RADNICIMA BRODOGRADILIŠTA NUDE OTPREMNINE I PRIJE PRIVATIZACIJE

RADNICIMA BRODOGRADILIŠTA NUDE OTPREMNINE I PRIJE PRIVATIZACIJE

120
0
Podijeli

Jadransko Brodogradilište Bijela je pred novim tenderom, koji bi trebalo da bude raspisan u januaru i da bude uspješan. Interesovanje za kupovinu većinskog paketa državnih akcija iskazalo je 6 renomiranih evropskih kompanija.

Brodogradilište će ovu godinu završiti s gubitkom, ali dvostruko manjim no lani. Optimizam ulivaju ugovoreni dolasci brodova u naredna tri mjeseca. Očekuju više brodova do kraja mjeseca i u januaru. Ovo je saopšteno na press-u poslovodstva ove kompanije.
U Bijeloj je do sada remontovano 75 brodova i ostvareno preko 14 miliona eura iz proizvodnje, ali dokovi su u drugoj polovini godine poluprazni, pogotovo u decembru zbog praznika klijenata. Danas je stigao jedan brod kompanije MCS, prvi u decembru u kome je dominirao remont školskog broda Jadran.
Menadžment ima velika očekivanja od privatizacije. Pripremaju se tenderski uslovi, a tender će biti raspisan do 20. januara, najavio je predsjendik Odbora direktorta Stanko Zloković. Pismo o namjerama 6 kompanija za učešće na tenderu trebalo bi da gararntuje da će on uspjeti.
– Proces transformacije koji slijedi odvija se na principima održivog razvoja. Vodimo računa da zbog budućnosti ne ukinemo sadašnjost, a još manje da zbog sadašnjosti nemamo budućnost. Potpuno jasno imamo viziju kako brodogradilište treba da se razvija: kroz širenje kapaciteta za remont jahti i mega jahti, kroz aktivnsoti kroz postojeću djelatnost prilagođenu ekološkim standardima – kazao je Zloković.
Kolektivni ugovor u Brodogradilištu biće dio tenderskih uslova, a radnici će uz otrpemninu i prije privatizacije, uz pomoć sredstava Vlade od milion ipo eura moći da napuste kompaniju.
Naredna godina biće godina izlaska iz ekonomske krize, ali to će ići sporije u brodoremontu. I pored ugovorenog dolaska tri broda do kraja godine i 18 za prva tri mjeseca naredne, ogromna nevolja je doći do novca za finansiraranje proiozvodnje, istakao je izvršni direktor Petar Tušup:
– Poslovi su ugovoreni, to su naši stalni klijenti iz Evrope, navikli na standarde kvaliteta i rokove i sve što jedan remont. Nadamo se da ćemo prebroditi prvi period godine, problematičan zbog loše likvidnosti i finansiranja. Veliku teškoću predstavlja i nemogućnost obezbjeđivanja makar kratkoročnih kredita.
U brodoremontu hronično nedostaju obrtna sredsta, jer novi uslovi tržišta su takvi da se moraju kreditirati klijenti. Brodogradilište ima veliki dug prema dobavljačima i kooperantima, a u dogovoru s državom odloženo plaća doprinose. Solventnost je dobra, a likvidnost problematična, pojasnio je i finansijski direktor Vlado Žmukić. Brodogradilište ima nepuna 4 miliona eura kredita, a imovinu vrijednu od 40 miliona eura.
Država je preuzela brigu o industrijski opasnom otpadu i spakovanih 60 hiljada tona grita. Uz pomoć Svjetske banke grit će biti izvezen u neku od zemalja EU. U međuvremenu Brodogradilište je uvelo novu tehnologiju pjeskarenja brodova i grit više nije opasan, tvrdi komercijalni direktor Petar Zvicer.
– To je ustanovio Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice. Novonastali grit je bezopasan optpad i on se između ostalog može koristiti kao prekrivni sloj na deponijama komunalnog otpada.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code