“NJEGOŠ ZA POČETNIKE” ZATVARA “GRAD TEATAR”

“NJEGOŠ ZA POČETNIKE” ZATVARA “GRAD TEATAR”

249
0
Podijeli

njegos za pocetnikeU 23 sata počinje svečani program zatvaranja 27. festivala “Grad teatar”. Na sceni između crkava biće izvedena predstava „Njegoš za početnike”.
„Njegoš za početnike”, multimedijalni igrokaz, osmišljen kao autorski projekat i koncept Marije Perović, a po dramskom tekstu Maje Todorović, u deset i nešto više scena i projekcija, priča je o susretu onih na kojima svijet ostaje, studentima, sa onim koji definiše i naš svijet kakav postoji, Njegošem.

A u tom susretu svi smo početnici. Njegoš je na tviteru i fejsbuku, kroz likove i hushtagove, zadatak za semestar, ali i za mladalačko muvanje. Njegoš je sveprisutan, i polazište i odredište, čak i kada se tri lika u sukobu njime bave tek kao ocjenom. A svi mi ostali tek procjenom. Zadatak igrokaza je da nas podsjeti na Njegoša, da digitalnu generaciju umreži sa Njegošem, a one bez želje za znanjem o www… pouči da bez toga ne mogu znati ništa o svijetu i potomcima. Filmskim jezikom kazano, „Njegoš za početnike” na sebi ima oznaku, za one mlade duhom, i one starije koji se misle „čovjek sam sobom čudo sočinjava”. A pred tom rečenicom su naša tri glavna junaka, koji žele da na brzinu polože ispit i smuvaju se, kao i i ime igrokaza, i multimedijalni Njegoš, bez odogovora. Jer odgovor nije ni Njegoš sam, nego traganje, saznanje, ili digitalnim jezikom kazano surfovanje po netu.
Scenograf ove predstave je Jelena Ćetković, narator Peđa Bjelac, a direktor fotografije Željko Bracanović.
U predstavi igraju: Marta Ćeranić, Petar Burić, Davor Perunović i Nikola Perišić.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code