Reagovanje Ministarstva prosvjete: Nijesmo Opštini prepustili posao oko vrtića i škole na...

Reagovanje Ministarstva prosvjete: Nijesmo Opštini prepustili posao oko vrtića i škole na Savini

3
Podijeli

ministarstvo prosvjete logoPovodom informacija koje su objavljene u nekim medijima da Ministarstvo prosvjete “neće da pomaže” u rješavanju prostora za vaspitnou jedinicu „Savina” JPU “Naša radost”  i JU OŠ “Milan Vuković” u Herceg Novom, kao  i da “Opština preuzima” iz resornog Ministarstva su to demantovali.

– Ministarstvo prosvjete kao odgovorna institucija i te kako vodi računa o funkcionisanju obrazovnog sistema, a posebno o djeci, učenicima i zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Već duži period Ministarstvo prosvjete preduzima aktivnosti u cilju trajnog rješavanja dugogodišnjih problema koji su doveli do zatvaranja objekta Vaspitne jedinice „Savina” JPU “Naša radost” i JU OŠ “Milan Vuković” u Herceg Novom, pa su neosnovani i netačni navodi da se Ministarstvo ne bavi rješavanjem ovih pitanja i da je posao prepustilo Opštini Herceg Novi – navode u reagovanju.

Picerija i restoran

Ministarstvo prosvjete je blagovremeno preduzelo mjere radi bezbjednosti djece, učenika i zaposlenih u vrtiću i školi na Savini, kao i trajnog rješavanja prostora.

–      Objekti Vaspitne jedinice „Savina” JPU “Naša radost” i JU OŠ “Milan Vuković” su iz bezbjednosnih razloga stavljeni van funkcije dok se ne riješi pitanje klizišta. Gradiće se novi objekat Vaspitne jedinice „Savina”, za što su obezbijeđena sredstva, a u zavisnosti od izvještaja ekpertskog tima preduzeće se aktivnosti radi što bržeg stavljanja u funkciju objekta JU OŠ “Milan Vuković” -saopštavaju iz Ministarstva.

Samo u prvoj fazi  obezbijeđena su sredstva u iznosu 535.000 eura i to za obrađivača i revidenta Glavnog projekta sanacije klizišta za objekat  „Naša radost” na Savini, u iznosu do 25.000 eura,za  izvođača radova i nadzora na izvođenjem radova na sanaciji klizišta do 400.000 eura.

Takođe za obrađivača i revidenta Glavnog projekta sanacije klizišta, sa neophodnim geomehaničkim istraživanjima za objekat JU OŠ “Milan Vuković” na Savini, u iznosu do 45.000 eura, obrađivača i revidenta Glavnog projekta sanacije objekta ove škole u iznosu do 35.000 eura.

Osim toga sredstva od 30 hiljada eura osigurana su za obrađivača i revidenta Glavnog projekta rekonstrukcije područne ustanove OŠ “Milan Vuković” – Zadužbina porodica Bošković – Đurović – Laketić, navode iz Ministarstva.

– S obzirom na značaj rješavanja ovih pitanja, sve procedure će se sprovoditi po skraćenom postupku, a Ministarstvo će u saradnji sa Vladom obezbijediti sredstva za realizaciju svih daljih aktivnosti koje će proizići iz prve faze kako bi se ovi problemi što prije trajno i kvalitetno riješili. Budući da školska 2016/2017. godina ubrzo počinje, u cilju blagovremene organizacije nastave uprava JU Osnovna škola “Milan Vuković” i menadžment obrazovno-vaspitnih ustanova iz opštine Herceg Novi su upoznati sa planom koji će omogućiti učenicima ove škole da stiču znanja i vještine u drugim obrazovno-vaspitnim ustanovama u opštini Herceg Novi – ističu u Ministarstvu.

Oni ponavljaju da je bezbjednost učenika i zaposlenih u JU OŠ “Milan Vuković” na prvom mjestu i da je potrebno strpljenje i razumijevanje svih dok se ova situacija trajno ne riješi, a „Ministarstvo prosvjete s najvećom odgovornošću preduzima sve aktivnosti u cilju trajnog rješavanja ovih pitanja koja su prioritetna“.

– Spremnost zaposlenih u Opštini Herceg Novi da se uključe u rješavanje ovih pitanja pokazuje da vlast u ovoj opštini vodi računa o svojim sugrađanima, ali treba naglasiti da privremeno korišćenje bilo kojeg objekta za rad obrazovno-vaspitnih ustanova je isključivo u nadležnosti Ministarstva prosvjete koje, u skladu sa normativima, procjenjuje da li neki objekat zadovoljava uslove za izvođenje obrazovno-vaspitnog procesa – zaključuju u saopštenju.

3 Komentari

  1. Ljudi moji pa oni da misle na našu dijecu prije bi razmišljali o posledicama A ne sada!I da znate od novih objekata nema ništa,ni od bolnice nećemo je moći sačuvati

  2. Da iko od vas brine i radi odgovorno ne bi se juce na skupstini pricalo kako ce djeca iz dnevnog centra u Kubus bez vrata i prozora!!! Sto Opstina Vrticu privremeno ne ustupi kucu Iva Andrica??? A deca ostanu u objektu vrtica koji je koliko toliko prilagodjen??? Misli li ovdje iko o toj djeci??? Ovako dupli poso i duplo ulaganje…

Ostavite komentar

*

code