Početna Društvo Radnici Instituta Igalo na kraju strpljenja, ipak, za sada bez štrajka

Radnici Instituta Igalo na kraju strpljenja, ipak, za sada bez štrajka

17

Zaposleni u Institutu Simo Milošević, njih oko 600 plus članovi porodica koje izdržavaju, veoma su zabrinuti zbog činjenice da od novembra prošle godine nijesu primili plate i da su na prinudnom odmoru. Tada su, prema riječima predsjednice Sindikata, dr Marije Obradović i informisani da je menadžment aplicirao za sredstva kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu od oko 2 miliona eura, kojima bi trebalo da budu isplaćene plate radnicima, a ostatak utrošen za otvaranje II faze, početkom marta. Ukoliko ne bude tih sredstava, Institut neće moći da počne sa radom. 

Od najavljenih protestnih okupljanja za sada su, zbog epidemiološke situacije odustali, dok, iako na izmaku strpljenja, očekuju da im plate uskoro budu isplaćene.

„Ono što je za nas posebno zabrinjavajuće i problem je da je kraj februara, a mi još nemamo rješenje za taj kredit, koji bi nam po uvjerenju poslodavaca obezbijedio plate. Radnici su opterećni kreditnim zaduženjima i računima i svim što je dio normalne egzistencije i nemaju novca za rate kredita. Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa nadležnim u državi, gradu i Uniji slobodnih sindikata čiji smo članovi“, kazala je dr Obradović.

Ona je istakla da je Institut sa radnicima, državni brend s obzirom da je država i većinski vlasnik, pa ih dodatno brine što se situacija do sada ne rješava:

„Imamo mogućnost mehanizma zaštite radnika. Od nadležnih smo dobijali uvjerenja da ćemo dobiti kredit, ali moramo biti strpljivi. Imamo obećanja da će naš problem biti pozitivno riješen i zato smo strpljivi i čekamo. Ali na kraju smo strpljenja i moramo razmišljati o drugim mehanizmima zaštite“, kazala je dr Obradović.

Institut od kraja novembra ne radi. Inicijalna ideja bila je da se počne sa radom 1.marta. U međuvremenu, situaciju je dodatno zakomplikovala nepovoljna epidemiološka situacija. Nadaju se da bi, uz povoljan ishod, mogli početi sa radom 8. marta.

Sa druge strane, zaposleni u Institutu već nekoliko godina vode pravnu bitku sa menadžmentom kroz pojedinačne privatne tužbe, s obzirom da su im „zakinuti“ koeficijenti po granskom kolektivnom ugovoru. Kako je objasnila dr Obradović, osnovna djelatnost uposlenih je bolničko medicinska rehabilitacija, a po granskom kolektivnom ugovoru trebalo je da dobijaju koeficijent koji se odnosi na javno zdravlje. To nije bio slučaj od 2016. pa su se radnici odlučili na utuženja, s obzirom da kroz „mirne pregovore“ nije bilo pozitivnog odgovora.

„I to je došlo na naplatu u periodu pandemije, kada se otkazuju inostrani aranžmani koji su nam 45% prihoda. Moram naglasiti da smo od starih pacijenata iz Norveške, Švedske i zemalja Skandinavije dobili pisma podrške i zabrinutosti za budućnost Instituta. Univerzitetska bolnica u Oslu naprosto je zabrinuta da pacijenti ne izgube mjesto za rehabilitaciju“, objašnjava ona.

V.d izvršne direktorke, dr Marina Delić, očekuje da bi uskoro mogla dobiti pozitivan odgovor za kredit posredstvom IRF fonda. To bi mnogo značilo svima, jer nikom niej u interesu da dozvoli urušavanje Instituta.

