Početna Društvo RAŠKO KONJEVIĆ: “NIJE BILO PREKORAČENJA OVLAŠĆENJA NA PROTESTU U PODGORICI“

RAŠKO KONJEVIĆ: “NIJE BILO PREKORAČENJA OVLAŠĆENJA NA PROTESTU U PODGORICI“

0

Da je bio prijavljen nedavni protestni skup u Podgorici, u kome je kamenicama povrijeđeno 9 policajaca, osam lakše i jedan teže, Ministarstvo i Uprava policije bi ga ipak dozvolili, kazao je novinarima nakon radne posjete Herceg Novom, ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević.

Ovako, intrvencija je bila neophodna, jer su u jednom trenutku bili ugroženi životi pripadnika policije. Unutrašnja kontrola nije dobila nalog ministra za pokreanje istrage oko prekoračenja ovlašćenja policije.
– Razumljiva je potreba da se građani okupljaju i izražavaju svoj politički ili neki drugi stav, ali skupovi moraju biti organizovani po propisanoj proceduri. Skup u Podgorici nije bio prijavljen i predstavljao je izazov za policiju, koja je samo postupila u skladu sa zakonom, kazao je ministar Raško Konjević. On je zamjerio medijima što pripadnici policije nijesu dobili isti tretman u izvještajima kao izgrednici.
– Uprava policije će procesuirati sve one koji su učestvovali u neredima. Imamo jednim dijelom problema sa identifikacijom, ali se to ovih dana predano radi i sve će to sa tužiocem biti završeno. Međutim, građani koji nijesu učesvovali u napadu na policiju predstavljaju opomenu za Vladu i Ministarstvo, jer je njihovo nezadovoljstvo zbog ekonomske situcije opravdano – naglasio je Konjević.
Na drugoj strani, policija će se zaštiti od huligana prikuplajnjem dokaza za tužilaštvo koje treba da ih kazni, poručio je Konjević uz tvrdnju da nije bilo prekoračenja ovlašćenja:
– Unutrašnja kontrola nije dobila nalog da pokrene istragu i iz svega onoga što sam dobio kroz pisanu informaciju od Uprave policije i što sam vidio, smatram da nije došlo do prekoračenja ovlašćenja u postupanju policijskih službenika prema građanima koji su željeli da izraze protest sjedeći i pokušavajući da zaustave soabraćaj. Jer, ponavljam, skup nije bio prijavljen i u skladu sa zakonom.
Šta je policija čija je nadležnost da štiti državnu imovinu toga dana trebalo da uradi, da bi na drugi način bila prezentirana u javnosti? Da li je trebalo da se povuku i dozvole uništavanje državne imovine? Ne, niti će se kada povlačiti, poručio je Konjević, uz obećanje da će ukoliko dobije nešto novo oko kršenja zakonske procedure, reagovati. Jer, niko nije, počevši od njega, pa preko direktora Uprave policije, aboliran kontrole. On očekuje reakciju tužioca i nalog Upravi policije i nakon napada na Klinički centar. Napreduje i istraga u otkrivanju lica u nastrtajima na imovinu „Vijesti”, kao i na Miloša Radulovića – kazao je Konjević.

OPŠTINA HERCEG NOVI I CENTAR BEZBJEDNOSTI ĆE UNAPRIJEDITI SARADNJU

Prilikom radne posjete Herceg Novom ministar je sa saradnicima razgovarao i sa čelnicima opštine. Predsjednik Dejan Mandić
dao je najvišu ocjenu saradnji lokalne uprave, posebno komunalne policije sa Centrom bezbjednosti tokom protekle sezone. Zaključeno je da nju treba unaprijediti s obzirom na otvaranje novih investicija u Herceg Novom i očekivano angažovanje većeg broja radnika, stranih državljana.
– Tokom sezone je potreban i veći broj pripadnika policije kako na regulsanju javnog reda i mira tako i saobraćaja. Srećom u Novome je zadovoljavajuće stanje kriminaliteta – kazao je Mandić.
Ministar Konjević je istakao i da je zajednički cilj pripremiti što kvalitenije predloge dva Zakona prema Vladi i parlamentu, o izmjenama Zakona o lokalnoj samouporavi i o komunalnoj policiji. On je upoznao opštinske funkcionere i sa novim ovlašćenjima MUP-a od sredine ove godine. MUP će preuzeti izdavanje radnih i boravišnih dozvola, što će biti važno da se efikasno obavlja u Herceg Novom s obzirom na očekivani prilv radnika na kompeksu u Kumboru i drugim lokalitetima.
Novi Zakon o strancima treba takođe da uključi i lokalnu samoupravu, odnosno Turističku organizaciju u boljoj registraciji stranih turista i naplati boravišne takse. U Ministarstvu rade novu softversku aplikaciju o prijavi boravka do 90 dana, što će uz bezbjednosni aspekt, pomoći lokalnoj samoupravi u evidentiranju i naplati boravka stranaca.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code