Radnici „Vektra Boke“ nezadovoljni Planom reorganizacije

Radnici „Vektra Boke“ nezadovoljni Planom reorganizacije

1155
3
Podijeli

images_slike_licnosti_vojin_miljanic_vektra_bokaVećina radnika „Vektra Boke“ AD u stečaju ogorčena je Planom reorganizacije kompanije kojim je predviđeno da u stalnom radnom odnosu bude 29 radnika i 50 sezonaca, ali i predviđenom dinamikom isplate potraživanja. Ne vjeruju da Plan reorganizacije kojeg je ponudio stečajni upravnik može uspjeti. Ovo je saopštio predsjednik Sindikata „Vektra Boke“, Vojin Miljanić nakon sastanka sa radnicima, bivšim radnicima i penzionerima preduzeća kojima je izložio Plan reorganizacije, način glasanja i pravnog postupka u ostvarivanju potraživanja.
Radnici i penzioneri su apelovali na Poresku upravu Crne Gore da preuzme odgovornost za naplatu doprinosa za nepunih pet godina, koje su prijavili u stečajnom postupku.
– Veliki broj radnika ne može da ostvari pravo na penziju iako ispunjavaju zakonske uslove, odnosno nadoknadu po osnovu novih zakonskih propisa (majke koje imaju troje ili više djece). Radi pojašnjenja određenih stavki iz Plana reorganizacije radnici od menadžmenta traže i dodatnu dokumentaciju – kaže Miljanić.
Novi sastanak povjerilaca koje čine bivši i sadašnji radnici i penzioneri biće održan u srijedu, u Hotelu „Plaža“.
Na dan uvođenja stečaja u „Vektra Boki“ je bilo zaposleno 117 radnika. Zahtjev za odlazak penziju po tzv. Jankovom zakonu predala su 52 radnika i čekaju odgovor nadležnih. Trenutno je u firmi angažovano 29 radnika, koji primaju 193 eura mjesečno.
Glasanje o Planu reorganizacije zakazano je za 25. decembar u Privrednom sudu u Podgorici, sa početkom u 11 i 30.
Shodno planu, potraživanja iz prvog isplatnog reda, koja obuhvataju dugovanja prema zaposlenima u ukupnom iznosu od 515.916 eura, biće u cjelosti isplaćena do 31. decembra sljedeće godine, iz sredstava dobijenih tekućim poslovanjem i prodajom imovine.
Obaveze iz trećeg isplatnog reda, koje se takođe odnose na radnike u iznosu od 3.050.971 euro (razlika između minimalca i stvarno zarađene plate, preostali radni staž za nepunih pet godina, prevoz i sve izvršne sudske presude koje je priznao stečajni upravnik i stečajni sudija) biće izmirene u četiri rate. Prva rata bi trebalo da bude uplaćena do 31. decembra 2017. godine, a posljednja do 31. decembra 2020.

3 Komentari

  1. Mrle BRAVO.Zahvaljujuci takvim razmisljanjima ovi l**** su i uspjeli da prisvoje i rasprodaju sve sto smo stvorili.Bez kuke i motike nista.
    0    0

Ostavite komentar

*

code