Početna Društvo Reagovanje dr Miloša Bigovića: Od Nova Lume samo tražimo da završe 100%...

Reagovanje dr Miloša Bigovića: Od Nova Lume samo tražimo da završe 100% ugovoreni posao

54

Na tvrdnje iz, za Opštinu Herceg Novi, nepoznate firme, Nova Lume, da su završili projekat LED rasvjete, odnosno 93%, te da Opština ne poštuje obaveze plaćanja, zbog čega su se odlučili da aktiviraju mjenice, reagovao je predsjednik SO Herceg Novi, dr Miloš Bigović.

On poručuje nadležnima u toj kompaniji da je njihova argumentacija krajnje neozbiljna i ne zaslužuje nikakav komentar. Ipak, zbog građana Herceg-Novog mora da upita-ukaže sljedeće:

“1. Pozivate se da ste dolazili u Opštinu Herceg-Novi! Pitam vas zašto ste dolazili? Šta vi tražite u Opštini? Ako ste pravni nasljednik, kao što tvrdite, imate Ugovor i izvolte sprovedite ga. Šta će vam Opština za to? Znate li zašto? Reći ću vam. Zato što hoćete aneks Ugovora da biste izmijenili Ugovorne odredbe. Odmah da vam kažem da ne pristajemo na anekse. Postupite po važecem Ugovoru, završite posao do kraja i nakon toga dođite da se formira Komisija za tehnički prijem. Kada Komisija kaže da je posao završen i da je sve tehnički ispravno, ispostavite račun i biće vam plaćeno. Do posljednjeg centa. Dakle, zasučite rukave, uzmite “lopatu” u ruke i završite posao. I biće vam plaćeno. Niko vam nije tražio nikakve akcione planove. To je vaša lična stvar. Mi tražimo da zavrsite posao u skladu sa Ugovorom. Nista više od toga.

2. Kažete da je završeno 93% posla! To je kosmička laz. Rasvjeta nam je u rasulu, ne radi od prvog dana, žmiga, treperi, gori usred bijela dana… A sve i da je završeno 93% posla, kako vi kažete, to gospodo nije 100% završenog posla. Znate da je 93 manje od 100, kao što znate da usluge advokata ne plaćate sa 93%, nego plaćate 100% fakture koja vam se ispostavi. Ne vjerujemo da će vam advokat oprostiti 7% duga za zastupanje. Dakle, dok ne završite 100% nemate šta da dolazite u Opštinu Herceg-Novi.

3. Kažete da nije istina da ne možete da ispoštujete sve ugovorne odredbe! Na sastanku u Opštini ste doslovno rekli da ne možete sve, ali da možete približno sve. E, pa, gospodo, približno sve nije isto što i sve. Kao sto jedan advokat ne može da vas istovremeno i zastupa i da vas približno zastupa, tako isto i ugovorne obaveze prema Opštini ne možete da ispoštujete istovremeno i približno i u potpunosti. Morate, dakle, da ih ispoštujete u potpunosti do kraja.

4. Kažete da je mjenica podobna za izvršenje! Netačno, jer je javni izvršitelj znao, i morao je znati, da je posao iz koga izvire mjenica tzv. dubiozan obligacioni odnos. Dakle, izvšsitelj je nestručno i neodgovorno donio Rješenje o izvršenju. Izvršitelj je morao da konsultuje Komoru javnih izvršitelja i Privredni sud, te da od njih dobije adekvatno mišljenje. Tek nakon toga javni izvršitelj je mogao da konstatuje podobnost mjenice za izvršenje. Ali vi koristite činjenicu da je izvršilačka funkcija u Crnoj Gori u povoju i da trenutni, tzv. “tranzicioni izvršitelji” gledaju formu i samo formu, bez obzira na suštinu pravnog posla, ne vodeći računa o ekonomskim i socijalnim posljedicama svojih odluka. Ali, tu se varate, jer je Crna Gora pravna država. Nismo na nivou Danske i EU, ali smo ipak država u kojoj pravda i sistem pravosuđa funkcioniše. To ćete i vidjeti sami. Zato je bolje da odmah shvatite da Ugovor morate sprovesti 100% i tek kada sve bude funkcionisalo moći ćete da naplatite svoj posao.

