Početna Ekonomija Rakčević: Sa Institutom kupujemo i milionske dugove

Rakčević: Sa Institutom kupujemo i milionske dugove

49

Pregovori Vlade i konzorcijuma koji čine češka kompanija Philibert.a.s. i kompanija Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta “Dr Simo Milošević” se nastavljaju najvjerovatnije u prvoj polovini septembra.

“Nesuglasice oko par pitanja postoje i nadamo se da će u pregovorima do kraju godine biti prevaziđene”, kazao je Pobjedi suvlasnik Šajo grupe Žarko Rakčević.

Nesuglasice se, objasnio je, odnose na dio sporova koji nijesu bili u potpunosti prikazani u tenderskoj dokumentaciji, a za koje smatra da će postići dogovor. Ističe da u javnosti kruže razne spekulacije, uključujući i izjave Nebojše Medojevića, koje su daleko od istine.

“S obzirom na ranija loša iskustva sa potencijalnim kupcima Instituta, uvjeravam građane da nije riječ o off shore firmama, već o ozbiljnom konzorcijumu”, rekao je Rakčević i podsjetio da se obavezuju da minimalnim ulaganjem od 28 miliona eura u infrastrukturu i unapređenjem ponude u narednih pet godina dovedu zdravstvene kapacitete na nivo od četiri, a Titovu vilu pet zvjezdica.

Istovremeno, zadržaće zdravstveni program za građane Crne Gore, kao i kvalitetne višedecenijske ugovore i potpisati nove sa inostranim partnerima.

“Očekujem nastavak pregovora u prvoj polovini septembra i dogovor oko spornih stvari”, naglasio je Rakčević koji ističe da nemaju vremena, ni njegova kompanija ni češki partner, da se bave neistinama zlonamjernika.

Neistine

“Neistina je da ćemo tamo da radimo stanove za tržište. To nije naša namjera, a nije ni moguće planskom dokumentacijom, jer je prostornim planom taj prostor namijenjen isključivo za zdravstveni turizam. Druga priča je o nerealno niskoj prodajnoj vrijednosti, a pri čemu se ne postavlja pitanje zašto su propale prethodne četiri prodaje”, ističe Rakčević i dodaje da su u posljednjoj, petoj prodaji, odustale dvije velike kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju.

“Kupujući Institut kupujete i 4,5 miliona duga, kratkoročnih i dugoročnih kreditnih obaveza i veliki broj sudskih sporova. Samo spor sa Jugobankom iz 1992. godine sa kamatama je 6,3 miliona eura, a realno može biti izgubljen. Jedan broj radnih sporova koji mogu nastati, a vezani su za period prije objavljivanja tendera, mogu biti višemilionski. Država insistira, po prvi put, da spor sa Jugobankom bude na teret kupca i mi smo to prihvatili. Ali dio sporova ili potencijalnih sporova nastalih prije zatvaranja transakcije nije prikazan i oko toga postoje različita viđenja. Za to treba postići dogovor”, rekao je Rakčević.

On objašnjava da je partneru iz Češke teško objasniti režim vlasništva, jer Institut trenutno ima pravo korišćenja, a ne svojine nad zemljištem.

“Razumijem kad neko misli da Institut ne treba privatizovati, ali je drugačije kad se plasiraju neozbiljne i neistinite tvrdnje”, naglasio je Rakčević i podsjetio da je indikativno i kolika je aktuelna i dugogodišnja vrijednost akcija te kompanije na berzi.

“Danas čitav Institut na Montenegroberzi vrijedi 10,4 miliona eura i nema nikakve trgovine akcijama ni za 27,5 eura. Vlada je svojih 56,48 odsto akcija nudila 46 eura po akciji”, kaže Rakčević, tvrdeći da su “neistine i gluposti da je kupovina Instituta dogovorena preko advokatske kancelarije Ane Đukanović, a uz dogovor Vučića, Đukanovića, braće Karić i drugih aktera svemirske zavjere”.

Napominje da je njihovom češkom partneru majka kompanija Cimex grupa do sada uspješno realizovala slične turističke poduhvate. Dio Cimex grupe je skoncentrisan na rehabilitacioni i zdravstveni turizam i kao lanac Orea posjeduju 13 hotela u Češkoj, od kojih su tri rehabilitaciona centra, te deset hotela uglavnom sa četiri zvjezdice, odnosno dvije hiljade soba i 4.100 ležaja.

