Početna Kultura Raskošna likovnost i kolorit Mediterana Dragana Pečurice i Tihomira Konjevića

Raskošna likovnost i kolorit Mediterana Dragana Pečurice i Tihomira Konjevića

2

U Galeriji Josip Bepo Benković u Starom gradu sinoć je otvorena zajednička izložba dvojice novskih umjetnika, Dragana Pečurice i Tihomira Konjevića, koji se pred hercegnovskom publikom predstavljaju treći, odnosno četvrti put.

U galerijskom prostoru objedinjena su djela umjetnika čiji se stilovi, tehnika i materijali kojima stvaraju razlikuju, međutim, oba crpe inspiraciju u podneblju gdje su rođeni, žive i rade – Mediteranu.

To je istakla istoričarka umjetnosti i kustoskinja, Jasmina Žitnik, otvarajući izložbu, pojasnivši da smjela i raskošna likovnost, renesansni prostor i perspektiva, te Mediteran u svim svojim kolorima povezuju njihove umjetničke izraze:

„U ramu Tihomira Konjevića neposredno se uvodi u renesansu ljupkost i nostalgiju davno odsanjan san o sjećanju na djetinstvo. Ispred očiju posmatrača promiču uličice i fasade neke danas gotovo nepostojeće Boke i tragovi mogućeg života u njima. Na slikama Dragana Pečurice kao da se nadvija Dalijev besmrtni duh, no prenijet u prostor Mediterana i svakako u svijet lične fantazije umjetnika. Čest motiv je bonaca i oblaci iznad horizonta“, opisala je Žitnik.

Djela Tihomira Konjevića poznata su po kombinaciji različitih tehnika i materijala, ali se i dalje vodi jednim motivom. Kroz trodimenzionalnu formu prikazuje svijet svog djetinjstva i Boke Kotorske:

„Tematika je ista, vezan sam za zavičaj iz kojeg i dalje crpim inspiraciju, taj ambijent i dalje „koristim“. Radim uglavnom sa prirodnim materijalima – gips, drvo, kamen ili nešto drugo što nađem u prirodi, a mogu da iskoristim“, pojašnjava Konjević.

Dragan Pečurica ovog puta izložio je 23 ulja na platnu, na kojima je Mediteran najčešći motiv, iako ga, dok stvara sliku, rad odvede na drugu stranu:

„Dosta je mediteranskih detalja, mada ponekad pobjegnem malo od mora. Teme su različite i ne vezujem se samo za jednu konkretno. Kako slikam, dajem slici slobodu da me vodi u nekom pravcu u kojem u datom trenutku osjećam potrebu da nešto slikam“, navodi Pečurica.

Svaki rad dvojice naših sugrađana donosi zasebnu priču o Boki, pa ovu interesantnu postavku trebalo bi pogledati do 22. oktobra.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code