Početna Društvo Radovi na vodostanu “Plat” za precizno mjerenje količine dotoka vode za Herceg...

Radovi na vodostanu “Plat” za precizno mjerenje količine dotoka vode za Herceg Novi

4

Set tehničkih mjera na glavnom čeličnom cjevovodu DN 700 mm kroz Konavle, između vodostana “Plat” i Zvekovice, koji je trebalo da bude odrađen još s početka godine, a odložen zbog pandemije korona virusa, završen je u trodnevnim aktivnostima, od srijede do petka, 21. do 23. oktobra, računajući period pražnjenja glavnog cjevovoda. Tim setom mjera zamijenjen je zatvarač i ugrađen novi mjerač protoka na vodostanu “Plat”, a na Zvekovici je ugrađen muljni ispust.

Foto: ViK HN/CMC

„Ugradnjom novog mjerača protoka na vodostanu “Plat” znaćemo tačno kolika količina vode ulazi u cjevovod DN 700 mm, a umjesto klasičnog zasuna ugrađen je leptirasti ventil. Muljni ispusti se ugrađuju na najnižim tačkama cjevovoda, sa funkcijom u ispiranju cjevovoda i ispuštanju vode u slučaju saniranja kvarova. Na Zvekovici je cjevovod na najnižoj tački i muljnim ispustom će se omogućiti bolja funkcija cjevovoda u slučaju potrebnih intervencija na popravkama oštećenja“, navodi u saopštenju direktorica hercgnovskog Vodovoda i kanalizacije doo, Olivera Doklestić.

Radove je izvelo hercegnovsko preduzeće “CMC”, inače, specijalizovano za ovakve poslove, a investitor je “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. – Herceg Novi.

„Naravno, naše kolege iz Konavojskog komunalnog društva, partner u upravljanju glavnim cjevovodom kroz Konavle, kao i obično, obezbijedile su punu saradnju i podršku radnicima “CMC”-a, kao i hercegnovskom preduzeću “Vodovod i kanalizacija”, što je posebno značajno u vrijeme strogih medicinskih propisa zbog pandemije“, dodala je ona.

Građani su prethodno obaviješteni o obustavljanju dotoka vode sa Plata, uz provođenje pripremnih mjera na hercegnovskom sistemu snabdijevanja punjenjem svih rezervoara i organizacijom snabdijevanja iz raspoloživih vodnih resursa, Opačice. S obzirom da je funkcija vodoizvorišta Opačica posljednjih godina drastično smanjena, pa tako i ove godine, te su njene reserve već od polovine septembra potpune, ona je maksimalno iskorištena za snabdijevanje sa 160 l/s.

Radovi su u dogovorenom roku završeni, a voda je puštena u vodostan “Plat” u 14 časova, 22 oktobra. Nakon svih potrebnih kontrola kvaliteta vode, po ustaljenoj praksi na Filter stanici “Mojdež” voda je puštena u hercegnovski sistem snabdijevanja 23 oktobra u 2:00 h čime je stanje u snabdijevanju normalizovano. Redovnim, kontinualnim dotokom s “Plata” u FS “Mojdež” dolazi količina od preko 420 l/s, dok se u sistem, nakon tretmana, ubacuje 340 do 380 l/s.

„Zahvaljujemo se potrošačima na razumijevanju i strpljenju, koji su u danima trajanja radova na glavnom cjevovodu imali restriktivno snabdijevanje vodom. Takođe, završeno je i geodetsko snimanje glavnog cjevovoda kroz Konavle, koje će biti uneseno u katastarske podloge, što do sada, otkako cjevovod postoji, skoro četiri decenije, nije urađeno. Naime, i kroz Konavle je učestala gradnja objekata, kao i u našoj opštini, pa se događa da to bude na štetu postojeće infrastrukture I njenog zaštitnog pojasa. Geodetskom identifikacijom će se izbjeći takve pojave“, objašnjava Doklestić.

U toku je georeferenciranje glavnih cjevovoda i kroz hercegnovsku opštinu, koji, takođe, velikim dijelom do sada nijesu bili tačno ucrtani, ni u katastarskim ni urbanističkim podlogama.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code