Početna Ke Nova Rambov solarni jedrenjak zaplovio Bokom

Rambov solarni jedrenjak zaplovio Bokom

26

Bokom kotorskom danas je zaplovio brod na solarni pogon. Jedrilica “Boka” rok muzičara i ekološkog aktiviste Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, danas je tokom regate „Herceg Novi sailing tour“, zvanično porinuta u more.

Projekat je trajao tri godine a Rambo je uz podršku UNDP projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma” obnovio je brod star čitav vijek i pretvorio ga u solarni jedrenjak. Entuzijazam i ljubav prema plovidbi rezultirali su konstrukcijom jedrilice na solarni pogon, koju pokreće isključivo energija sunca. Jedrilica na palubi ima solarne panele, baterije se pune na suncu čitav dan, a motor služi samo za uplovljavanje i isplovljavanje – i to ponekad. Autonomija kretanja broda samo na tim baterijama je četiri sata pri punoj brzini od 5 čvorova.

Originalni brod se kretao na vesla i jedra. Služio je za obuku mornara i oficira u veslanju i jedrenju. Dizajniran je krajem 19, početkom 20. vijeka.

Proračune za brod je uradio Srđan Đaković, iskusni inženjer brodogradnje, dok je kobilicu originalnog dizajna uradio Ivan Erdevički, koji u Vankuveru ima svoj biro za projektovanje brodova. Tehnološki fakultet u Beogradu pomogao je oko hidrodinamike listova za kobilicu i lista kormila, koji su urađeni od karbona. Brod može primiti na dnevnu vožnju 20 osoba, a 4 osobe na spavanje.

– Ovaj solarni jedrenjak je jednostavno rečeno, prototip mojih snova. Jedriti brodom dizajniranim prije više od 100 godina, a koji je brz jednako kao današnje, moderne jedrilice, nekako mi se nametnulo kao izazov. Zamislio sam da napravim brod koji je vrlo siguran, ugodan i na neugodnom moru, a najviše od svega sam bio vođen idejom da plovim bez troškova – kaže Rambo Amadeus, objašnjavajući da brod čije je korito tipa “Cutter”, ima takvu vodenu liniju koja je u stvari bila dizajnirana prije pojave parne mašine i prilagođena plovilima koja nisu imala dodatni pogon osim jedara.

Ovaj brod će dati podstrek za promjenu navika i jačanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine. Jedrilica ,,Boka” je primjer kako se na pravi način može iskoristiti potencijal solarne energije, čijom se upotrebom ne narušava životna sredina, a minimizira se emisija ugljen- dioksida. Solarni brodovi su održivi oblik prevoza za budućnost. Naše društvo je previše zavisno od fosilnih goriva čiji su izvori ograničeni i koja uzrokuju mjerljive negativne efekte. Sada je vrijeme da dokažemo potencijal koji obnovljive energije mogu ponuditi na polju mobilnosti.

26 Komentari

 1. Jedrenjak??? Ne bih rekao… Evo kategorizacije:
  “Jedrilica s jednim jedrom naziva se ket, s jedrom i flokom slup, s jedrom i dvama ili više flokova kuter; jedrilica s prednjim velikim jedrom i posve malim jedrom, smještenim na krmi iza osovine kormila, te flokovima naziva se jol, s većim krmenim jedrom, smještenim ispred osovine kormila, keč; jedrilica s najvećim krmenim jedrom i manjim prednjim jedrom te flokovima ili s više od dva jarbola naziva se škuna.”
  Rekao bih da je ŠKUNA u pitanju!

  8
  1
 2. Sjećam se da je Rambo bio dao svoju drvenu jedrilicu prije nekih pet godina nekom majstoru da je dotjera.
  Fino je ta jedrilica figurala, ali sam se bio zabezeknuo kada sam vidio koliki jarbol
  je na njoj bio. Jedrilica nije djelovala nimalo stabilno….
  Onda sam vidio Ramba kako hoda po toj jedrilici dok je bila u vodi…
  Jarbol se od samo jedne osobe u plovilu do te mjere gibao da je postojala
  opasnost da se plovilo izvrne…
  Naredni put sam vidio tu jedrilicu sa jarbolom koji je bio za oko jednu trećinu skraćen…
  Prije nekih tri godine gledao sam na navozu Škvera čovjeka na čijoj jedrilici je meštar upravo bio spojio elektromotor na propelu jedrilice, a punila se takođe na solarne panele. Taj čovjek je vjerovatno iz Srbije, ne bavi se koliko znam muzikom, penzioner je pa nije interesantan za medije.
  A mogao je već prije tri godine da pobere lovorike…

  9
  4
  • Taj gospodin na Škveru je bio Rambov stariji rodjeni brat, radili su pilot projekt prije ovog jedrenjaka,
   škunera, da bi stekli neophodno iskustvo.

   1
   1
 3. Toni je čovjek sa originalnim idejama, drugačiji, alternativac. Bez obzira što ovaj brod nije ništa epohalno, vrijedna je pažnje njegova energija, zalaganje. Što se televizije tiče to je jedna od novskih špica jer Toni nema kvalifikacije za to mjesto, a ni radno iskustvo na tim poslovima. Dakle, njegovo postavljenje bilo bi kršenje zakona, a i ne vjerujem da bi se on toga prihvatio, Mada, vidjeli smo, ova vlast ne vodi baš računa o zakonima kada su postavljenja u pitanju. Ali, ukoliko bi to i uradili, na konkursu bi se lako oborilo.

  20
  2
 4. Tekst vam je polupismen, neznate ispravno ni prepisati, ispada da je Rambo rok muzičar i da je jedrlica koju je napravio stara 100godina pa je renovirao. A o maliciozni komentarisu vam hit. Gori ste od farme i parova. Bravo Rambo!

  13
  16
 5. Samo sto ga nisu procitali ovi iz lokalne vlasti pa misle da s njim nesto dobijaju.Ako stvarno postavite Ramba to ce biti sprdacina svjetska.

  24
  3
 6. Niste napisali ima li jedrilica pomoćni motor i agregat za struju na fosilno gorivo (za svaki slučaj). Jer ako ima, bezbroj je ovakvih jedrilica po cjelom svijetu. Onda smo jedino ispunili Antoniju san da manje troši pare kada bude jedrio i iznajmljivao jedrilicu. Svi skočili da mu pomognu a na kraju iza svega je možda samo njegov lični interes. Ne bi to bilo nista novo, takvi su nam uglavnom svi estradni umjetnici. Neka donira jedrilica Pomorskom fakultetu ako je toliki ekološki aktivista, tada ću vjerovati u njegovu dobru namjeru. Može li ko meni da sredi kuću sa izolacijom i solarnim panelima pa da pišete i o meni kao velikom ekološkom aktivisti? Niskokarbonski, malo sjutra. A UNDP je trebao dati te pare mladim pronalazacima iz srednje škole da naprave nesto zaista vrijedno i bez ličnih interesa.

  35
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code