Početna Kultura Radovi Đeljoša Đokaja pred hercegnovskom publikom

Radovi Đeljoša Đokaja pred hercegnovskom publikom

1

Izložba renomiranog crnogorskog slikara i grafičara Đeljoša Đokaja (1933-2016), biće otvrena u Galeriji Josip Bepo Benković u četvrtak, 11. aprila. Postavka je plod saradnje JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković i JU Muzeji i galerije Podgorice.

Publici u Herceg Novom biće predstavljen Đokajevi radovi iz različitih perioda i ciklusa, jer se na taj način može sveobuhvatnije prikazati neograničenost njegovih stvaralačkih vizija i umjetničkog pregalaštva, smatra teoretičarka savremene umjetnosti mr Selma Đečević, koja će otvoriti izložbu.

Picerija i restoran

Đokaj je umjetnik koji stoji u prvim redovima stvaralaca koji su preispitivali smisao čovjekovog postojanja, kao jedinog bića koje uništava svoju vrstu i vapijuće potrebe za jednim boljim svijetom sa više smisla, mišljenja je istoričarka umjetnosti, Jasmina Žitnik.

Rođen 1933. godine u selu Milješu kod Podgorice, Đokaj je Akademiju likovnih umjetnosti završio 1963. u Beogradu, na koju je primljen bez završene srednje škole kao poseban talenat. Nedugo nakon završene Akademije sedam godina predaje na Visokoj školi umjetnosti u Prištini i četiri godine na Likovnoj akademiji na Cetinju.

U Rim odlazi 1970. godine. Izlaže u Palermu, Milanu i drugim italijanskim gradovima ,a 1977 godine biva proglašen slikarom godine.

Đokaj je od 1963. godine prisutan na kolektivnim i samostalnim izložbama, gotovo na svim kontinentima – izlagao je na 53 samostalne i 62 kolektivne izložbe.

Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada i priznanja, među kojima je i Trinaestojulska nagrada. Takođe, ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore čije se slike i grafike nalaze u kolekcijama muzeja i galerija širom svijeta i jako su cijenjene među kolekcionarima.

Izložba će biti otvorena u 19:30, a publika će biti u prilici da je pogleda do 30. aprila.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code