Početna Društvo RCDU: UKLONILI PREKO 600 KOMADA MINSKO EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA U 2014. GODINI

RCDU: UKLONILI PREKO 600 KOMADA MINSKO EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA U 2014. GODINI

0

Ronioci – demineri RCUD-a iz Bijele u toku ove godine uklonili su preko 600 komada eksplozivnih sredstava iz mora i sa kopna koja su zaostala nakon ratnih sukoba u prošlom vijeku, a čija je ukupna težina iznosila preko 10 tona.

Ronioci su u ovoj godini radili preko 150 dana pod vodom i na kopnu u veoma opasnim poslovima deminiranja. To znači da su skoro svaki drugi dan bili izloženi riziku od eksplozije.
Ovo je jedna od najuspješnijih godina u 12-godišnjem postojanju Centra, kaže za Radio Jadran direktor Centra, Vesko Mijajlović:
“Naši ronioci i demineri radili su 88 dana na razminiranju površine od dvjesta hiljada kvadrata podmorja kumborske obale, 40 dana površine od sto hiljada kvadrata podmorja Tivatskog zaliva i 30 dana površine od sto trideset hiljada kvadrata kopnenog dijela trase koridora za polaganje elektro kabla na Mrčevom polju kod Budve”.
Ronioci su u toku ovogodišnjih akcija pronalazili na morskom dnu i vadili pojedine protivbrodske mine, iz I Svjetskog rata, čija je težina prelazila 400 kilograma, a tokom deminiranja kopna na Mrčevom polju pronašli su dobro zamaskirani vojni bunker u kojem se može smjestiti preko sto ljudi u kojem se nalazila manja količina razne municije.
“Ronioci su u ovoj godini pored obuke u Centru u Bijeloj osposobljavani za usko specijalizovane zadatke u Italiji i u okviru programa obuke Norveške narodne pomoći u BiH, a obavili su i niz veoma uspješnih aktivnosti u oblasti, pružanja pomoći i spašavanja na vodama, gdje je odrađeno 7 akcija, kao i u oblastima podvodnih istraživanja”.
Interesantno je napomenuti da je ova javna ustanova do 1. oktobra ove godine kroz uplatu PDV-a, drugih poreza i doprinosa vratila cjelokupna sredstva koja se godišnje izdvajaju iz budžeta za njeno poslovanje. Takođe treba istaći da ova ustanova dočekuje novu godinu bez dugovanja prema dobavljačima, naveo je Mijajlović.
Kad je riječ o aktivnostima za sljedeću godinu, Mijajlović je dodao da će one biti bazirane na realizaciji već započetih projekata kao što su razminiranje kasetnih bombi na prostorima na kojima su već uz pomoć norveške Vlade dio tog projekta obavili. Biće nastavljena obuka ronilaca u Centru kao i istraživanja podmorja do Ulcinja, čime bi trebalo da se dobije kompletna slika zaostalog kulturnog nasljeđa na morskom dnu.
Mijajlović vjeruje da će Regionalni centar nastaviti aktivnosti na boljoj lokaciji nego što je hotel “Park” u Bijeloj kojeg Centar koristi, a koji bi trebalo da bude prodat. O kojoj lokaciji je riječ nije želio da precizira.
“Sa tom imovinom raspolaže Vlada i mi smatramo da će ga ona i valorizovati na najbolji mogući način. Takođe vjerujemo da će biti puno više zaposlenih na ovom prosotru nego što je sada, kada se napravi nešto novo što će biti u svrhu razvoja turizma”.
Poslovi razminiranja koje obavljaju podvodni demineri RCUD-a radi oslobađanja zemljišta kontaminiranog zaostalim eksplozivnim sredstvima i njegovo vraćanje stanovništvu na upotrebu su veoma značajni i od javnog interesa. Struktura blokiranih resursa je pokazala da opasnost od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava utiče na društveni i ekonomski razvoj, ne samo na lokalitet gradnje nego i na širu društvenu zajednicu, jer dugo vremena nakon završetka oružanog sukoba, eksplozivni ostaci iz rata predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje i život, okolinu i sveukupni razvoj.
Demineri RCUD-a iz podmorja Veriga – najužeg prolaza u Bokokotorskom zalivu, tokom 2004. godine, uklonili i uništili 65 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava, a iz podmorja bivše vojne baze Arsenal u Tivtu – sadašnjeg turističkog komleksa „Porto Montenegro” uklonili i uništili preko 17 tona eksplozivnih sredstava. Razminirali su pod vodom površine od nekoliko stotina hiljada kvadrata i u državama Evropske unije zašto su dobitnici brojnih međunarodnih priznanja i nagrada.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code