Početna Društvo RADNICI „NOVOG PRVOBORCA“ OPET TRAŽE POSAO ILI STEČAJ

RADNICI „NOVOG PRVOBORCA“ OPET TRAŽE POSAO ILI STEČAJ

0

novi_prv_radnici2Sa početkom građevinske sezone 40 radnika hercegnovske građevinske firme AD “Novi Prvoborac”, koji su još u martu sudski vraćeni na posao i koje poslodavac do danas nije angažovao, opet skreću pažnju javnosti i nadležnih na nerješen status. Iza njih je štrajk glađu i firma koja je i dalje pod pečatom inspekcije rada. Opština Herceg Novi je u međuvremenu s poslovodstvom AD ”Novi Prvoborac” ipak dogovorila kako će izmiriti dugovanja za lokaciju u Nemiloj gdje će biti igrađena fabrika za prerardu otpadnih voda.

Radnici pričaju za Radio Jadran da su se nadali  da će poslodavac vratiti firmu na tržište i usposliti ih. Ali, kako on nema ni znanja niti volje, vratili su se, kažu, ponovo na posao da traže zakonska prava. U zapečaćenoj upravnoj zgardi su im ostale radne knjižice, nemaju nikakvo osiguranje, niti mogu negdje drugo da rade.

Zahid_Hodzic_2“Mi smo sad u statusu biološkog izumiranja zbog bahatosti poslodavca. Zato sam tražimo da se država konačno uključii. Uputiću zvanične dopise državnim isntitucijama, u protivnim ako ne budu rješili naš status, smatramo  da neko stoji iza svih nezakonitih radnji koje čini poslodavac” – priča za Radio Jadran, predsjendik Sindikata, Zahid Hodžić.

I jedan od bivših rukovodilaca “Novog Prvoborca” i jedan od 40 oštećenih radnika, koji potražuju preko 620  hiljada eura, Đuro Ćetković, kaže da niko ništa nije  uradio za njih 60 dana, od štrajka glađu.

”Tražimo da se rješi – ili radimo u firmi koja ima posla ili da se po zakonu preduzmu mjere da se ljudi na određeni način obeštete, socijalno zbrinu i da sami uzmu sudbinu u svoje ruke” – kaže Đuro Ćetković.

Novo – stari direktor AD ”Novi Prvoborac”, Petar Babić nije htio da da nikakvu izjavu, ali je obećao  da će to učiniti “kada se steknu okolnosti i “Prvoborac” otvori kapije.Radnici sumnjaju da će ovaj nekada građevinski gigant uspjeti da se oporavi i zato zahtjevaju od države da inicira  vanrednu Skupštinu akcionara, ili da  uvede stečaj.

 Šansu da bi uskoro mogli dobiti nešto novca  vide u dogovoru predsjendika opštine Dejana Mandića sa direktorom Petrom Babićem o izmirenju duga za kupljenu lokaciju u Nemiloj. Mandić  je potvrdio Radiju Jadran da je od milion ipo eura opština ostala dužna “Prvoborcu” skoro 900 hiljada eura. Od toga će 150 hiljada eura uplatiti u gotovini, a za 150 hiljada će cesijom resorno ministarstvo  osloboditi “Prvoborac” poreza i doprinosa, a dug ostaviti opštini. Ostatak novca će, kaže Manidć, biti isplaćen aneksom ugovora, jer je najvažnije da se opština uknjiži na zemljište da  bi za mjesec počela gradnja kapitalnog projekta, fabrike za preradu otpadnih voda.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code