49 Komentari

 1. Ovo sto prica ovaj biznismen jednostavno nije istina.Ovo je Institutu PETI tender.I nikako da se proda.A po zakonu koji je donjela vlada Cg svaka firma moze da ide na tender samo TRI puta.Ako se tada ne lroda ide pod stecaj.Pogotovo ako slabo posluje.Dakle da je Institut imo dugova otiso bi odavno pod stecaj.Tako da je ovo prazna prica.On ce ovo da kupi jeftino i da vrlo brzo preproda po deset puta vecoj ceni.Sve ostalo je farsa.Dobro je Medojevic rekao.A sto ste muslili da ce ovaj da potvrdi da je Medojevic u pravu.Nego dobro je vidjeti kroz ove objave zeli “dobra” institutu.A sto zna seljak sto je cokolada.?Nego da Boh da da im se “dobro”,”dobrim”vrati.Njima i ovome njihovom dobrocinitelju.Sve gabelj do gabelja.

  16
  46
 2. On je obični nakupac prekupac i lažni opozicionar koga interesuju kvadrati, hektari, šuma, zgrade.On će svakako uništiti sve kao i njemu slični jer njih interesuje samo profit a ne razvoj.

  16
  57
 3. Dobrodosao gospodine Rakcevicu u Institut i neka vam je Bog u pomoć , sa ovakvim narodom i sa ovakvim radnicima punim gnjeva i jeda. Teško bi iko ovakvu bandu neradnika doveo u red

  73
  15
  • Ura da da ovo je ura!!! Opozicijski političar koji ima silne milijone. Kojim poslovima ste zaradili te stotine milijona, hiljade kvadrata stanova, vila, lokala, hektare oranica, hektare šuma,…?

   54
   9
   • Covjek koji je usao u politiku da bi vratio konfiskovanu imovinu od strane komunista u centru PG i po CG… nikad nije krio svoje porijeklo ni porijeklo svoje imovine… no pitajte se okle ovim sto bijahu skromni prije 90 tih…

    53
    2
 4. Neka Rakčević pita strance, pacijente , kakav im je sada švedski sto, kakvog je kvaliteta ishrana i da li se bune, da li galame na konobare… Već je uveo restrikcije, a misli da zadrži strane goste. Kako ne!

  16
  47
 5. Pomenuo je “dugove” , a nije se sjetio svih stanova, zgrada, livada, parkova, šuma, pomocnih objekata, dvorista, Inexa i tako dalje…
  Sve se moze provjeriti na sajtu uprave za nekretnine, maticni broj instituta je 02008386 …
  Ukupna imovina instituta je oko 210 000 m2
  Tako da prostom racunicom dodjemo do iznosa koji je manji od 50€ po metru kvadratnom…
  Odnosno kvadrat Instituta se daje po cijeni koja je jednaka cijeni kvadrata placeva po Zvinjama, Mokrinama i ostalim selima…

  80
  7
 6. Poznavajuci vas na polju turizma, drago mi je sto ste vi jedan od kupaca instituta. Suzdzo bih se konentara pojedinaca koji ovdje govore o vama. Ja bih vam Banju dao dzabe da je vi vodite.

  62
  37
 7. Samo da taj Rakčević i ti Česi više uzmu Institut i rašćeraju dps uhljebe nesposobne koji nisu dorasli pozicijama koje na žalost pokrivaju, od savjetnika, šefova,direktora,menadžera se ostat ni opstat nemože !!!

