Početna Kultura Rambo Amadeus i „Pasija po Steli“ otvaraju 17. Don Brankove dane muzike

Rambo Amadeus i „Pasija po Steli“ otvaraju 17. Don Brankove dane muzike

0

Muzičkim djelom „Pasija po Steli“, koju je komponovao Rambo Amadeus, koji ima ulogu naratora, ispred katedrale Svetog Tripuna, u 22 časa počeće 17. KotorArt Don Brankovi dani muzike. Festival će trajati do 13. avgusta, uz učešće brojnih umjetnika iz regiona i svijeta koji će se predstaviti kroz 22 glavna programa i preko 150 pratećih.

Kompoziciju „Pasija po Steli“ će večeras izvesti Festivalski orkestar KotorArta pod dirigentskom palicom maestra Premila Petrovića. Uloga soprano povjerena je Novljanki, Nataliji Radić. Osim toga, biće izvedena i kompozicija Ivana Marovića „Iskra besamrtna“, a zatim premijerno prikazan autorski film o Kotoru Dušana Vulekovića.

Picerija i restoran

PR festivala, Sara Lakićević kazala je da je Rambo Amadeus bio logičan izbor zbog svih njegovih aktivnosti na očuvanju kulturne baštine Boke, što je i fokus festivala:

– Kompoziciju je komponovao za gudački orkestar. Rambo predstavlja kruzera, a Natalija je morska zvijezda. Tekst je jako duhovit, satiričan, nosi snažnu poruku i mislim da će se dopasti ne samo lokalnom stanovništvu  već i turistima koji su uvijek tu, jer smo program prilagodili svima – kazala je Lakićević gostujući u jutarnjem programu TVCG.

Festival se ove godine organizuje pod motom “Stavi prst u more i bićeš povezan sa cijelim svijetom”:

– Moramo brinuti o moru tako da unutar festivala imamo Climate keys programe – pijanističke resitale koji budu prekinuti da bi neko održao stručno predavanje kojim bi se javnost obavijestila i informisala. Stoga smo uspostavili saradnju sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, a dr Vesna Mačić održaće stručna predavanja. Na kraju festivala, održaćemo i akciju čišćenja mora sa roniocima i volonterima. Od tog otpada pravićemo radionice I instrumente, imati likovni performans, a pravićemo prvu podvodnu izložbu – navela je ona.

Komponovanje i pisanje libreta, prema riječima Ramba Amadeusa, „za 30 i kusur muzičara, hor i sopran“ komplikovaniji je posao nego što je mogao da sagleda, pa bi bio nemoguća misija bez asistenta Matije Anđelkovića, diplomiranog kompozitora:

– Moje uzbuđenje je dodatno povećano time što i sam tumačim ulogu Kruzera, napisanu kroz negativni karakter koji doživljava transformaciju i pretvara se u dobrog momka. S obzirom da čitav život kroz svoju muziku improvizujem, disciplinovano čitanje sopstvenih nota se ispostavilo kao dodatna teškoća. Naposlijetku sa zahvalnošću sam prihvatio porudžbinu KotorArta i razumio ga kao izazov i poziv da malo manje budem Rambo, a malo više Amadeus. Pored ogromnog posla i uloženog napora mogu samo sebi da poželim još ovakvih prilika, jer iako je Rambo u meni muzički nepismen, Amadeus kroz ovakve poslove pliva kao riba u vodi – rekao je Pušić na press konferenciji.

Međunarodni festival KotorArt počeo je 28. juna a trajaće do 13. avgusta na brojnim lokacijama u Kotoru i Boki kroz četiri programske cjeline: XVII KotorArt Festival klapa Perast, XXVI KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike i VIII KotorArt Pjaca od filozofa.

Tokom 47 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala KotorArt više od 1500 umjetnika iz 33 zemlje izvešće više od 250 programa – 51 glavnih i preko 200 pratećih.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code