Početna Oko nas Radionica za tinejdžere o zdravstveno rizičnom ponašanju u Tivtu

Radionica za tinejdžere o zdravstveno rizičnom ponašanju u Tivtu

0

Povodom oktobra, mjeseca posvećenog zdravlju žena, Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja OpštineTivat, u saradnji sa Domom zdravlja Tivat, organizovao je radionicu na temu reproduktivnog zdravlja za učenike i učenice VIII i IX razreda Osnovne škole „Drago Milović“.

Ginekologica tivatskog Doma zdravlja, dr Julija Samardžić, govorila je o zdravstveno rizičnom ponašanju u adolescenciji i rizicima od neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti.

– Edukacija je dio prevencije, pa je to i cilj predavanja posvećenog zdravstveno rizičnom ponašanju – navela je dr Samardžić.

Prema njenim riječima, prva interesovanja za polne aktivnosti javljaju se u tinejdžerskom dobu, odnosno u periodu od 15. do 17. godine i veoma je važno da su u tom periodu obezbijeđene relevantne informacije i uputstva.

Akcenat predavanja bio je upravo na polnoprenosivim bolestima, uzrocima i posljedicama, odnosno problemima koje kasnije mogu izazvati.

– Iako djeci izgleda daleko, adolescencija, odnosno tinejdžersko doba je period koji mora doći i vrlo je važno da se znaju zaštititi na pravi način i u pravo vrijeme. Upotreba psihoaktivnih sredstava nepovoljno utiče na rasuđivanje, što doprinosi lakšem stupanju u nesigurne polne odnose. Zdravstveni pregledi su vrlo bitni nakon prvog polnog odnosa, jer neke prenosive bolesti nemaju simptome čak godinama –  istakla je dr Julija Samardžić.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code