  71
  5
  • Totslna glupost. Ako iko bude ostao, ostaće samo ti dps uhljebi. Svi ostali, koji išta valjaju, ići će prvi ća. Pa tako je bilo do sada u svim privatizacijama

   14
   46
 8. Onaj koji kaze da je vrednost Instituta Igalo 10.zarez nesto miliona evra ili je lopov nad lopovima ili ima ozbilhnih problema sa zdravljem.Dobri moj Rajcevicu evo dolazi danas jedan gospodin na terapiju i kaze da se cuo sa tobom prije neki dan i da si mu reko da je sve to zavrseno i da si kupio ovo.A ti izjavljujes da cete vjerovatno usaglasit sve do kraja godine.A prvo ste rekli do januara 2019, pa onda do marta,pa onda do septembra, pa evo sad do kraja godine.Neznam kako da vjerujemo biznismenu moj.Znas li onu Vajtinu pjesmu:Prevari me jednom,prevari me drugi put….?Ja znam da u biznisu nema emocija ali ti si do sad sto puta cuo da te ne zelimo u Institutu a ti ipak zelis institut.Zasto zaboga ako ne tako lose ko sto zboris? Ova je vlada prvo procjenila Institut za 100 miliona evra a sad ga daje za 10 puta manje.I to na petom po redu tenderu a sama je vlada donjela zakon da smije bit tri tendera.Za ovo ti ne treba prozivat Medojevica.To znamo svi mi koji radimo u Institutu.Ma se meni cini da nemas ti ni tih 10 meleona biznismenu mon.A kako vec rekoh i ne zelimo te ovdje.

  26
  37
 9. Pitam se koliko bi g-din Rakcevic trazio novca da je njegov Institut kad bi ga prodavao?Kvadrat zemljista na lokaciji gdje se nalzi institut, po trzisnoj cijeni nije ispod 500e m2 i to ovaj dio koji je iznad puta, a gdje je prva faza tu je i 1000 e m2.Samo zemljiste vredi vise nego sto Rakcevic velikodusno nudi da bi bio dobrocinitelj.Neka kaze za koliko bi prodao Hotel SAJO u Budvi koji je kao jedna malo veca stambena kuca?Poznato nam je da je Popovic Cedo kupio Juzni Jadran za 450 000 maraka, a samo Lazaret u Meljinama prodao za 12 000 000 evra.G- dine Rakcevicu pustite demagogiju i prodajte maglu naivnima, a gradjani Novog nijesu ni naivni ni glupi da progutaju tu Vasu pricu.

  47
  28
 10. A moj dobri Rakcevicu nismo zlonamjerni ali nevidim razlog sto bi mi Vama vjerovali.
  Nego da ima koga doma ko sto nema, lijepo bi vi meni za sve sto obećate i ugovorom se obavezete garantirali svojom licnom imovinom vi licno ili konzorcijum.
  Pa nebi olako planirali i obećavali.
  A da vas napomenem kad kažete izmedju ostalog da kupujete dugove, moj gospodine vi kupujete pola Igala.
  Pa plac bivši servis BOKE na blatnoj plaži na pjeni od mora vrijedi trećinu cijene instituta.

  41
  38
 11. Ovakva je priča bila i sa bolnicom Meljine,pa evo sad ne možeš ni krajnike operisati a kamoli ne Daj Bože srce,a što se nekad radilo.Svi ovi što kupuju državno su najbolji za sebe a najgori za drugoga

  49
  32
 12. Je li ko bio u Banju ovih dana da vidi na što liči druga da prvu fazu ne pominjem. Nije niko ni od nivinara, ni ovaj iz Pobjede, a piše.
  Dobro da iko hoće da je kupi sa svim Sijerkovićima tamo i onim što pavijente razvukuju pruvatno.

  66
  37
 13. Sta ovo naprica?
  Kupuje dugove?
  Stalno isti scenario, izmisli dugove, zaduzi se , prikazi lose poslovanje (iako je sve puno vec par mjeseci) pa prikazi privatizaciju kao jedini spas…
  Jos ce ovaj ispasti humanitarac…
  Ovakav rudnik moze samo b**ala da proda , mada mi se vise cini da je rijec o prisvajanju preko trecih lica…

  48
  33
 14. Zadni ekser u kovčeg novske privrede.. Manimo kafane, frizeraje, i prodavnice. Kad ode Institut, ugasilo smo ga.. Grad konobara, taksista i kladionica.. I po koji “oder kožu” hotel..

  56
  43
 15. Poceo je da se zali a jos nije kupio. Radnici su nagrabusili od ovog ” ! Vidjecemo za otpremnine dal ce da da i kolentivni ugovor!Nego nicija njje do zore! Moze i njega gnijev naroda stici !

  33
  36

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code