17 Komentari

 1. E kuku šta doživi smo ,ovdje sad nek upadne crkva da da pomoć onima koji nemaju šta jest,ja se zadužujem na par mjesta i sve u krug,dok vidim ovi naši za koje smo šetali i danju i noću,dobro jedu i iju sa politicarima.Šta uradismo mila majko,ljudi se redom otpuštaju,omlAdina ndmz budućnosti,ovaj vrag pobi ljude,šta nsm preostaje.Štrajk pod hitno svi na ulicu ,jer se samo tako promjeniti sve.Dje su milioni za socijalnu pomoć ,centa dobila nisam sram da vas bude.Počnite da radite,ne hvatsjte zjale

  10
  1
 2. Nabrojati i fotografisati stanove i vile doskorašnjih i aktuelnih direktora i zamjenika,počev od glavnog direktora, direktora medicine,marketinga,finansija,hotelijerstva,tehnike, pa do upravnika i načelnika…i sve će vam dragi radnici biti jasno.!!!

  11
  4
 3. Kojoj partiji pripada gosp.predsjednica Sindikata? Ko je na vlasti u Hn? Ko u Cg? Jesu li izbori brzo u Hn i izbor novog menadzmenta Instituta u martu? Gusto i u Nk. Zamislite da izadje 500, 600 radnika na ulicu… ne odgovora ovima gore. Tuzno je sto se zarad politike lomi po radnicima, a jos tuznije sto sindikat ne radi svoj posao. Ne vidim nikakvu razliku izmedju ovih i proslih.

  14
  6
 4. Štrajk podrazumijeva obustavu rada. Institut svakako ne radi i ko zna kada će početi jer za početak treba napuniti frižidere platiti striuju, vodu i sve ostalo što je neophodno a za to treba dosta para kojih za sad nema. Zato je moguće organizovati proteste ili protestne šetnje.
  Mnogi radnici imaju debelo iskustvo sa litijama.
  Zasto ne krenemo mi iz Igala a VB Meljine iz Meljjina pa se sretnemo negdje kod nove garaže u HN
  Možda nas vlast i primijeti ???

  8
  2
 5. Mislite li da su sudski izvrsitelji i advokati pa i radnici koji su dobili sudski spor na nekoliko hiljada eura “meka srca” i da ce reci neka se isplate plate a mi cemo kasnije ako nas stečaj ne preteče ?
  Čim stigne kredit ode on na drugu stranu.
  Zna se prioritet prvo sudske presude pa ostalo !

  17
  7
 6. Svaki cent cu im se naplatit.Nece mi ja im garantujem prozivat niko po Novome zbog dugovanja jer nisu nii dosad.Pa znam kod koga cu poc po pare koje mi duguju.Svaki cent.A radnicima koje su ih dobili na sudu za ona visegodisnja dugovanja porucujem.Sve im uzmite i kamate i sve.A tolliko su glupi i bezobrazni da jos nisu ispostovali odluku suda u kojima im je naredjeno da osim isplate moraju da i bod po kom se plata obracunava nivelisu.I oni iako su zbog tiga izgubili spor opet rade iato i ne postuju presudu.A ista je direktorica bila i tad i sad Ali sad ce jos i tuzba za ometanjje pravde, zloupotrebu polozaja i protivpravno sticanje dobiti.

  23
  4
 7. Da se organizuje pravi radnicki sindikat prikupe podaci o svim bivsim malverzacijama direktora, ekonomista, pravnika…. Spisak onih sto su “posidili” pare od sindikata konferencija za stampu pa strajk. Ili vas je dosta upetljano pa ne smijete.

  21
  3
 8. Koji ste vi papani,cekate i vjerujete politicarima u sred izborne kampanje hahahaha i to po ko zna koji put.
  I treba da sjedite kuci gladni i zedni.
  “Dobili smo uvjerenja,moramo biti strpljivi.” Hahahahaha jednom prostom rijecju PAPANI !

  19
  3
 9. Nekada davno je receno”Ko o drugome sudi, njemu ce se suditi”ovo je za one koji kritikuju dps.Nije bas sve bilo lose kada su oni bili na vlasti,budite posteniv pa priznajte.Ovo vazi za radnike banje,Kako tako dps se snalazio za plate i posao.Toliko o proslosti.Sada snjost je da nas u Banji niko ne obilazi ni opstina ni vlada ni gradjani nu stranci..potpuno su zaboravili na nas. DA SMO U REPUBLICI SRPSKOJ ,MISLIM POD TREBINNJEM ZAMISLITE KAKO BI NAS DRZALI KO MALO VODE NA DLANU..SVE BI DALI DA IMAJU OVAKVU INSTITUCIJU…Avi nasi oni prije nas pokradose a ovi novi nas ne piznaju ,okrecu glavu id nas ,Sramota i neljudski za Bolnicu Meljine i za Institut…Najpostenije je rekao onaj”Ko je lapio je lapio i tacka”.

