Početna Društvo Radman-Janković: Naslijeđeni dug od 2 miliona sveden na pola miliona eura

Radman-Janković: Naslijeđeni dug od 2 miliona sveden na pola miliona eura

16

radman-jankovic-pressOvogodišnji rad lokalne uprave u Herceg Novom obilježilo je uspješno prevazilaženje zatečenih, sudskih izvršenja, dugovanja i normativnih problema i odluka za stvaranje povoljnijeg investicionog ambijenta. Ostvaren je i dio izbornog programa. Osim toga, po riječima predsjednika Skupštine, Andrije Radmana, postignuta je i velika dinamika rada lokalnog parlamenta, sa mnogo redovnih i vanrednih zasjedanja.

Opština je odgovorno preuzela i poslove koji su u državnoj ingerenciji, poput rješavanja prostora za vrtić “Naša radost” i OŠ “Milan Vuković”, na Savini, pomoć zdravstvenim i drugim ustanovama.

Planska dokumentacija bio je gorući problem grada, koji je prevaziđen produženjem validnosti postojećih planova.

Projekat Evropska prijestonica kulture 2021, iako titulu nije osvojio  Herceg Novi, pokazao je, prema Radmanu, visoke projektne i kadrovske kapacitete, koji će biti iskorišćeni. Za januar će kabinet predsjendice Nataše Aćimović objaviti kompletnu informaciju o tom projektu sa izvještajem Evropske komisije.

– Godinu je obilježila i puna budžetska konsolidacija, odnosno pozitivan rebalans budžeta. Redovno se izmiruju plate i obaveze prema dobavljačima. Dugavanja Opštine sada iznose nešto ispod 500.000 eura, a kada smo došli na vlast iznosila su 2 miliona eura – kazao je Radman.

Ipak, nije došlo do obećane racionalizacije lokalne samouprave, odnosno otpuštanja do Nove godine viška od oko 100 radnika. Kako je Radman kazao, prva prepreka je bio leks specijalis, a onda i bolovanje predsjednice Aćimović. To će biti prvi posao budućeg predsjednika opštine iz redova DPS-a. Novi predsjednik Opštine će biti izabran krajem januara prema dogovorenom koalicionom sporazumu DPS-Izbor, po rotacionom modelu.

Radman  nije mogao da kaže ko će biti predsjednik Opštine, a ko predsjednik SO iz Izbora:

– Javnosti će to biti poznato desetak dana prije odražavanja SO potkraj januara naredne godine – naveo je on.

Ove godine otvoreno je teško pitanje Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Privremeno rješenje, nakon pola godine traganja za  prostorijama, biće u naselju Topla, u objektu površine 150m² sa dvorištem i parkingom, zahvaljujući Fondaciji Lin Montglomeri. Sa istom Fondacijom u toku su razgovori i za  iznalaženje trajne lokacije.

Na završnom godišnjem pressu čelnika lokalne uprave, potpredsjednik Opštine, Dragan Janković, istakao je da je lokalna uprava učinila sve što je u njenoj moći da stvori atmosferu za gradnju novih turističkih kapaciteta grada. Podsjetio je da je podignut hotel Park u Bijeloj, niču hotel Žager i Lazaret sa pet zvjezdica. Završena je rekonstrukcija hotela Palmon Bay sa 4 zvjezdice, a  kompleks Portonovi razvija se  planiranom dinamikom.

Stvaraju se  preduslovi za izgradnju turističkih kompleksa na Luštici, a u planu za ovo poluostrvo su i izgradnja stabilne vodovodne i putne infrastrukture.

Janković je podsjetio i da su prvi put ove godine ukinute restrikcije vode, da je pri kraju implementacija LED rasvjete, kao i da su  opremanje i rad ostalih gradskih  službi i preduzeća unaprijeđeni. Izdvojio je uvođenje sistema 48, uspješan rad Kancelarije za međunarodnu saradnju, bogatilju kulturnu i turističku ponudu.

Herceg Novi je  u ovoj godini posjetilo 5,50 odsto turista više nego lani.

Ono što ova vlast nije uspjela odnosi se na izradu  PUP-a. To je, jedanko kao i izgradnja kolektora, bila obaveza prošle vlasti. Izarada PUP-a je dodijeljena Agenciji za izgradnju i razvoj grada i teče dobro, a kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda, završeni su u visokom procentu od 98 odsto, saopštili su Janković i Radman.radman-jankovic-press

16 Komentari

  1. A kako ste pametni komentatori….ms da ne biste vi malo opet u foteljee…E,ne moze.Cekajte bar jos jedan mandat…Vi ste tri ipo vladali.pasto nad srozaste.

  2. Kultura ,koja kultura EPK Herceg Novi,nazovi galerija Novi to sam ja Stankina galerija,nacionalizam u kulturi ,sto unistava sve pozoriste ,kucu Ive Andrica,predstave poput Kostane ,amaterizam u svim nazovi pokusajima,koja kultura??????????????Zaposljavanje totalnih pocetnika i amatera a nacinalizam u kulturi nekulturi eksplodirao.Ne razumijem?

  3. Kako privređujete , da vas nema trebalo bi vas izmislit … Prodate opštinsko zemljište i prepolovili ste dug 🙂 a bravo vam ga bravo , magovi privrede

  4. Ovaj grad bi procvjetao kad na vlasti ne bi bili vjecni dps-snp. Skoro 30 godina vladate sto jedni sto drugi a u principu isti i dje smo? Kad ne ide ne ide, batalite,vidite li da od silnog znanja svi odosmo na biro rada? Da je srece Herceg Novi bi bio Monako!

  5. Dosta smo više slušali ta vaša lažna obećanja. Ništa od obećanog niste ispunili.Vrijeme je za neke nove ljude,ljude koji vole svoj grad!!!

  6. zahvalite se -zorici,doktoru,bogdanu,vladu i dejanu i njegovom kabinetu što ste sada na vlast,nikada nebi došli i nećete više doći na vlast,,narod se jednom može prevariti i nikad više

  7. A uštedjelo se – ukidanjem lijepe, dugogodisnje prakse druženja sa penzionerima Opštine.Bila je to velika stavka u budžetu………sto jest..

  8. izvještaj je dosta konkretan-analiza uzroka,cifre,neuradjeno u odnosu na palnirano,primjer počet ni kako jezgrovito treba analizirati prethodnu godinu,a još bi trebalo imati rezultate svihjavnih ustanova,podnijeti pred novu godinu izvještaj skupštini,pa da i odbornici pojedinačno sačine možda izvještaj o svom djelovanju-uradjeno,zašto nijesu neke obaveze realizovane,koliko košta njihov rad,skupštine,da li opština može djelovati na cijene,zaposlenost,kamate i sl.-naravno objektivno na standard ne….šta mjenkjati na bolje stanovnika iz domena republičkih propisa i zakona,predlozi za poslanike u republičkim organima ….

  9. Kakav je doprinos Opštine za izgradnju i rekonstrukciju hotela pa se to pominje kao uspjeh, možda misle što nisu sputavali investitore da ulože novac da predstavlja remek djelo

  10. Uzeli ste pare od Azmonra zs gradjevinsku to vam je uspjeh. Mlogo kreativno. Sto je sa LED rasvjetom i kolektorom koliko je to para od Azmontovih 5 mil. otislo.A bilo je korisnijih ideja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code