RADMILA ĆAPIN: NEKA SE DEJAN MANDIĆ DOGOVORI SAM SA SOBOM

RADMILA ĆAPIN: NEKA SE DEJAN MANDIĆ DOGOVORI SAM SA SOBOM

326
0
Podijeli

Ne prestaje bura, ali i bruka, oko organizovanja tradicionalnog Hercegnovskog zimskog salona.

Tek što je iz kabineta predsjednika opštine stiglo saopštenje da će opština preuzeti organizaciju te prestižne manifestacije, ako neće JU “Gradski muzej i Galerija Josip Bepo Benković”, ogovorila je v.d. direktorka Radmila Ćapin.
Ona prvo primjećuje da se ne zna potpisinik saopštenja iz kabineta predsjednika, baš kao i dopisa koji je njoj upućen oko organizacije Hercegnovskog zimskog salona.
– Predsjednika Dejana Mandića podsjećam u vezi dopisa povodom Zimskog salona, da nije odgovorio na dopise od 14, 15, 20. novembra i 3. decembra čime je prekršio čl. 31 i 48 Zakona o kulturi, izbjegao zakonske obaveze Osnivača ustanove i time ugrozio ostvarivanje javnog interesa iz čl. 5 st. 1 t. 2 Zakona o kulturi i čl. 3st. 2 t. 2 Zakona o muzejskoj djelatnosti.
Do danas, 13. 12. 2013. Opština Herceg-Novi je Ustanovi na ime troškova Salona uplatila 0 (nula) eura. Pošto je Opština Herceg-Novi izbjegla obaveze u vezi održavanja Zimskog salona, Ustanova se prijavila na Konkurs Ministarstva kulture sa potraživanjima ukupnog iznosa sredstava za organizaciju Salona, osim sredstava za štampu kataloga i pozivnica – navodi Radmila Ćapin.
Ona dalje pojašnjava da Hercegnovski zimski salon organizuje pravno lice Zavičajni muzej i Umjetnička galerija “Josip-Bepo Benković” Herceg-Novi. Za organizaciju i sve obaveze, uključujući i obaveze propisane Zakonom o izdavačkoj djelatnosti odgovara odgovorno lice u pravnom licu – direktor Ustanove. Sredstva u skladu sa čl. 31 i 48 Zakona o kulturi obezbjeđuje Osnivač.
– Molim Predsjednika da se sam sa sobom dogovori ko je odgovorno lice u pravnom licu, odgovorno za realizaciju Zimskog salona. Poslije sve ove bruke u koju lokalni centri političke moći guraju gradonačelnika, stručnjake i profesionalnu ustanovu kulture, izrugujući se pravnom poretku i zakonima, sigurna sam da će muzeji, stručnjaci i kulturna baština zauzeti mjesto koje im pripada u sistemu i svijesti ljudi. Za to se vrijedi boriti – zaključuje dipl. arheološkinja, v.d direktorka JU Muzej i Galerija, Radmila Ćapin.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code