  16
  9
 10. OVO JE JEDINI SINDIKAT U ISTORIJI KOJI RADI ZA MENADŽMENT,A NE ZA RADNIKA.
  ODVRAĆAJU NAS OD ŠTRAJKA PO NALOGU KATIĆA JER U VLADI NEMAJU RJEŠENJE A PFOTESTI NE VALJAJU PRIJE IZBORA U NIKŠIĆU.
  U SUŠTINI SE SVE RADI DA SE PRIMIRE RADNICI DO 14.3. , A ONDA IDE STEČAJ, A OD PLATE NIŠTA.
  USTAJMO KOLEGE ILI ĆEMO KREPAT OD GLADI

  39
  16
 11. Objasnio je Krivokapić da dolazi vrijeme pravde, naravno da je mislio na božiju, da svako mora da radi za sebe. Dosta je bilo socijalne pravde, država ima bolji put.A banja će živjet, ne brinite.Kome se bude radilo radiće i zaradiće .Što je bilo, bilo je.Kome je ko uzeo , neka je.Sve se pamti.

  14
  6
 12. Pa tu je sada nova vlast koja će sigurno naći načina da sve dovede u red,recite mi kad su kasnile plate dok je bilo ovih drugih?Od politike se ne mize zivjeti u našoj zemlji,samo misle Ksko da napune svoje džepove,ostaćemo bez posla ,a Institut će se prodat.Tek treba da zagrebemo dno,ovi iz Podgorice ni ne znaju da postojimo,sto se sad ne šetamo Podgoricom i tražimo ono sto su nam dužni,nego se šetamo da bi političari dobili bolje fotelje i crkva se bogatili.Imace mi da hvatamo za glavu,ja sam ove glasao misleći da su bolji od onih prvih,pojeo bi svoje ruke,koji sam debil bio.

  23
  4
 13. Radniciu Instituta, malo ste okasnili! Trebali ste štrajkovati kad su vam pčeli dolaziti partijski kadrovi za direktore i dovodili podobnu partijsku bulumentu.Trebali ste štrajkovati kada bvam je jedan od direktora iz Instituta odnio pozamašnu sumu novca za rješavanje stambenog pitanja i kupio poveliki plac iznad grada.Trebali ste štrajkovati kada je jedan od direktora založio dio Instituta za izgradnju kotlovnice i nanio ogromnu štetu i izguzbio sudski spor sa izvođačem.Trebali ste štrajkovat kada vam je direktorica pobjegulja počela arčiti kasu za razne investicije.Trebali ste štrajkovat kada su savjetnici savjetovali sami sebe i primali po dvije plate.Trebali ste štrajkovati kada vam je jedan od direktora zaposlio u marketingu suprugu sa enormnom platom.Trebali ste štrajkovati kada vam se Institut pretvorio u partijsku ćelij.A na kraju zašto se vaši direktori ne obratiše Petru Ivanoviću za rješenje stanja u Institutu, jer vam je isti bio dio inventara.Sad će te zvati Opštinu u pomoć.Jeste li ih zvali na koktele i fešte u Institutu i ko je te cehove platio?

  44
  4
 14. Stanje jako loše ali ni blizu loše kao u bolnici Meljine, koja je takođe renomirana ustanova a radnici koji su MORALI DA DOLAZE REDOVNO NA POSAO ,nisu primali platu po nekoliko mjeseci,radni staž i doprinosi se ne uplaćuju još uvijek. Sve nade se polažemo u novu vladu i naše mlade ekonomiste experte,kako za bolnicu tako i za institut .

  21
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code