5. Kažete da je nadzorni organ konstatovao završetak posla! E, upravo u tome i jeste manjkavost i kontradiktornost ugovora. Jer, nadzoru daje pravo da pod uticajem korupcije konstatuje stanje koje je suprotno činjeničnom. Nikakav zapisnik ne može da zamijeni elaborat o tehničkoj ispravnosti rasvjete. To je tehnički nemoguće. I sami to znate. Zapisnik o završetku posla je samo uslov za formiranje Komisije za tehnički prijem. Vaše tumačenje je suprotno i pravu i struci. Vaše tumačenje otvara prostor za korupciju! I to veliku korupciju! Po vama, dovoljno je da neko napiše da je posao gotov i eto vas iz Danske da naplatite preko leđa građana Herceg-Novog 2.700.000 eura. E, gospodo, to ne može. Ne može, jer je proizvod sumnjivih radnji. Ako ne vjerujete pitajte propalog sudiju, koji bi da vam pomogne, kako je tačno sastavljan Ugovor. Pitajte ga u kojoj birtiji je dogovaran taj posao. Sve će vam detaljno objasniti…

I na kraju, ponavljam, po ko zna koji put: Opština Herceg-Novi ne bježi od plaćanja završenog i tehnički primljenog posla. Ali, ne pristajemo da platimo posao koji je proizvod sumnjivih kombinacija između raznih aktera koji su detaljno pripremili i razradili šemu kako da očerupaju građane Herceg-Novog. Ako ste imali neke privatne dilove i kombinacije, rijšite ih sami bez građana Herceg-Novog”- zaključuje i poručuje firmi Nova lume, dr Miloš Bigović.

54 Komentari

 1. Bigovicu pamet imas ali snage nemas.ustvari nesmijes se uhvatit u kostac sa problemima koje samo slijepac nevidi.stisni petlju podnesi krivicnu prijavu neko mora odgovarat za radnje za koje tvrdis da su koruptivne. Vrtimo se oko problema ko kisa oko kragujevca. Dosta je dnevnog politikanstva .jos se nadam da to mozes i moras uraditi.ako neces nesmijes ili iz nekog drugog razloga???? Nemozes cestito se povuci i to je ljudski.

  3
  1
 2. Problem LED rasvjete treba podijeliti u dva dijela. Prvi dio, koji se pominje samo kroz tehnički prijem završenog posla, i drugi dio je monitoring odnosno upravljanje LED rasvjetom.
  Ovaj drugi dio je jasan i vidljiv svima a i “danska” firma kaže da taj dio još nije završen.
  Prvi dio i ono što je navodno završeno je montaža lampi i priključenje na elektro mrežu. nije se potrebno penjati na stubove vidljivo je kada se pogleda odozd. Bruka i sramota. Da li bi neko od građana Herceg Novog nekome platio da mu nešto ovako kući napravi. NARAVNO DA NE.
  Zbog toga jedini način da se problem riješi je da ovi “danski” avanturisti pokupe ove LED lampe i da nam vrate one stare!

 3. Biga legendo gadjas pravo u centar mnogo toga DPS IZBOR je zla nanijo Novome Led Rasvjeta, Predstonica Kulture, Put Mojdez, zaposljavanje u Opstinu trebace godine da se grad oporavi od njihove pohare ali dobro je sto su to gradjani osjetili i navrijeme ih poslali gdje im je mjesto za duzi niz godina. Podrska za Milosa.

