Početna Turizam Radulović: Očekuje se još jedna dobra sezona

Radulović: Očekuje se još jedna dobra sezona

0

Tokom prva četiri mjeseca ove godine crnogorske hotele posjetilo skoro 64.000 turista više nego u istom periodu prošle godine. Oni su ostvarili 87.000 noćenja više nego u istom periodu prošle godine. Očekuje se još jedna uspješna sezona, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović  novinarima.

Sa njima je razgovarao o pripremljenosti Crne Gore za ljetnju turističku sezonu, rezultatima zimske sezone, borbi sa sivom ekonomijom u turizmu i perspektivama ove privredne grane sa aspekta ponude i avio-povezanosti.

Tokom radnog doručka, ministar  je ukazao na prednosti naše destinacije i izazove sa kojima se suočavamo.

Već dvije godine posebna pažnja je usmjerena na sivu ekonomiju u turizmu, pa su nadležni fokusirani na kontrolu nelegalnog zapošljavanja i nelegalno pružanje agencijskih usluga.

„Zadovoljan sam naplatom boravišne takse, jer je do sada zabilježen rast za oko 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, kazao je Radulović.

Tokom mandata ove Vlade, kako je istakao, Crna Gora je dobila 63 nova hotela i 4.500 novih ležaja.

Preko dva aerodroma  Crna Gora povezana sa 68 destinacija

Radulović je zadovoljan činjenicom da je na oba crnogorska aerodroma opsluženo oko 80 000 putnika više u odnosu na prethodnu godinu, kao i time što se sprovodi ozbiljna promocija na važnim emitivnim tržištima.

„Ono što će doprinijeti dobrim turističkim rezultatima jeste i činjenica da je Crna Gora preko crnogorskih aerodroma ove godine povezana sa 68 destinacija svijeta“, rekao je Radulović istakavši da je potrebno nastaviti sa uspostavljanjem što većeg broj direktnih letova iz Podgorice i Tivta.

Među stavkama koje bi trebalo da unaprijede crnogorski turistički proizvod ističu se podsticajne mjere za koje je ove godine opredijeljeno 750,000 eura. Većina festivala i manifestacija u Crnoj Gori potpomognuta je upravo kroz ovaj način finansiranja što je Crnu Goru izdvojilo kao destinaciju dobrog provoda. Ministar je posebno istakao mjere za unapređenje seoskog domaćinstva, za koje je izdvojeno 50.000 eura.

„Imamo ideju u povoju koja će donijeti rezultate, a to je pomoć domaćinstvima u ruralnom području da adaptiraju svoje objekte i upodobe ih za potrebe seoskog turizma“, kazao je Radulović.

Ministar je podsjetio da su tokom perioda predsezone održane Igre malih zemalja, što je bio ozbiljan spektakl koji je u Crnu Goru doveo preko 2000 takmičara i predstavnike preko 200 medija. On je takođe naveo da će Crna Gora krajem juna biti domaćin i 40. Svjetskih medicinskih i zdravstvenih igara, koje će, prema očekivanjima organizatora okupiti renomirane goste iz raznih zemalja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code