Početna Naslovna Ratković: Turizam zaslužuje poseban resor u Vladi

Ratković: Turizam zaslužuje poseban resor u Vladi

11

Trebalo bi projektovati i sveobuhvatno reformisati naš turistički sektor, smatra prof. dr Rade Ratković, dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam.

Foto: RTCG

On je kazao Pobjedi da u inicijativi aktuelnog mandatara turizam, očigledno, nije prepoznat kao razvojna poluga ekonomije, s obzirom da je dat nizak status tome resoru u okviru Ministarstva ekonomije.

Po riječima dr Ratkovića, koji je odnedavno i koordinator Odbora za turizam Građanskog pokreta, crnogorskom turizmu potrebne su razvojne strategije.

“Glavni pravci reforme su, prije svega, promjena strukture smještajne ponude u smislu dupliranja, u narednih 10 godina, kako bi se stepen učešća hotela sa sadašnjih osam povećao na 25 odsto, zatim promjena strukture turističke tražnje u korist najjačih emitivnih tržišta Evrope (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, skandinavske zemlje, Francuska, Italija…), koje bi u hotelskom smještaju učestvovale sa više od 50 odsto”, kazao je Ratković.

On tvrdi da je potrebno i radikalno produženje turističke sezone, na bazi promijenjene strukture ponude i tražnje, na 160 do 170 dana pune zauzetosti osnovnog smještaja, nasuprot sadašnjih 90 do 100 dana kao i razvijanje novih turističkih proizvoda primjerenih pospandemijskim vremenima (ruralni turizam, kamping, kulturni turizam i razne druge vrste tematskog turizma…).

Komentarišući nepostojanje Ministarstva turizma u budućoj vladi kazao je da je poseban resor pravilo u gotovo svim turističkim zemljama Mediterana ili kao pridružen resor drugim privrednim granama.

Smatra da turizam zaslužuje da ima poseban resor i da će insistirati da tako i bude. Navodi i da bi zdravstveni turizam imao značajno mjesto u turističkoj razvojnoj politici.

11 Komentari

 1. daleko su prosli dane kad investitor zeli da ulozi milione-miljarde, a da ceka da mu se vrati investicija za 30-50 godina. To je svuda po svijetu, a ne kod nas dje je sezona 100 dana. Nazalost nismo drzava koja moze da diktira neke uslove investitorima, jer im nudimo 100 dana rada i putna/avio infrastruktura iz Titova doba. Manje vise svi novih hotela sa vecim kacapitetom ce nam biti po hotel-recidences modelu. Taj model je ok jer ce nam se otvarati novih ozbiljnih hotela kao sto su vec, Regent, Chedi. Naravno mora da postoji neka ogranicenja, struktura, pravila kako to mora da izgleda. A ne kao u BD, gradi se stambene zgrade, napravi se mala recepcija na prizemlju i kazu, ovo je hotel, da bi platili manje komunalije.

 2. Lično, bavim se turizmom. Ali, turizam ozbiljnoj porodici, kao i ozbiljnoj državi, predstavlja samo ozbiljan dodatni prihod. Osnova prihoda je proizvodnja. Ne samo hrane, jer su i turizam i poljoprivreda sezonske, trećerazredne (tercijalne) grane privrede.

  12
  2
 3. Profesore, u pravu ste, turizmu je neophodan izdvojeni resor, i nikako ga ne treba svojatati uz ekonomiju, razvoj ili prostorno planiranje. Ako Crna Gora direktno prihoduje 1/4 BDP iz turizma, a indirektno 2/3, portfelj turizma je bitniji od čistog, ekonomskog.

  S druge strane, džaba nam bilo šta sve dok vlasnici hotela i smještaja svoj biznis vide isključivo kao posao sa nekretninama, a tek kao sekundarni efekt turistički sadržaj, kojim omogućavaju osnovno održavanje objekta i reklamiranje odličnog povrata investicije potencijalnim investitorima, odnosno nazovimo pravim imenom – kupcima nekretnina.

  Čist primjer su svi hoteli koji su renovirani ili novosagrađeni. Ni jedan vlasnik hotela nema direktnu poslovnu politiku okrenutu ka turizmu, već isključivo hotel vide kao nekretninu koja će prodajom vratiti pare. Ovo je toliko veliki problem da čak i poslovi koji su divno zamišljeni ne mogu da rade isključivo kao hotelski kompleksi, već dio kapaciteta prodaju kao kondo apartmane (Lazure)

  S druge strane, posao Ministarstva turizma najmanje treba da bude okrenut ka reklamiranju ka drugim emitivnim tržištima. Čak bi to bila veoma opasna greška. Najveći posao je sređivanje stanja u državi, promjena mentaliteta i edukacija običnog naroda. Ne možemo da dovedemo kvalitetnog gosta sve od onog momenta dok poslednji građanin Crne Gore nema istu svijest o državi, njenom prirodnom okruženju, kulturnom nasleđu, ekonomskom razvoju… Sve dok je ijednom pojedincu bitnije da se iskaže kroz vjeroispovjest, nacionalnu ili etičku pripadnost, a ne kroz ponos da živi na najljepšem dijelu svijeta i da to čuva i održava, do tada mi nemamo šta da pričamo o turizmu.

