Radnici, sretan vam 1. Maj, Međunarodni Praznik rada

Radnici, sretan vam 1. Maj, Međunarodni Praznik rada

8
Podijeli

Odavno parade i druge manifestacije, sa crvenim zastavama i ružama, ne čine prvomajski folklor, karakterističan i najmasovniji u bivšim socijalističkim zemljama. Za razliku od Crne Gore, u svijetu, ipak, ne jenjavaju protesti nezadovoljnih radnika svojim položajem. U znak su sjećanja na 1. Maj 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu na ulicama tražilo bolje uslove rada, sukobljavajući se sa policijom.

U Crnoj Gori se danas dešava da političari i razne NVO grlo troše u ime radnika, boreći se za njihova prava, obično kada se približe neki izbori. Sindikati su se podijelili, različito gledaju na vidove borbe za bolji status zaposlenih.

Picerija i restoran

Doduše, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, uz moto „Za veće zarade u Crnoj Gori”, opet organizuje protest u Podgorici. Ali uz koliki odziv i vjeru radnika u tu organizaciju? Druga radnička organizacija, Savez Sindikata Crne Gore, se umjesto protesta radije oglašava proglasima. Da bar zajedno traže ista zakonska i praktična rješenja za odbranu prava radnika, veće plate , više radnih mjesta, bolju perspektivu mladih, možda bi sindikalni glas bio uticajniji.

No, ostaje ponešto od načina proslave i prvomajskih običaja, poput uranaka. U Herceg Novom biće veselo na izletištu Čipovina na Podima. U organizaciji Opštine Herceg- Novi i Mjesne zajednice Podi počeo je Prvomajski uranak, uz druženje mještana i izletnika. Nastupiće Mjesna muzika Đenovići, KUD Igalo, škola fudbala Manda. Rekreativce će obradovati trail trka, finale u malom fudbalu, autentične narodne igre, bacanje kamena sa ramena i skok u dalj.

U isto vrijeme centar Herceg Novog odzvana od koračnica. Gradska muzika priređuje poklon gradu – Promenadni prvomajski koncert.

Praznik najviše osjećaju službenici javnog sektora, jer će odmarati dva dana, a mnogi su uspjeli nekako i da spoje vikend sa 1. i 2. pa su i otputovali.

Radnička klasa nema kad da talasa, radi!

8 Komentari

 1. Kakvi praznik rada,PRRAZNIK NERADA,koja je to firma ostala da radi,svaka u stecaj ili prodata ili privatizovana pa zatvorena,o čem jadni ljudizborite

  • ZAVRESENA JE PRICA SA SAMOUPRAVNIM SOCIJALIZMOM I SINDROMOM ,,SIMONIDA KORDIC ,,NE DOLAZITI NA POSAO A PRIMATI PLATU,, JELI SE SLAZES ,,MAESTRO,,

   3
   9
 2. Danas širom Evrope i svijeta protestuju radnici i sindikati za bolje plate i uslove rada, dok Crna Gora egzistira u paralelnom univerzumu gdje teče med i mijeko i nema apsolutne potrebe za dizanje glasa o micanju tradicionalnih 300 eura, poštovanju 40 radnih sati i slobodnog dana u nedjelji, plaćenog prekovremenog….i većeg niovoa zaštite na radu.

  Ta kapitalistička Evropa može da uči od nas kako da iscjediš radnika za minimalac, obespraviš ga na svim nivoima i uz sve to – istreniraš ga da se ne buni i bude ti još zahvalan

  20
  1
  • SVAK CAST KOMENTAR TACAN 100 POSTO .I JOS NAM PRICAJU BAJKE OD 1945 PA NA OVAMO OD CRVENE KNJIZICE PREKO CRVENE KRAVATE RODOLJUBLJE PATRIOTIZAM I MNOGE SARENE LAZI UZMI GDJE IMA I STAVI GDJE NEMA .TREPCA RADI A BEOGRAD SE GRADI E NECE MOCI VISE .

   2
   10

Ostavite komentar

*

code