Početna Ekonomija RADNICI BIVŠEG “NOVOG PRVOBORCA” DOBILI SUDSKI SPOR ZA 2 MILIONA EURA ZAOSTALIH...

RADNICI BIVŠEG “NOVOG PRVOBORCA” DOBILI SUDSKI SPOR ZA 2 MILIONA EURA ZAOSTALIH POTRAŽIVANJA

0

Borba radnika nekadašnjeg preduzeća “Novi Prvoborac”, koja traje šest godina, danas je definitivno završena.

Osnovi sud u Herceg Novom donio je prošlog petka presude u njihovu korist. Pravosnažne odluke su konačno u njihovim rukama i kako kažu sada je sve mnogo lakše i izvjesnije.
Na osnovu potraživanja od 2008. do 2011. godine, biće isplaćeno milon eura za 80 radnika, a sa doprinosima, porezima i kamatama suma dostiže dva miliona.
– Svaki radnik će dobiti između 2.400 do 3.000 eura po osnovu neisplaćenih zarada za 24 mjeseca – kazao je odmah po dobijanju presude Radiju Jadran, bivši sindikalni vođa, Zahid Hodžić.
On očekuje da bivši poslodavac uloži Višem sudu žalbu, na koju ima pravo u roku od 8 dana.
– Imamo dovoljno validne dokumentacije koja je vrlo ozbiljno pripremljena tako da vjerujm da do novog prolongiranja isplate radnika neće doći – nada se Hodžić.
Isplata radnika po presudi o izmirenju dugova za neisplaćene zarade počeće 15 dana od donošenja pravosnažne odluke Višeg suda, a po drugoj, za prekovremene sate, nakon 150 dana.
Dugovanja će biti izmirena prodajom tri placa u Kotoru, Nikšiću i Podgorici, koja su u vlasništvu Novog Prvoborca. Na njih je Privredni sud u toku stečajnog postupka stavio zabranu otuđivanja, na zahtjev radnika.
Sud je takođe donio odluku o isplati po 429 eura za 9 radnika po osnvu otpremnine za odlazak u penziju. Ta odluka je konačna i radnici već mogu kod poslodavca biti isplaćeni – kazao je Hodžić.
Vjerovali smo u državne institucije i vjerovali u našu borbu, jer je bila ispravna, ali se nismo nadali da će trajati ovoliko dugo – kazao je Zahid Hodžić, uvjeren da su dobili ono što im je po zakonu i pripadalo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code