Početna Društvo RCUD Bijela: Na svaki uloženi državni euro vratili tri u budžet

RCUD Bijela: Na svaki uloženi državni euro vratili tri u budžet

2

Regionalni centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele ostvario je i ove godine vrlo značajne rezultate u podvodnom deminiranju, obuci i usavršavanju profesionalnih ronilaca, bez dugova – ocijenio je Odbor direktora.

ronioci regionalni– RCUD je za jedan euro koji je država uložila putem izdvajanja iz državnog budžeta za ostvarivanje poslova od javnog interesa, uspio da prihoduje skoro 3 eura kroz sopstveni angažman u realizaciji projekata za strane kompanije i time vrati u državni budžet veća sredstva od onih koja su izdvojena za njihov godišnji rad – saopšteno je nakon sjednice Odbora.

Uspješno su realizovani značajni projekti deminiranja pod vodom i na kopnu. Time su stvoreni bezbjedni uslovi za rad gradnje infrastrukturnih objekata od javnog domaćeg i međunarodnog značaja. Tom prilikom podvodni demineri RCUD-a su oslobodili od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava površinu od oko 120 hiljada kvadrata i uklonili oko 700 kilograma raznih eksplozivnih sredstava zaostalih u podmorju u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Svaki ronilac RCUD-a u protekloj godini je pod vodom proveo u prosjeku oko 180 sati od čega 30% na velikim dubinama preko 50 metara roneći na gasne mješavine helijuma i kiseonika.

U humanitarnim akcijama podvodnog traganja i vađenja utopljenih lica i potonulih predmeta ronioci RCUD-a su u protekloj godini, na poziv građana za pomoć, angažovani pet puta. U tim akcijama su proveli 19 dana u moru, jezerima i nabujalim rijekama, često rizikujući i svoje živote pružajući pomoć tamo gdje pomoć drugih nije bila moguća.

Ostvareni su značajni rezultati na polju obuke i usavršavanja profesionalnih ronilaca, tako da se na osnovu rezultata koje su ostvarili ronioci RCUD-a, često ističe u najpoznatijim međunarodnim ronilačkim organizacijama, da je ronilački tim RCUD-a jedan od najuspješnijih i  najkompaktnijih u Mediteranu. O tome svjedoči činjenica da je ove godine na izbornoj Skupštini Svjetske akademije nauka za podvodnu tehnologiju i istraživanja koja je u martu održana u Bolonji, RCUD primljen među 25 članova koji čine ovu Akademiju osnovanu prije šesdeset godina.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code