Početna Društvo Razmatra se uvođenje treće vakcine

Razmatra se uvođenje treće vakcine

11

U Crnoj Gori je juče zabilježen novi drastičan porast broja zaraženih, jer su laboratorije, među 2.343 uzorka, utvrdile infekciju kod 145 osoba, od čega kod 13 stranaca. Najveći broj novozaraženih registrovan je u Budvi 33, u Podgorici 27, a u Herceg Novom 14.

Nacionalna savjetodavna komisija za imunizacije (NITAG) i Institut za javno zdravlje započeli su postupak prikupljanja podataka i razmatranje mogućnosti uvođenja treće doze vakcine protiv virusa korona, potvrđeno je za Dan iz te institucije, prenosi portal Analitika.

Načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu Milena Popović-Samardžić kazala je da prikupljaju podatke o uvođenju treće doze, a potom će ih predstaviti NITAG-u koji donosi konačnu odluku.

NITAG čine 12 specijalista iz različitih oblasti medicine.

“Zaduženje odjeljenja za imunoprofilaksu i mene lično je da pripremimo sve stručne tekstove i stručne dokaze koji će dati precizne podatke NITAG-u da li da se ide u uvođenje treće doze. Na dnevnom redu će se naći i kojim tipom vakcine bi se uvela treća doza. Da li, na primjer, možete da dobijete drugu i treću dozu drugog proizvođača, ako ste primili jednu dozu „astra-zeneke“. Da li možete da primite drugu i treću dozu „fajzera”? Ili, na primjer, ako je osoba primila obje doze „sinofarm“ vakcine i nakon serološkog ispitivanja nema dovoljno antitijela, da li da se ide sa trećom dozom istog proizvođača ili „fajzer” vakcinom”, objašnjava Popović-Samardžić.

To, dodaje, rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Oni nude građanima opciju da treću dozu prime kinesku ili „fajzer“ vakcinu. Treba utvrditi da li imamo podatke o antitijelima kod starih osoba koje su primile „sinofarm” vakcinu i da li da se nakon toga ide sa „fajzer“ vakcinom. To su pitanja na koja smo već prikupili literaturu iz inostranstva. Zato smo radili i onu našu studiju o imunitetu kod određenih grupa stanovništva. Mi smo mali i mi to možemo uspješno da završimo”, ističe Popović-Samardžić.

11 Komentari

  1. U svijetu medicine Crna Gora ima poziciju statiste-posmatrača. Kako se Zapad dogovori – tako će i Crna Gora. Ne može se ići putem Rusije i Kine jer oni imaju sistem koji može da naredi i vakcinaciju i strogu izolaciju. Ili bi neko htio da mu zavare ulazna vrata stambene zgrade i narede da mjesecima ne smije da se mrdne iz kuće kao što je bilo u Kini? U Rusiji se ovog ljeta svi državni službenici moraju vakcinisati, inače bivaju suspendovani i ne dobivaju platu…

    26
    6
  2. Zašto kombinovati drugu vakcinu ako nam čitavo vrijeme tvrdite da su sve vakcine iste i dobre, a pri tom su privilegovani dobili fajzer.

    44
    9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code