Razvojna šansa Novog i države: Vlada podržala kandidaturu Herceg Novog za EPK...

Razvojna šansa Novog i države: Vlada podržala kandidaturu Herceg Novog za EPK 2021 i formirala počasni odbor

2103
2
Podijeli

dajkovic press 250816Vlada Crne Gore usvojila je danas informaciju o učešću Crne Gore u projaketu Herceg Novi EPK 2021, sa prijedlogom odluke o formiranju počasnog odbora za ovaj projekat, saopštio je nakon sjednice generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Aleksandar Dajković. U počasnom odboru su: predsjednik države Filip Vujanović i članovi ministar turizma, Branimir Gvozdenović, ministar kulture, Pavle Goranović, predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, rektorka Univerziteta Crne Gore, Radmila Vojvodić i umjetnik Dimitrije Popović.

–      Usvajanjem informacije Vlada je podržala kandidaturu smatrajući projekat velikom razvojnom šansom za Herceg Novi, za Crnu Goru, ali i za međunarodno pozicioniranje kako na kulturnom, turističkom, tako i na ekonomskom planu. Vlada je zadužila Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da pruže aktivnu podršku u razvoju ovog projekta – kazao je Dajković.

Picerija i restoran

On je podsjetio i na pozitivne efekte projekta koje će on imati za grad, ali i našu državu:

–      Herceg Novi je titular ovog projekta, ali nije sam u ovom poslu, ima podršku svih primorskih opština, Kotora, Tivta, Budve, Bara, Ulcinja, kao i prijestonice Cetinja i glavnog grada Podgorice. A projekat podržava i predsjednik države, kao i Evropska asocijacija festivala – naglasio je Dajković.
Podsjetio je i da ovaj projekat ima višestruk značaj i da se njim otvara razvojna šansa za opštinu Herceg Novi i Crnu Goru: Unaprijeđuje imidž opštine i naše države, pospješuje  razvoj kutlure  i kulturnog turizma, inovacije, podstiče razvoj kreativne industrije, stiče se uslov za povećanjem broja radnih mjesta i doprinijeće društvenom razvoju u cjelini.

On je dodao i da se Vlada obavezala da će dobijanjem kandidautre za period od 2017. do 2022. obezbijediti novčana sredstva u iznosu od 31 posto planinranog budžeta projekta za razvoj infrastrukture i 37% planiranog budžeta projekta za razvoj kutlure na području opštine Herceg Novi.

martic press vlada 250816Koordinatorka projekta, Nataša Martić istakla je da je ostvaren  preduslov za realizaciju istorijske šanse za Herceg Novi, regiju i Crnu Goru. Koncept hercegnovske kandidature je multipartnerski:

– Jedan grad – jedna država, u takmičenju za kandidaturu 2021 reprezentaciju Crne Gore. To je projekat koji predstavlja Opština Herceg Novi sa gradovima partnerima. Crna Gora se sa primorskom regijom predstavlja Briselu kroz društvenu transformaciju od pet godina. To je kao da se kandidujete za Olimpijadu i imate pet godina da se pripremite. Jedan zaključak Vlade je i da  projekat predstavlja najefikasniji način za podizanje internacionalnog profila grada države i regije kroz doprinos unaprijeđenju imidža grada, regije i države stvarajući kulturni centar Evrope, koji vjerujemo da ćemo biti 2021. Takođe, projekat predstavlja najefikasniji način za ostvarivanje ekonomske dobiti grada, regije i države – istakla je Martić.

Nezavisni žiri Evropske komisije je aplikaciju ocijenio zanimljivom,  inovativnom i realnom:

– S obzirom na brojnost i veličinu zemlje, žiri je rekao da ovaj projekat znači dosta za zemlju u cjelini, a mi danas dokazujemo da smo kao javna uprava, lokalno i nacionalno shvatili sugestije žirija. Herceg Novi je poveo Crnu Goru bliže evropskim vrijednostima – uvjerena je Nataša Martić.

Ono što sada predstoji je predaja revidiranog projekta-aplikacije  9. septembra, 30. septemra dolazak eksperata EK i obilazak Boke, a 13. oktobra očekuje odbrana projekta u Briselu.

2 Komentari

  1. Gospodo draga ,riješite pitanje Buke u Opštini herceg Novi.
    To je goruće pitanje budućeg razvoja turizma i svega ostalog što ide sa tim.
    0    0

Ostavite komentar

*

code