Početna Društvo Radulović i Bouché sjutra u Brodogradilištu: Što je urađeno i što predstoji...

Radulović i Bouché sjutra u Brodogradilištu: Što je urađeno i što predstoji na remedijaciji tla?

3

U  Jadranskom brodogradilištu Bijela, koje je u stečaju od 2015. godine, u toku su pripremni radovi u okviru projekta remedijacije tla, odnosno odvoženja toksičnog grita iz Crne Gore za, kako je ranije saopšteno, Španiju.

O tom, 22 miliona eura vrijednom poslu, govoriće sjutra novinarima predsjednik renomirane francuske kompanije Valgo, Francois Bouché i ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović sa saradnicima. Nakon press konferencije u 11 sati Bouché i Radulović obići će zagađene lokacije.

Nakon međunarodnog tendera Crne Gore i uz finansijsku podršku Svjetske Banke od 22 milona eura, kompanija Valgo, koja je specijalizovana za remedijaciju tla i rehabilitaciju zagađenih lokacija, izabana je da preuzme odgovornost za demontažu i dekontaminaciju otpada u Brodogradilištu Bijela.

Sa više od 150.000 tona materijala koji će se tretirati (zemljište, prašina od ostataka metala i drugi otpad) na površini od oko 18.000 m², projekat se oslanja na ekspertizu Valga u vezi sa detaljnom analizom zagađenog tla i tretmanom osjetljivog otpada uključujući derivate ugljovodonika, metal i azbest.

U kompaniji Valgo su istakli da žele odličnu saradnju sa svim crnogorskim institucijama i da su do sada naišli na izvanredan prijem u našoj državi.

Projekat će biti završen do marta 2020. godine.

Kompanija VALGO svjetski lider u remedijaciji

Valgo je osnovan 2004. godine i danas ima  nekoliko hiljada uspješnih operacija remidijacije.

Grupa Valgo broji oko 360 saradnika, raspoređenih u preko 10 agencija u cijeloj Francuskoj, 1 na Reinionu i 4 filijale širom svijeta (Argentina, Brazil, Italija, Crna Gora). Sa prihodom od 60 miliona eura u 2017. godini, ima cilj da dostigne 100 miliona do 2020.

Valgo Grupa pretenduje da postane svjetski lider u remedijaciji zagađenih lokacija i zemljišta.

Prodaja imovine i dodatna istraživanja tla

Stečaj u Brodogradilištu traje nešto više od tri godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura. U toku je novi tender za prodaju preostale imovine, sa ukupnom minimalnom cijenom od 4,56 miliona eura.

Na prethodnim oglasima prodati su veliki i mali dok litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla za 11 miliona eura, odnosno turskoj Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited za 2,1 milion eura.

Stečajna uprava je u septembru prošle godine odobrila prodaju imovine kompanije koja se nalazi u koncesionom području, konzorcijumu koji čine Adriatic Marinas i Damen za 2,65 miliona eura.

Međutim, konzorcijum ne može početi s investicionim ciklusom i gradnjom pogona za remont jahti i mega jahti dok tlo ne bude potpuno očišćeno. Vlada Crne Gore je 25. oktobra usvojila Informaciju o sprovođenju istraživanja preostalog neispitanog kopnenog dijela i akvatorijuma koncesionog područja JBB i saglasna je da ispitivanja sprovede konzorcijum Damen-Porto Montenegro, u iznosu od 126,9 hiljada eura, bez PDV-a.

Riječ je o stanici za zauljani otpad “Hemosan”, dijelu hale brodogradnje – brodograđevni prostor, dva dijela remontne hale, dva dijela radioničke hale, posebnom dijelu brodogradnje-nadstrešnica, površini ispred poslovnog prostora brodogradnje i prostoru ispred pomoćnog starog skladišta brodogradnje.

3 Komentari

  1. Samo zbog istine sjutra se u bivšoj tzv upravnoj zgradi Jadranskog brodogradilišta Bijela organizuje koktel povodom sahrane bivšeg privrednog giganta. Po našem starom dobrom običaju pozvani su svi na rakiju i kafu za pokoj duše pokojnika. Pogrebni koktel organizuje renomirano francusko pogrebno preduzeće, koktel finansira Svjetska banka, a počasni gost na koktelu je predstavnik onoga ko je pokojniku zatvorio ventil kiseonika za disanje.

  2. Vjerovao bi im samo kada bi neki nezavisni predstavnik Nvo putovao sa teretom do konače odrednice i sve snimio.
    Ovako pitanje je samo gdje će ga usput iskrcati, taman kao i ovi kruzeri fekalije i hemikalije

    9
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code