  25
  21
 4. Iako izgleda da je pisao neko “ozbiljan”, rupa u ugovoru ima da pobjegne kit!

  http://www.hercegnovi.me/downloads/ugovori/UgovorLed18112015.pdf

  Na pitanja iz prethodnog reagovanja, Ugovor ne daje nikakav odgovor…

  – Koliki je broj neispravnih sijaličnih mjesta prije ugradnje LED rasvjete,
  – Koji su uzroci neispravnosti sijaličnih mjesta prije ugradnje (pregorela sijalica, neispravan dovod, neispravna instalacija unutar bandere, itd…)
  – Ko je bio odgovoran za popravku prethodne neispravnosti tokom ugradnje LED rasvjete,
  – Na koji način, kada i kako je mjerena prethodna rasvjeta (a rečeno je da je izvršeno premjeravanje osvjetljenosti i usklađivanje intenziteta svjetla),
  – Koja je snaga pojedine ugrađene lampe, kolika količina svjetla, koji je CRI (Color Rendering Index) LED panela,
  – Koje su karakteristike ugrađenih lampi, ko su proizvođači, koliki je garantni rok po pojedinoj lampi, i koji su uslovi eksploatacije. Da li su lampe uskladjene sa IP standardima i kojim (otpornost na prašinu i uticaj vode)
  – Koji je MTBF (prosječno vrijeme trajanja) za lampe,
  – Koji su maksimalni i minimalni radni naponi lampi i šta se dešava ako je nešto van opsega
  – Zaštita od udara groma,
  – Koj je proizvođač lampe i kog proizvođača su LED elementi.

  Sa druge strane, ne znamo:
  – Cijena ugradnje lampe,
  – Cijena same lampe,
  – Koliko je tačno lampi i kog tipa ugradjeno,
  – Koje funkcionalnosti imaju lampe (dimovanje, daljinska kontrola pojedinačne i grupe lampi),
  – Da li je tačno da je svaka lampa opremljena WiFi ruterom, te da je pored rasvjete, trebao da prodje i wireless internet?
  – Da li je prije postavljanja sistema u Herceg Novom, softverski sistem upravljanja rasvjetom bio spreman ili je Herceg Novi bio testno podrućje za razvoj softvera?
  – Koja softverska kuća je stajala iza softvera za upravljanje i pod kojim uslovima?
  – Koja su softverska rješenja bila ponudjena i šta je softver trebao tačno da radi?
  – Koliko pristupnih mjesta je planirano za lampe i čija obaveza je da se dobije saglasnost od Agencije za telekomunikacije, te koja je cijena za postavljanje i mjesečni zakup jednog pristupnog mjesta (hot spot)
  – Da li je tačno da je infrastruktura za kontrolu lampi (medjusobna WiFi veza) trebala da bude korištena i za video nadzor?

  10
  4
 5. Ljudi, nemojte niko da vas zavarava. Lično sam video momke kako su testirali rasvetu i sve radi kako treba. Test sam video na kružnom toku u Meljinama. Ja sam se čak oduševio jer toga u Beogradu nema! LED rasveta je i osmišljena da štedi, ali baca svetlost samo na put (u zavisnosti od optike koju ima u sebi). Treba sve sagledati stvari u tehničkom smislu povodom pametne LED rasvete, treba grad da ima dobru i stabilnu mobilnu mrežu da bi bežičan sistem radio kako treba. Isto tako struja u svim banderama treba da bude u dobrom stanju, a ne da bandere budu slomljene (bio sam na letovanju u Kumboru i dok sam se šetao kroz Đenoviće, Baošiće i Bijelu video sam na mnogim potezima da je isečen dovodni kabl za struju, a mnoge bandere slomljene). Stare sijalice/lampe koje ste imali se ne proizvode više i nije ih moguće nabaviti (eventualno ako je nekoj firmi ostalo u zalihama). Ista ova firma koja je bankrotirala je uradila rasvetu u Plavu i Kosovskoj Mitrovici (guglao sam na netu i iskopao dosta toga). Rasveta tamo radi perfektno! Niko se ne žali na nju, a ista je kao u Herceg Novom. Funkcioniše bežično i radi najnormalnije. Oni koji održavaju struju u Herceg Novom treba malo bolje da se zapitaju šta rade i da li znaju svoj posao!
  Samo da naglasim da ja gledam sa tehničke strane svetiljke, a ne sa strane ugovora i slično jer nisam pravnik niti političar… Bavim se i ja montažom LED rasvete i njenog umrežavanja i znam do kakvih sve problema može doći koje mnogi ne razumeju.

