Početna Politika Rad “Vodacoma” dobio loše ocjene novske Skupštine

Rad “Vodacoma” dobio loše ocjene novske Skupštine

15

U nastavku  6. redovnog zasijedanja novskog parlamenta nije usvojen Izvještaj o radu Vodacom DOO Tivat sa finansijskim izvještajem za 2017, jer je za te dokumente glasalao samo 17 odbornika.

Kako je istakao predsjednik SO, Miloš Bigović nezadovoljni građani zahtijevaju što preciznije informacije od predstavika te firme. Takođe, nema napretka u radovima naročito na prečišćavanju otpadnih voda.

Projekt menadžer Vodacoma, Tonko Lukšić, istakao je da je krajem prošle godine bilo 4,3 km neatestiranog dijela infrastrukture i 12 km koje treba snimiti. Sada je ostalo 1700 m neterstiranog, dok su sve pumpne stanice povezane na elektromežu, a posljednjih 7 biće povezano uskoro.

Olivera Doklestić kaže kako preduzeće DOO Vodovod i kanalizacija, na čijem je čelu,  nije od početka bilo uključeno u planiranje i realizaciju radova, a ipak plaća zaposlene na postrojenju koji održavaju dionicu od Forte Marea do Meljina 110 000 eura godišnje. Kritikuje nadzornika radova, firmu Dalem koja je potpuno zanemarila ovo postrojenje, ali i činjenicu da je ugovor rađen po FIDIC regulativi, a ne po zakonodavstvu Crne Gore.

Potpredsjendica Opštine, Danijela Đurović je zaključila ovu tačku sjednice činjenicom da je najveći nedostatak to što je ista firma bila ujedno i projektant i nadzor na izvođenju projekta. Nadzor bi trebalo da ispravlja greške, a ne da ih pokriva. Najavila je otvaranje tendera za izbor firme licencirane za  tehnički prijem za kanalizacioni kolektor.

15 Komentari

 1. Lijepo vam je Olivera govorila kad je sve počelo s kanalizacijom, i ko projektuje i ko nadzirava i koliko će bit problema. Ali je “mudre gkave” nisu poslušale. sad je strpavate u isti koš s Danijelom. Drži vodu dok majstori odu ! A njoj vrela krtola ostala u ruke da rješava probleme. Ludilo !

  3
  2
 2. Investitor ,a. U ovonn sjučaju je to Opšrina , od početka projekta nema svoj nadzor/investicioni nadzor – po FIDIKU/.Najlošije a i najskuplje je a što je pokazao i pokazaće i ovaj projekat kad jedan posao vode i dinamiku mu daju ljudi koji o tome pojma nemaju.

 3. Naravno, kriv je vazda neko drugi, ali pise,sve su pumpne stanice povezane na elktro mrezu, a poslijednjih 7 bice usloro, sve jasno?, cijela rabota je od pocetka krenula cotavo, jos opstina ne zna o kakvom ce se jadu zabaviti , slicna rabota je i ” fenomenalna ” LED rasvijeta, neka nadlezni, ako se zna jo je to, pogledaju malo vise crvenog krsta i ul, S, Bajkovica, sramota pa kako godj obrnuli i okrenuli.

  9
  2
 4. Doklestićka kritikuje što je ugovor zaključen po FIDIC modelu a ne po zakonodavstvu Crne gore.
  Za neupućene: zbog razlika u zakonodavstvima, a da bi se zastitile ugovorne strane iz različitih drzava Federacija inzinjera FIDIC napravila je modele ugovora o izvodenju građevinskih radova u inostranstvu.
  Potpuno uobicajeni model kad je izvođač iz jedne, investitor iz druge a finansijer iz treće države.
  Specifičnost su veća ovlasćenja i odgovornost glavnog inžinjera.
  Nadzor nije toliko bitan.
  Ali dopušteno je prilagođavanje ugovora konkretnoj situaciji putem ugovaranja investitorskog nadzora i sl.
  Sam FIDIC licencira stručnjake iz ove oblasti, a postoje i posebni pravni stručnjaci za arbitraže i tzv. DAB-ove, kao nacine rješavanja ovih sporova. Domaći sudovi ne rjesavaju ove sporove jer sudije nemaju potrebnu strucnost u ovoj oblasti.
  Nažalost, na pravnim fakultetima se ovi modeli ugovora ne izučavaju u potrebnoj mjeri, već jedino u Zagrebu postoji profesor kome je FIDIC uža specijalnost.
  U Srbiji je u poslednjih 10 godina objavljena samo jedna disertacija o FIDIC ugovorima, kojom nisam odusevljen.
  Građevinski fakultet Podgorica krenuo je u organizovanje obuka o FIDIC, ali, uz dužno postovanje, to je ipak pravna materija.
  Sami modeli ugovora nisu komplikovani, ali je potrebno uzučiti brojnu arbitraznu praksu.
  Ovo pokazuje da se kod nas olako zaključuju ugovori, da nemao ljude sa potrebnim znanjem i da im struka nije adekvatna potrebama razvijenih drustava.

  18
  1
  • Kanalizacija je rađena po našem zakonu i FIDIk se mora uklopiti. Nije problem FIDIK problem je potpuno otsustvo kontrole. Nadzor nije kontroliso niko, a oni nisu kontrolisali ništa. Izvođači su fušerali, nadzor ih pušto i plaćo, Izvođači pobjegli sa parama i sad kuku. Niko nije kriv? Vodacom je i danas branio glavnog inženjera mjesto da objasni zašto i gdje je griješio. Taj famozni glavni inženjer je firma ne jedan čovjek. Platili smo ga 1300000EUR. On je projektovao pa nadzirao što je projektovao. Šta smo mislili da će biti? Da će sami sebe pošteni Njemci da prijave? Evo neće ni ovi naši da guknu nego sve je super i biće još bolje, samo da nam izmuzu još 2-3 miliona

 5. Sjora Djurovic, recite nam da li nadzora odredjuje projektant ili investitor? Kada se radi o istoj firmi kao sto je sada, da li je neko lud da kaze da njegov proizvod (projekat) ima manjkavosti i da mu manjkave radove ne treba isplatiti? Dje ste bili (Opstina-investitor) da do sada regulisete ovo ili se pojavljujete sada kao “general poslije izgubljene bitke”?

  20
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code