Početna Ekonomija Raskinut sporazum o izgradnji puta Meljine Petijevići

Raskinut sporazum o izgradnji puta Meljine Petijevići

9

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, u ime Vlade Crne Gore, potpisao je danas sa Opštinom Herceg Novi i investitorom Univerzal Monte d.o.o. Sporazum o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići.

“Ovo je nevjerovatan uspjeh ove Vlade, potpisani Sporazum je od nemjerljivog značaja za građane Herceg Novog, ali i za crnogorski turizam, imajući u vidu da su turisti iz Bosne i Hercegovine, prije izbijanja pandemije, ostvarivali preko milion noćenja u Crnoj Gori. Vlada je danas još jednom dokazala da je čvrsto opredijeljena za rješavanje problema koji, godinama unazad, štete crnogorskoj privredi i građanima“, istakao je Spajić.

Vlada Crne Gore je u aprilu prihvatila inicijativu Opštine Herceg Novi za ukidanje naplate putarine na dionici puta Meljine-Petijevići i počela pregovore sa koncesionarom Univerzal Monte. U rekordnom roku, od nepunih mjesec, postignut je dogovor sa koncesionarom i danas je potpisan Sporazum koji omogućava trajno uklanjanje naplatne rampe.

“Ovo je veliki dan za sve građane Herceg Novog i cijele Crne Gore. Drago nam je što je ova Vlada prepoznala problem i odlučila da ga riješi, jer su sva naša obraćanja prethodnim Vladama ostala bez rezultata. Ovo je bio jedini magistralni put u regionu na kom se naplaćivala putarina“, naglasio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Sporazumom o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići predviđeno je da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja investitoru isplati naknadu u iznosu od 4 miliona eura, najkasnije do 31.1.2022. godine, dok će naplata putarine biti ukinuta već tokom iduće sedmice.

Isti Sporazum obavezuje investitora da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta, najkasnije do avgusta ove godine. Takođe, predviđeno je i angažovanje revizorske kuće koja će potvrditi stanje kreditnih obaveza investitora, a koje iznosi 4.602.150 eura.

 

9 Komentari

 1. Svima nam je drago da se ukine ovaj glupi namet.Ali ne treba zaboraviti kako je do njega doslo,kakav je ugovor zakljucen i u kakvom je sada stanju taj put.Cisto da se ne ponivi na nekom drugom resenju.

  18
  4
 2. Opstina svako malo placa odstete zbog klisista i nestrucnog rada pa ce i sanaciju na Kotobilju. Mala ispravka, ne placaju opstinski nesposobni paraziti nego gradjani sram vas bilo.

  26
  1
 3. Ovo je mucka pred izbore i na ljeto nas ceka kolaps. To je vrlo frekventna granica, put na Kotobilju se nece sanirati pa ce Novi zaobilaziti potencijalni gosti. Ostasmo opet na kraju kolone.

  18
  1
 4. Sad se neće moći ni peškir staviti na plažu od džabaša. Baš smo mogli počinut još 7 ljeta. Putarina je bila jedini prihod od njih. Ne kupe ni sladoled. Nekolicina iz Vlade i Opštine su dobro napunili džepove i napravili štetu Gradu.

  18
  16
 5. Divno je što se više neće više naplaćivati putarina. Divno je što je raskid koštao samo 4miliona, ali nimalo nije divno jer će “Kotobilj” koštati više miliona, a sređivanje samog puta da bude bezbedan ko zna koliko. Podsetimo se, po ugovoru, put je morao biti vraćen u novo stanje nakon 20 godina.
  Ovako, država je otkupila veoma skup problem.

  29
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code