“PALINURO” PONOS ITALIJANSKE VOJNE MORNARICE U KOTORU

“PALINURO” PONOS ITALIJANSKE VOJNE MORNARICE U KOTORU

479
0
Podijeli

brod palinuroŠkolski jedrenjak Vojne mornarice Italije, brod “Palinuro”, uploviće u Kotor u subotu 10. avgusta, u okviru druge faze ovogodišnje obuke kadeta, polaznika Škole za podoficire u Tarantu.
Palinuro će biti usidren u luci Kotor sve do srijede 14. avgusta, a za posjete građana biće otvoren 12. i 13. avgusta, od 15 do 19 časova, saopšteno je iz Ambasade Italije.
Brod Palinuro je prešao više od 2.700 nautičkih milja i posjetio šest luka. U istom periodu, tokom boravka u pomenutim lukama, posjetilo ga je više od 28.000 ljudi. Posadu broda čini 129 mornara, od kojih su 47 kadeti podoficiri koji proživljavaju svoje “morsko krštenje”, suočavajući se sa veoma važnim djelom svog obrazovanja i obuke. Na brodu Palinuro će svako od njih usvojiti osnovne pomorske vještine i upoznati se sa načinom života na brodu Vojne mornarice Italije, ali će biti vremena i za vojno-etičke aspekte obuke, kao i sportske aktivnosti.
Porinut 1934. u Francuskoj pod imenom “Commandant Louis Richard”, kupljen za za potrebe Vojne mornarice Italije 1950.
Jedrenjak Palinuro je “škuna”, što u pomorskoj terminologiji označava brod sa tri vertikalna jarbola. Ukupna površina 15 jedara iznosi oko 1.000 m2. Trup broda je izrađen od čelika. Brod je dugačak 59 m, 69 m uključujući i dužinu kosnika, i širok 10 m.
“Palinuro” je ponos Vojne mornarice Italije. Među institucionalnim ciljevima ovog broda svakako su najvažniji obrazovanje i obuka kadeta Škole za podoficire u Tarantu. Još jedan od osnovnih zadataka Palinura jeste predstavljanje Italije u inostranstvu i promovisanje vrijednosti starog jedrenjaka: tradicije, veze s morem, brige o brodu i timskog rada.
Među zadacima koji su povjereni ovom brodu je i nadgledanje mora koje bi trebalo da spriječi nelegalne aktivnosti i omogući pravovremeno prijavljivanje oblasti koje su u opasnosti od zagađenja. Od 1955. brod je preplovio više od 270.000 nautičkih milja i posjetio stotine luka u Italiji i u inostranstvu, u službi Vojne mornarice i države.
Brod “Palinuro” koji sjutra dolazi u Kotor drugi put, isploviće iz zaliva 14. Avgusta u 8 sati.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code