Početna Društvo RAZVIJA SE MREŽA HRANITELJSTVA U CRNOJ GORI

RAZVIJA SE MREŽA HRANITELJSTVA U CRNOJ GORI

0

Crna Gora je donijela zakonsku regulativu u oblasti hraniteljstva, a kampanjom „Svako dijete treba porodicu”, koju realizuju Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNICEF, raste svijest pojedinaca o značaju hraniteljstva, posebno nesrodničkog.

Broj zaintersovanih porodica za haraniteljstvom se uvećava i trenutno ih je 5 prošlo obuku, a u toku su privjere i drugih zaintersovanih, kaže nam zamjenica direktora Dječijeg Doma u Bijeloj Slavica Ilić.
U posljednjih petnestak godina oko 300 djece je smješteno u srodničke i nesrodničke porodice.
U Domu su trenutno angažovani na reviziji individualnih planova zaštite za svako dijete i na tome rade sa kolegama iz Centra za socijalni rad.
– Svakako da prvenstveno poštujemo želje djece kada je riječ o njihovom odlasku iz Doma – napominje Ilićka
U Crnoj Gori ima 230 hraniteljskih porodica, od kojih je 10 nesrodničkih. Od početka godine, iz Doma je usvojeno jedno dijete, a u toku je i određen broj drugih procedura i ovdje su zadovoljni dinamikom kojom se usvajanje mališana odvija.
Osoba koja je zainteresovana da postane hranitelj treba da podnese molbu nadležnom Centru za socijalni rad (CSR). Stručni tim CSR procjenjuje da li je osoba ili porodica podobna za hraniteljstvo. Kada se procijeni da je porodica podobna za hraniteljstvo u njoj se smješta dijete čijim potrebama porodica može najadekvatnije odgovoriti. CSR je obavezan da obezbijedi hraniteljskoj porodici odgovarajuću pripremu za podizanje i vaspitanje djeteta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code