  11
  25
    • Ulazak u ovaj posao je očigledno uletanje u nepripremljen teren prepun mogućnosti za velike mahinacije. Šta je tačno bilo, kakvi su preduslovi čije su koje obaveze… i kakvi su uslovi završetka projekta je potpuno nepoznato. Očigledan diletantizam sa strane Opštine i ozbiljnih macana sa strane izvođača.

  • Meni je dovoljan podatak to sto svaki dan na Radio Jadran pise kako nece biti struje tu i tu , svaki dan! Ako ne mozete struju domacinstvima da obezbjedite ne cudi me da ne mozete ni rasvjetu da kontrolisete.

   7
   2
  • Radi u Meljinama. I đe još? Ja ćoram svaku veče do kuće. A ova ,,Nova” možda je samoproglašena, treba ispitati, ima valjda način.

 6. Nerazumijem sta je problem da se dokumenta od rasvjete JAVNO objave da se vidi ko laze ovdje. Ovako samo loptu prebacujete.
  Katicu… Bigovicu… dajte dokumenta u cemu je problem?

  20
  1
 7. Kolektor kazu zavrsen 93% a ne radi, LED rasvjrta isto 93% a vidimo kako ide…Tuzilac evo godinu ne mice…Bigovic podnio ostavku 93% …a sve aktivniji Katic i kum se ne cuju..DPS de pravi da nije odavle..
  MASKENBAL.

  24
  5
 8. U pravu ste! Samo jedno niste naveli – Čiji je bio direktor “Komunalno stambenog”? E, da…čija je firma (firme) kojoj ste namjestili posao? “Izbor” je područno odjeljenje DPS-a

  12
  8
 9. Po ugovoru “nefunkcionalnost upravljanja znači privremeno zaustavljanje realizacije projekta” (tačka 4.3).
  Tehnički prijem vrši Komisija naručioca (tačka 6.1). Dakle to što je potpisala Nataša Aćimović (ako nije njen faksimil) ne može suštinski biti tehnicki prijem sve i da je tako nazvan.
  Stoga su zamjerke Opštine potpuno ispravne.

  23
 10. Podržacvam. Isto ovako i još oštrije treba saopštiti ovima koji izvode radove na kolektoru i
  fabrici za prečišćavanje otpadbnih. Njima treba zabraniti da dolaze, ne samo u Opštinu, nego i u Herceg Novi.

  23
 11. Svaka cas sve je tacno do detalja ne mogu da shvatim da neko moze nesto negativno kaze za Milosa i narod treba da ustane da mu neda da da ostavku.

  19
  10
 12. A gde je kum Stevan Katic? Ovo je njegov posao da zastupa opstinu. Pita li se ko, najava ostavke pa onda halabuka oko rasvete. Cuvar pravde zakonitosti narodnih para, sve bez ijednog dokumenta. On apeluje, kune, upozorava, jer je ovo izgubljeno a kumovi su prespavali prve mesece mandata. Bigovic jest doktor, ali magle za politiku. Politika je umetnost moguceg, pravljenja koristi sebi preko tudje grbace. U pamet se narode novski, videce te najdalje za pola godine cemu je posluzila ova magla.

  19
  28
 13. Bigovicu, sve što si rekao je tačno, ali zbog čega još nije javno objavljen ugovor ?

  Nema ga ili nešto drugo nedostaje da ga objavite?

