Početna Kultura Radovi Tiha Konjevića u paviljonu Gradske muzike

Radovi Tiha Konjevića u paviljonu Gradske muzike

0
Paviljon Gradske muzike na Karači okupio je sinoć poštovaoce i ljubitelje djela novskog umjetnika, Tihomira Tiha Konjevića, koji je izložbom „Ponistra od mora“, posjetioce još jednom proveo na putovanje kroz „njegov“ Mediteran u malom. Postavku čini 10 slika rađenih kombinovanom tehnikom.
Foto: Ksenija Matovic

Autentični „potpis“ autorskog opusa ovog umjetnika satkan je u minijaturnim ulicama, funjestrama, drvenim klupama, mirisima mediteranskih začina, mjestima gdje su se igrali klikeri i razvlačio lastiš za emu esesu…. No čitav proces nastajanja svake slike ilustrovala je na otvaranju prigodnim sithovima pjesnikinja, novinarka Ksenija Matović, koja je ujedno organizatorka izložbe i koordinatorka kulturnih programa u paviljonu. Ona je stihom „uvezala“ tri dominantna motiva na Konjevićevim slikama – prozore, ulice i more:

„Meandriraju još tople, sa ponistrom u svakoj šaci, kao pismom ptici… rađao modra i bijela praskozorja. Dijelio, kamen po kamen svaku škuru. Žutu i plavu. Množio koltrine od guste dobrotske čipke. U pozno ljeto slagao tegle pune višnjaka i sunca. Odmah pokraj lasta. Na tiramolima gingolali galebi i šugamani. U Ulici ljetnjeg raspusta po granama smokava, rasla djeca i teće brodeta. Umjelo je uplivat  u svaki portun. A on je znao da čeka. Oduzme prstohvat za svaku buteljicu od mirte, ruzmarina i mažorana“, opisala je Matović.

„Opjevala“ je i „stradu o’tonda“ i „željeznoga kokota, što špijava južine i neverine“:

„Na kantun od nje, ulica jednoga pjesnika, iza čijih prozora uvijek stanuju noći i mirakuli. Lijevo, u Zanatskih usluga, dopisao pržuline, dikile i mreže plivarice. Pustio da u kamaru intra palamar avgusta, otvori svaki libar i jednu kašetu punu iznevjernih očekivanja, plime i nade“, kazala je između ostalog Matović.

Sa druge strane, autor je, kao i većina, skromno „pustio“ da „djela govore mjesto njega“. Kratko je zahvalio publici, organizatorima i pokroviteljima manifestacije:

„Posebno mi je drago što je na događajima koje Ksenija organizuje u paviljonu atmosefra takva da omogućava neposredan kontakt sa umjetnicima“, istakao je Konjević.

Inače, Konjević prilikom izrade slika koristi kombinovane slikarske tehnike i materijale. „Savladavajući znanja iz različitih finih zanata, stvaram detalje koji na mojim radovima izgledaju kao više puta umanjeni predmeti iz svakodnevnog života. Inspiraciju najviše pronalazim u primorskoj arhitekturi, bokeljskim selima i Mediteranu, pa su to najčešće teme i motivi na mojim radovima“, kazao je ranije Konjević.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i u saradnji sa JUK Herceg Festom.

Izložba će biti otvorena do 15. avgusta, svakim radnim danom od 18 do 21 čas

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code