  20
  4
  • Koncept hotel & residences nije izmišljen kod kas. To je bas aktuelna tema u svijetu hotelijerstva. A i donosi odredjenu korist svakome, ti kupis apartman, tvoj je, ne smijes da ga preuredjujes, u ugovoru se definise sta sa periodom kada ti nisi tu. Obicno je korisno da ga izdajes hotelu, koji ce ga izdavati gostima kao hotelsku sobu. Hotel je dobio kapital u vidu prodaje apartmana, ti si dobio investiciju koja ti na dugi rok moze biti vratiti ulozeno i zaraditi, izdavanjem apartmana hotelu ili trecim licima. Kada si u svom apartmanu, uzivas, ne placas najam, a koristis dodatne usluge hotela, svima dobro. Posto je opstepoznato da to niko ne kupuje da bi zivio u hotelu, hotel zna da mu i kad proda apartman ostaje funkcionalna soba za veliki dio godine, tako da nece doci u situaciju da je hotel postao stambena zgrada, a te stvari su definisane ugovorom. Kupovanje apartmana u hotelu je slicno kao da si orocio veliki novac na štednju. Takav hotel svakako mora da ima politiku okrenutu ka gostu i ka turizmu, jer mora da opstane. I nikad nisu svi kapaciteti hotela u opticaju za prodaju kao kondo jedinice, samo odredjene sobe, apartmani ili odredjeno krilo. Nije taj koncept uopste toliko problematičan, jer nikad ne obuhvata cijeli hotel, i nikad se hotel ne vodi isključivo tom logikom. Naprotiv, koristan je, donosi odredjene benefite svima. Veci problem su nesredjena imovinska stanja sa starim hotelima, sa starim drzavnim HTP-ovima. Drzava nema sta sa se petlja u upravljanje bilo kojim hotelom, moze samo da bude manjinski akcionar. Kad nesto ne valja, drzava ce to da popravlja subvencijama, sto ne vodi nicemu dobrom, ne razmisljaju preduzetnicki.

   Pozdrav

   10
  • I jos da se nadovezem, svi poznati brendovi u svijetu hotelijerstva su usvojili opisani nacin rada. Crna Gora je, pri biranju partnera za pojedine razvojne projekte upravo naglasavala i uslovljavala da model rada nekog novog buduceg hotela mora biti kondo, jer upravo na taj način nastoje da privuku jace investitore i jace brendove.

 4. Može CG imati 6 turističkih ministarstava uzalud je dok god se ne promjeni svijest i način razmišljanja ljudi, turističkih radnika i vlasnika hotela, smještaja i svega drugog. Privatni smještaj, čast izuzecima, je katastrofa, nabiju cijene da bi za 2 mjeseca ljeta da zarade i lezilebare čitavu godinu, isto tako je i sa sezonskim kafanama, klubovima, diskotekama, manje više čitavom ponudom. Vlasnici apartmana izreda naglašavaju “voda 24/7” “WIFI” “parking besplatan”… to se po svijetu podrazumijeva obzirom na cijenu. Ako ovo ne možeš ponuditi i garantovatni gostu onda smanji cijenu a ne drže cijenu kao da je sve pozlaćeno, kristalne čaše, srebrni pribor…
  Osoblje ne zna strane jezike, da bar znaju engleski, nemaju kulturu i vaspitanje, drski, bahati, bezobrazni, neljubazni a to se samo još više pojačava lošim i bezobraznim poslodavcima koji izrabljuju zaposlene a plaćaju ispod svakog minimuma i dostojanstva. Taksisiti su posebna priča, ovi divlji pogotovo, a oni na aerodromu Tivat su mimo svijeta.
  Svijest o čistoći i ekologiji narod nema, smeće je na svakom koraku, more prepuno svakog jada, ako je bura smeće sa sjeverne strane zaliva ode na južnu, kad je jugo obratno, samo se seli po zalivu ali nikako da se iseli.
  Hotelske usluge su preskupe. Nemaju ni ponudu ni mogućnosti ali zato drže cijene. Idu po principu tj razmišljanju “ako ne znam što je dobro znam što je skupo” i da će se gosti primiti na cijenu misleći da dobijaju ko zna šta.

  30
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code