Raspisan konkurs za studiju idejnog rješenja spomen obilježja posvećenog Mirku Komnenoviću

Raspisan konkurs za studiju idejnog rješenja spomen obilježja posvećenog Mirku Komnenoviću

9
Podijeli

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi raspisao je međunarodni konkurs za studiju idejnog skulptorskog rješenja spomen obilježja posvećenog Mirku Komnenoviću u Herceg Novom.

Kako je saošteno iz lokalne uprave, na konkursu mogu učestvovati akademski vajari i ostala lica koja za to posjeduju adekvatnu stručnu kvalifikaciju, a koja prihvate poziv ili preuzmu konkursni materijal, i koja u potpunosti prihvataju uslove konkursa.

Picerija i restoran

Cilj konkursa je izbor najbolje i najcjelishodnije studije idejnog   skulptorskog rješenja spomen obilježja posvećenog Mirku Komnenoviću, zbog čega potrebno tim rješenjem ostvariti dostojno sjećanje na jednu od najznačajnijih istorijskih ličnosti koja je doprinijela razvoju i napretku Herceg Novog.

Očekuje se da spomen-obilježje bude figuralno skulptorsko djelo koje će ostvariti skladnu skulptorsku vezu između specifičnosti lika i posebnosti karaktera Mirka Komnenovića. Takođe, potrebno je uvažiti izraz epohe u kojoj je Mirko Komnenović živio, a tačna lokacija i shodno njoj tip postamenta i uređenje prostora biće naknadno utvrđeni na osnovu odredbi Zakona o spomen obilježjima.

Konkurs je otvoren od 22. marta do 8. juna do 14 časova, do kada je neophodno dostaviti konkursne radove ili ih poslati poštom zaključno sa 8. junom do 24 h, što se provjerava poštanskim pečatom na omotu konkursnog elaborata i po potrebi dokazuje poštanskom potvrdom koja je u posjedu autora – pošiljaoca. Konkursni radovi se predaju na arhivi Opštine Herceg Novi, ili poštom na adresu  Opština Herceg Novi, Trg Maršala Tita br.2, Herceg Novi, Crna Gora.

Konkursni materijal će u elektronskoj formi biti dostavljen zainteresovanima koji se prijave na e-mail kultura.lazarevic@hercegnovi.me do 29.03.2019.

Mirko Komnenović je rođen 21. septembra 1870. godine u Herceg Novom u staroj kapetanskoj porodici. U periodu od 1930. do 1941, Komnenović je bio načelnik Opštine Herceg Novi  i za to vrijeme dao značajan doprinos razvoju grada. U tom periodu posebna pažnja je posvećivana izgradnji novih i održavanju postojećih puteva, uređenju vodovodne i električne mreže. Za vrijeme njegovog mandata formirana je i  vatrogasna četa u Herceg Novom, izgrađena je željeznička stanica na Škveru. Zaslužan je za otvaranje Učiteljske škole u Herceg Novom, kao i za poboljšanje uslova za rad u školi na Srbini (u tom periodu je nadograđen jedan sprat škole). Nemjerljivi su Komnenovićev napor i angažman u obogaćivanju i uljepašavalju parka hotela Boka egzotičnim i rijetkim biljkama.

Mirko Komnenović se školovao u Tivtu, Mariboru i Švajcarskoj, govorio je italijanski, njemački, ruski i francuski jezik, imao poznanstva širom Evrope, a za njegov rad i zasluge oslikovali su ga Rusija, Srbija, Francuska i Čehoslovačka.

Mirko i Olga Komnenović su ostavili veliku zadužbinu svom gradu.  U njihovoj kući se danas nalazi Muzej grada Herceg Novog.

Podsjećamo, usvojenim Planom podizanja spomen obilježja u ovoj godini je planirano i postavljanje spomen obilježja Jeftu Gojkoviću, Zuku Džumhuru, kao i preimenovanje Risanske u Ulicu Elize Duković Lombardić.

9 Komentari

 1. Поријеклом из Херцеговине. Треба трг преименоцати у његово име . Премјестити Њуња и на онај подест добру лијепу бисту Мирку . !!!!!

  2
  1
  • Ne dirajkte Njunja i Trg Nikole Djurkovica. Bistu mozete postaviti ispred Opstine (kojoj je bio nacelnik) ili u parku hotela Boka. Ako je “otvorio” Uciteljsku skolu, ko je otvorio Preparandiju?

 2. Ерцеговац пореклом. Као и Зуко , као и Владисавич , као Ии Шантич… Шта би сте Ви да није нас.коначно и Катич и аТвртко Ерцеговци….

 3. Poštovana redakcijo Radio Jadrana, mnogi od nas građana Herceg Novog pratimo vijesti koje objavljujete na Vašem saju, ali ponekad vijest nije dovedena do kraja, kao napr. ova o želji Opštine da se Mirku Komnenoviću podigne spomenik. Gradu je za života mnogo dao, ali nijeste pomenuli njegove ogromne zasluge u prikupljnju finansijske i druge pomoći srpskoj vojsci tokom Velikog rada. Koliko znam, G-din Komnenović je poslije završetaka tog rata, u novostvorenoj državi zauzimamo i visoke državna funkcije. U svemu ovome ne treba mješati politiku, nego neka sve bude vezano za vrijeme u kojem je Mirko Komnenović živio i stvarao.

  8
  1

Ostavite komentar

*

code