Početna Društvo Radnici Bolnice Meljine primili dvije zaostale plate, ali počeli protest do rješenja...

Radnici Bolnice Meljine primili dvije zaostale plate, ali počeli protest do rješenja statusa

24

Uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalaze, zaposleni u Bolnici Meljine i dalje savjesno i odgovorno obavljaju sve poslove. Oni su se danas ponovo okupili u jednočasovnom mirnom protestu u krugu bolnice sa istim zahtjevima prema Vladi Crne Gore – da se riješi status ove privatne zdravstvene ustanove, da se ona uvede u sistem Javnog zdravstva i da se zaposlenima obezbijede redovna primanja.

Radnici ponovo dva mjeseca nisu primili platu, koja je tek danas legla na njihove račune, ali doprinisi im se i dalje ne uplaćuju, kazala je na protestu predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak, poručujući Vladi da što prije počne da rješava problem Bolnice Meljine.

Picerija i restoran

– Govorimo sa ovog mjesta već treći put. Tražimo od Vlade da nam omogući redovna primanja i ne želimo da pređe u praksu da nemamo platu, kao što je počelo. Normalno je počelo. Bolnica Meljine nije primila platu, dva mjeseca, tri-četiri… To više ne želimo, već da za naš radni angažman dobijamo ono što zaslužujemo – navodi ona.

Drobnjak je podsjetila na peticuju, koju su građani Herceg Novog pokrenuli prije nekoliko dana, čime su, kako je kazala, pokazali volju da očuvaju bolnicu. Dokazi koliko je bolnica potrebna gradu vide su kroz rad i zalaganje zaposlenih, ali i kroz knjige i protokole.

U narednih 7 dana kolektiv će se obraćati svim nadležnim državnim institucijama i premijeru, a o odgovrima će obavjestiti javnost, najavila je Drobnjak.

 Bolnica funkcionisala dok je račun bio u blokadi

U Bolnici Meljine trenutno je zaposleno nešto preko 150 radnika, bez sezonske radne snage. Svi zaposleni su izdržali veoma težak period blokade računa od oko 6 miliona eura.

Radni kolektiv od prošle godine napustilo je 5-6 radnika, ali je od početka čitave situacije oko 20% zaposlenih otišlo. To osoblje nadoknađeno je zapošljavanjem mladog kadra, pa se nedostatak radnika nije osjetio.

– Moram da kažem da su neki spoljni saradnici otkazali saradnju, ali ne za nabavku ljekova, kiseonika i td, već saradnici tipa vešeraja i slično – navodi Drobljak.

Ona je potvrdila da je račun odblokiran i da su radnici primili dvije zaostale plate. Ali, davanje plata radnicima nije rješavanje statusa Bolnice Meljine, naglašava ona.

Kapaciteti bolnice gotovo su popunjeni. Laboratorija je, nakon kratke pauze zbog nedostatka reagenasa, ponovo otvorena za pacijente bolnice i hitne slučajeve. Otvaranje barokomore očekuje se u narednim danima.

Kako je za Radio Jadran kazala fizioterapeutkinja Snežana Radanović, odjeljenje fizikalne terapije funkcioniše bez obzira na sve probleme. Na odjeljenju ima pacijenata koji su zadovoljni tretmanima, jer se svi trude da ljudima pruže najbolju moguću njegu i uslugu.

– Izašli smo na proteste da se izborimo prvenstveno za rješavanje statusa bolnice. Najgora je neizvjesnost svakog mjeseca da li će biti plate. Pored toga, što se tiče našeg staža, uplate nije bilo posljednje 3 godine – navodi ona.

Na odjeljenju je trenutno prva grupa pacijenata koji se liječe preko sindikata. Program traje od maja do oktobra, pa će bolnica uspjeti da zaradi za jedan dio plata, ali i dalje će ostati razna dugovanja.

Prema riječima Mire Vučnič sa hirurgije, ovo odjeljenje takođe ima priliv pacijenata preko sindikata.

– Lijekova za sada imamo. Kuburimo, ali se snalazimo. Pacijenti nisu ni u kakvoj oskudici. Maksimalno radimo. Borimo se, jer nam nedostaje visokog i srednjeg kadra. Svako od nas radi posao za troje – ističe Vučinić.

Angažovani su profesori koji dolaze iz Beograda i Trebinja. Po dvije sestre dežuraju u smjeni, a na odjeljenju hirurgije trenutno leži 21 pacijent.

