Razmjena dobre energije i novogodišnjih paketića u “Novoj šansi”

Razmjena dobre energije i novogodišnjih paketića u “Novoj šansi”

913
1
Podijeli

nova sansa paketici 1Jedno od brojnih mjesta gdje se ovih dana osjeća praznični duh jeste i NVO “Nova šansa” na Toploj. Djeca sa smetnjama i poteškoćama u razvoju koje okuplja ova NVO, volonteri, roditelji, uživali su u međusobnom darivanju, proslavaljajući praznike.
Opština Herceg Novi obezbijedila je paketiće za skoro tridesetoro djece, a djeca “Nove šanse” su pripremila paketiće i obradovala volontere.
Uz igru, ples i najljepe želje ova NVO, čije prostorije su u prizemlju Novljanke na Toploj, ulazi u Novu godinu sa novim idejama i planovima. Od Zajednice opšina Crne Gore i OEBS-a, “Nova šansa” se već proslavila sa projektom digitalne štamparije „ Naša ID kartica“, dobila je i specijalnu nagradu „Dobra praksa“. Zahvaljujući Digitalnoj štampariji petoro mladih sa smetnjama i poteškoćama u razvoju, našlo je stalni posao.
Nakon osam godina, „Nova šansa” danas ima 107 članova, sprovodi osam tipova različitih radionica u prostorijama koje im je besplatno ustupio PKB.
nova sansa paketici 1Pohađaju ih ne samo djeca OSI, već i o odrasle osobe, od šestog razreda osnovne škole do onih koji imaju i preko 30 godina. Od početka “Nova šansa” ima podršku lokalne samouprave koja im plaća zakup prostora u kojem se štamparija nalazi, i ZZZCG koja obezbjeđuje plate za petoro OSI koji u njoj rade, asistenata u nastavi i personalnih asistenata.
Zahvaljujući ZZZCG sada imaju četiri personalna asistenta za OSI koji im pomažu u ispunjavanju svakodnevnih obaveza, od rada, preko pomaganja u komunikaciji sa ljudima, šetnji, radu u radionicama.
Takođe nabavili su i slušne aparate za djevojke koje imaju problema sa sluhom, a koje su zaposlene u štampariji.
Nova šansa trenutno sprovodi projekat „Inkluzivna bašta“ koju je podržala finska fondacija Abilis, a Novljani su prva organizacija u Crnoj Gori koju finansiraju. Osim pomoći lokalane uprave i ZZZCG, u svom radu najvećim dijelom su oslonjeni na nabavku sredstava preko raznih projketa. Donatori koji prepoznaju njihov predan rad su Save the children ORT USAID, Fakt, Centralna holandska fondacija, Metropolis i drugi.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code