RADMILA ĆAPIN: ”NEĆU PREDATI DOKUMENTA I DUŽNOST U KABINETU MANDIĆA”

RADMILA ĆAPIN: ”NEĆU PREDATI DOKUMENTA I DUŽNOST U KABINETU MANDIĆA”

288
0
Podijeli

radmila capinNova epizoda u procesu reorganizacije i postavljanja organa upravljanja u JU “Gradski muzej i Galerija Josip Bepo Benković”, po svoj prilici samo je korak dalje od onoga što je Ministarstvo kulture tražilo urgentno od Skupštine opštine Herceg Novi.
V.d. direktorka JU »Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Bneković«, Radmila Ćapin, saopštila nam je da je danas od predsjednika Opštine Dejana Mandića dobila dopis kojim je obavještava da treba da napravi nešto što je nazakonito. U saopštenju Radmila Ćapin navodi:
“Predsjendik Mandić me u dopisu obavještava da Sekretarijat za društvene djelatnosti obavlja nadzor nad javnim ustanovama iz oblasti kulture, da je predsjednik Opštine odgovoran za izvršavanje odluka i drugih akata koje donosi Skupština i da me u cilju sprovođenja obavezujuće Odluke Skupštine poziva da u ponedeljak dođem u njegov kabinet radi pripreme dokumentacije za primopredaju dužnosti i zakazivanje termina. U mom odgovoru je navedeno da je Odluka na koju se poziva nezakonita, jer je suprotna čl. 105 Zakona o kulturi, odnosno ne može se tokom procesa reorganizacije imenovati novi direktor, na šta je u više navrata reagovalo Ministarstvo kulture Crne Gore i naložilo Skupštini Opštine Herceg-Novi da u najkraćem roku ispravi učinjene povrede Zakona, pod prijetnjom novčanih kazni.
Da je Seketarijat za društvene djelatnosti obavljao nadzor u skladu sa Zakonom i Odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave, SO Herceg-Novi ne bi donijela niz nezakonitih akata koje mora poništiti.
Protiv sekretara resornog Sekretarijata Vladimira Žutkovića, predsjednice SO Herceg-Novi Danijele Đurović, predsjednika Savjeta Ustanove Božidara Vukašinovića, sekretara SO Herceg-Novi Milovana Benderaća i Nataše Tatalović, bivše načelnice Komunalne policije, Ustanova je podnijela više krivičnih prijava Osnovnom državnom
tužilaštvu i Upravi policije zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela u vezi donošenja i sprovođenja opštih akata Ustanove, do zadnje nezakonite izrade pečata i njegove zloupotrebe.
Nezakonita odluka SO Herceg-Novi je u proceduri i na Upravnom sudu Crne Gore. Shodno navedenom, SO Herceg-Novi je u obavezi da ispravi niz nezakonitosti u aktima donesenim tokom reorganizacije Ustanove, a prije svega da poništi Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o organizovanju JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”.
JU Muzej i Galerija se neće suprotstavljati zvaničnom stavu Ministarstva kulture Crne Gore, neće rušiti ustavni poredak radi zadovoljenja nečijih privatnih interesa i neće postupati po nezakonitoj odluci prije odluke Upravnog suda, te se nikakva primopredaja ne može izvršiti.
Izražavam duboko žaljenje što je ovom prilikom zloupotrebljena i funkcija predsjednika Opštine radi ostvarenja privatnih interesa i što se vrh izvršne vlasti pokušava umiješati u bezakonje koje su do sada sprovodili SO Herceg-Novi i Sekretarijat za društvene djelatnosti.
Da je Opština poštovala Akcioni plan reorganizacije, izrađen u saradnji Ustanove, Opštine i Ministarstva kulture, konkurs za direktora bi bio raspisan najkasnije do juna 2012. godine. Sva dokumenta koja su usklađena sa zakonom urađena su prije dolaska na funkciju Vladimira Žutkovića, a od tada nastaje bezakonje i haos. Predati “dužnost” osobi protiv koje je podnesena krivična prijava zbog neovlašćene izrade pečata i “pozajmice” 700 eura sa računa ustanove zloupotrebom tog istog pečata je u najmanju ruku neozbiljno” – zaključuje u saopštenju v.d. direktorka JU »Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković«, Radmila Ćapin.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code