 Uskoro protesti van kruga bolnice, bez odgovora menadžmenta

Slavica Drobnjak je najavila da će danas kontaktirati Ministarstvo unutrašnjih poslova sa zahtjevom za odobrenje većeg protesta van kruga bolnice. Ukoliko do toga dođe, ona poziva građane da se priključe. Takođe, ukoliko građani budu organozovali neki protestniu skup, zaposleni će im se pridružiti.

Radnici su protest najavili i menadžmentu. Međutim, nisu dobili nikakav odgovor. Drobnjak je kazala da se menadžment ne mješa u rad Sindikata.

Radnici i predstavnici Sindikata održaće danas sastanak na kojem će se dogovoriti kome će se obraćati, kada i koje rokove će im dati.

Protest su danas podržali potpredsjednik Opštine Miloš Konjević, potpredsjednica Skupštine opštine, Dragana Stanišić, kao i predstavnik radnika i predsjednik NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” AD Herceg Novi, Đorđe Rajak.

 Protesti i zahtjevi traju od jula prošle godine

Zaposleni u zdravstvenoj ustanovi u Meljinama u julu prošle godine štrajkovali su tražeći isplatu zaostalih plata i drugih nadoknada, kao i da Bolnica uđe u sistem javnog zdravstva Crne Gore.

Stečaj u kompaniju Meljine kompleks, vlasništvo Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema povjeriocima i dugogodišnje blokade računa, Privredni sud uveo je 9. avgusta prošle godine.

Vlada Crne Gore je 2015. pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom, koja je vlasnik Bolnice, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona, u Bolnicu uložili samo tri miliona eura. Iz Atlas grupe tada su saopštili da su u Bolnicu uložili 32 miliona eura.

24 Komentari

 1. A ZBILJA PRODADE LI SE BANJA?ENO UCESNIK TENDERA ZARKO KAZE DA MU NISTA NE JAVLJAJU IZ VLADE A TREBALO JE JOS PRIJE MJESEC DANA.TAKO SE TO RADI.I ONDA OSVANE VIJEST”PRODAN INSTITUT”.I KAZU BILO PO ZAKONU.KOJI J…..ZAKON KAD GA VLADA PRVA KRSI

  2
  1
 2. Privatna bolnica ili više njih, sebi može da dozvoli grad koji ima državnu bolnicu, tako je svuda u svetu. Neka se u ovom gradu otvori deset privatnih bolnica ali ostavite narodu gradsku bolnicu kao što na plažama ostavljate malo mesta za peškire bez skupog mobilijara, mi živimo ovde nismo turisti. Nemam ništa protiv “plate no moćnih” ali ostavite one koji se nisu snašli u ovim smutnim vremenima da imaju minimum svog prostora:gradsku bolnicu, gradsku plažu, čemprese…

 3. Bitno da su se potpredsjednik Konjevic i potpredsjednica Stanisic slikali za portale i da su iskoristili muku radnika i pacijenata da bi ubrali za sebe neki politicki poen.

  Zar nije protest radnika bio, sta ce oni tamo ? E kako su providni…

  17
  11
 4. TRAŽIMO OD DRŽAVE DA NAM REŠI STATUS BOLNICE! DA NAS PRIPOJI JAVNOM ZDRAVSTVU! I DA DRŽAVA STOJI IZA NAS! KAO U SVIM GRADOVIMA U CRNOJ GORI GDE POSTOJI BOLNICA! NIJE NAŠ GRAD IGRAČKA!

  25
  3
 5. Da je novca, Novi bi trebao napraviti novu bolnicu na nekom drugom mjestu kraj magistrale. Pozicija bolnice Meljine vapi za turizmom! Znam da ce se malo ko sloziti, ali tvrdim da bi to bilo ponajbolje. Ovako kako jeste vjecito ce neko htjeti da se milom ili silom dokopa ove lokacije. Ja smatram da bolnica tu vise nece biti najkasnije 2030. godine. Zivi bili pa vidjeli!

  12
  6
 6. Slavice ako zelis dobro bolnici makni politicare, jer ces prije sve zavrsit. Ako to neuradis ista si kao oni. Uostalom videla si SITUACIJU sa njima danas. Smijesno moras priznat.

  23
  4
 7. Glasao sam za ovu vlast ali ih upozoravam ako naprave Tv a gube izbore sigurno.Nece biti za plate kako u TV tako i u svim opstinskim preduzecima.Sve ce se urusiti.

  18
  3
 8. Konjevicu djaba si dolazio nismo ti zaboravili kada si ucestovao u blokadi bolnice kada nam je bilo najteze , tada nam je plata kasnila pet mjeseci ! Takodje vazi iza ostale opstinare nemojte dolazit odje nemozete zaposljavati vasu nesposobnu rodbinu !!

  30
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code