciju materijalnu korist i bar par zaposlenih Ovako opet privatizovano !!! A o ovom da li je neko negdje bio van sela kako ga vi nazivate ,bio vjerujte i vidio ali ovo sto ima kod nas nigdje nije vidjeno.

  • Evo ja sam sponzorisao NVO Sinergiju, i nikada sa nicim nisam bio uslovljen. Sa takvim zadovoljstvom sam ih sponzorisao, jer sta ova omladina radi, samo im treba aplaudirati, a licno se uvjerio. Svaka vam cast, na takvoj omladini treba graditi drzavu. I zgrozen sam komentarima, sram vas bilo novljani.

 2. Da ste obisli malo svijeta i vidjeli nesto van granica Herceg Novog (ili svoga sela) znali bi da je ovaj projekat dobar za grad. Ovako nikad necete stici dalje od komentara na portalu Radio Jadrana.
  Takodje da se razumijete u poslovanja i nvo ili doo ili ad ili slicno znali biste da je Nvo neprofitabilna organizacija i da se ne moze baviti profitom te da mora postojati doo koja ulaze i povraca novac od ovog projekta koji nije besplatan.
  A da ste procitali tekst do kraja i malo dubioznije odradili svoj svakodnevni zadatak – “prelistavanje novina”, znali biste zasto ovaj vagon, zasto lokacija, ko je vlasnik vagona ko je u doo vas ne zanima, to je stvar kompanije i onoga ko se odvazio da ulozi u ovakav projekat.
  Svakako se nadamo da cete se pokajati kada jednog dana vidite ljude kako uzivaju na terasi vagona, ako ikada batalite svoje kompjutercice i izadjete malo na ulicu da se pozabavite zivotom, a ne on line portalima po kojima prosipate gomilu gluposti.

 3. Takav vagon nikad nije saobračao na ovoj pruzi, već i zbog razlike kolosjeka. Ne predstavlja dakle spomen, a po predviđenoj namjeni nije ni kultura nego kič. Iz Igala u Zeleneku

 4. Ideja naravno vrijedi, posebno u našem gradu, no…pokazaće vrijeme je li lokacija pravilno odabrana? Naravno, nije teško poć za Zeleniku ako se pravi neki događaj, ali dolazit redovno na kafu, hm… Prolaze li uopšte turisti tuda?
  Uređeni vagoni su rado viđeni širom svijeta ali se i obično nalaze na turističkim rutama ili u centru grada. Ovaj komentar ide na račun onih koji su možda mogli ovu ideju da nagrade malo boljom lokacijom, kada su već odlučivali o njoj??? Nisam stručno lice ali logičnije mi je bilo Igalo?

 5. Ljudi sprdate li se ,pa ovo nema nidje nego samo kod nas ,a tekst tek ,pa zar ova prica pije vodu ,jeli ovo moguce ,zar je moguce da ce kafanu napravit od vagona i provuc svu ovu pricu samo da bi je dobili ,e svaka nam cast bas cemo promovisat nekadasnju zeljeznicu sa caffe bar vagon doo originalno nema sta Jos cajke vikendom zurke ma nema bas originalno muzejsko istorijski totalno bas ce da podsjeca kako je nekad bilo sa cim sa lumperajem i zurkama ups

  • Prije svega nije tačno da ne postoji nigdje kafić u starom željezničkom vagonu; a kad bi tako i bilo, šta smeta da se i naš grad u nečemu prvi dosjeti?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code