  25
  3
 14. Sokiran sam da nisi opljuvao DPS i svalio sve na iste.Bas sam iskreno sokiran.Ocekivao sam gomilu lazi i svaljivanje krivice na DPS umjesto na Duska i Izbor.

  P.S.Puna podrska od DPS-a za ovo pitanje!Nemojte pokleknuti i sklopiti neki sporazum.Imaju ugovor i neka ga dovrse,ukoliko ne mogu,neka vrate u staro stanje,ukoliko nisu sacuvali state lampe, nek placu kad su neodgovorni.

  29
  4
 15. Gospodine Bigoviću, navijam iz sve snage da ste u pravu. Pratim problem LED rasvjete još iz doba prethodne vlasti i očito je da su mutili i dobro zamutili. Rasvjeta nije dobra, to vidi svak. Ali, molim Vas, zvučite politikantski i neiskreno, bez potrebe. Dajte dokumente. Objavite ugovor. Objelodanite šta se desilo sa 6000 starih lampi koje su demontirane i uskladištene. Ispravne. Laik sam za pravo, mjenice razumijem ali znam da je potvrda nadzora koga imenuje investitor posla osnova za plaćanje. Da li je nadzorni organ potpisao prijem rasvjete kako Danci tvrde i ako jeste, kako je to mogao da uradi ako posao nije gotov? A nije gotov, vjerujem i Vama i rođenim očima. Ko je bio nadzorni organ i ko ga je imenovao i ako je potpisao štetan zapisnik, zašto ga ne tužite? I njega i sve oko njega. Ili je taj posao obavio neko iz kruga povlaštenih pa ga štitite i ispadate ovako neozbiljni i neprincipijelni. Opština je na sudu sa nesavjesnim bankrotiranim izvođačem. Ne priča se više o subjektivnom osjećaju, kao političari. Samo o papirima, dokumentima, izjavama, zapisnicima. Nije uobičajeno da tehnički prijem bude osnov za plaćanje, sem ako ugovor drugačije kaže. Može, alio nije uobičajeno. Uobičajeno je da nadzorni organ u ime investitora kontroliše, ovjeri a investitor plati. Dajte konačno dokumente, dosta je politikantskog zapomaganja.

  29
  7
 16. Činjenica je vrlo jednostavna, grad ne želi da plati i želi slobodne lampe. Osvetljenje radi u 90% grada, osim područja koji su oštećeni automobilskom nesrećom, promjenom žice ili novom instalacijom žice. Možete voziti u većini delova grada i videti svetla za sebe.

  Taj tužni deo je takva pohlepa i fradulentno ponašanje će štetiti imidž Crne Gore za strane investitore.

  7
  24
 17. Dobro pricas! Pravo politicki! No’ ti reci nama ova komisija za legalizaciju objegata kako je formirana? Kako si birao ko zna daa drzi metar u ruci? Je l bilo nekon konkursa posto vidim da se dobro sluzis pravom! Crpe novce! Ps. Ko si ti da dajes saopstenja? i kada ce ta ostavka? ovo sto radis nije u tvom opisu posla!

  21
  32
 18. a kad ces resit pitanje bolnice kao sto ste obecali ? alo nemamo plate vec pet mjeseci , zar niste obecali da cete raskinut sve stetne ugovore u nasoj opstini sta je sad maca pojela jezik nemate odgovora , ludji smo mi sto smo vam vjerovali makar smo imali redovnu platu a briga SEKULICA glavno da je postavio nevjestu za nacelnika u opstinu sram da vas bude !!!!!!!

  36
  18
  • Ma kakva bolnica ,nisu sposobni ni tekuće probleme da riješe a ne bolnicu koja je kompleksni problem,đe se ne zna ni ko pije ni ko plaća

   20
   11
  • A koga će postaviti, pa neće valjda komšiju.
   Odavno on sve gleda preko novčanika i kravate.
   Ili što bi rekao veliki Nušić.
   U Novome sada prilike su take,
   Novska djeco postanite snahe.

   20
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code