“BUDVA GRAD TEATAR” – KNJIŽEVNI PROGRAM U ZNAKU NJEGOŠA

“BUDVA GRAD TEATAR” – KNJIŽEVNI PROGRAM U ZNAKU NJEGOŠA

124
0
Podijeli

bd grad tBesjedom prof. dr Sonje Tomović Šundić „Njegoš, pjesnik i mislilac” u čast 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, večeras će od 21 čas na Trgu pjesnika u Budvi biti otvoren književni dio programa 27. festivala „Grad teatar”.
Dvadesetsedmo izdanje Budva grad teatar počelo je u subotu muzičko-scenskom svetkovinom i procesijom ispred manastira Praskavica, pod nazivom „Gle, idejo, iskro besamrtna”, u režiji Slobodana Milatovića. Pored proslave jubileja 200 godina od Njegoševog rođena, tom prilikom je obilježeno i 600 god manastira Praskavica. budva grad vojoOrganizatori zadovoljni posjetom ističu da je veoma važno što crnogorska publika sve više shvata značaj ovog kompleksnog programa, koji objedinjuje dramsku, literarnu i muzičku umjetnost.
“Posjećenost na samom otvaranju je bila zaista izuzetna i drago mi je što ljudi prepoznaju značaj “Grada teatra” i za Budvu i za Crnu Goru i što su svojim prisustvom uveličali otvaranje. Sinoć smo bili u prilici da vidimo predstavu mladog Budvanina Borisa Liješevića, “Očevi su gradili”, koja je rađena za CNP. A već večeras imamo otvaranje i jednog od 4 programska segmenta festivala – književni, na Trgu pjesnika” – kaže za Radio Jadran PR “Budve grada teatra”, Svetlana Ivanović.
Festival će sa 46 umjetničkih programa tokom 48 festivalskih dana, trajati do 1. avgusta. Biće izvedena samo jedna dramska produkcija – „Uspavanka za Vuka Ničijeg”, po tekstu Ksenije Popović, u režiji Đurđe Tešić, a izvršni producent je Narodno pozorište iz Beograda.
budva grad teat otvar“Program su tematski i raznovrsni, i mislim da će publika zaista pronaći nešto za sebe. Moram da istaknem i zanimljivu izložbu u okviru likovnog dijela programa – to je izuzetna izložba grafika španskih majstora. Eksluzivno će biti prikazane grafike Pabla Pikasa, Salvadora Dalija i Huana Miroa” – navodi Ivanovićka.
U muzičkom dijelu programa, učestvovaće bubnjar Dragoljub Đuričić, duo gitarista Srđan Bulatović i Darko Nikčević, trio Matije Dedića, braća Teofilović, gitarist Miroslav Tadić i gudački sastav „Metamorfosis” sa beogradskog Bemusa.
Ovogodišnji “Grad teatar” koštaće 325 hiljada eura, od čega je Opština Budva dala 300, a Ministarstvo kulture Crne Gore 25 hiljhada eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code