Početna Društvo Reagovanje Morskog dobra: Opština Herceg Novi je izdala UT uslove za uređenje...

Reagovanje Morskog dobra: Opština Herceg Novi je izdala UT uslove za uređenje i izgradnju “Dobre luke”

13

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore reagovali su na izjavu potpredsjednika Opštine Herceg Novi, Miloša Konjevića.

– Kako bi istinito informisali javnost, a i samog gospodina Konjevića, koji je kao potpredsjednik trebalo da ima uvid u nadležnosti lokalne uprve kojom rukovodi i u način na koji je Opština Herecg Novi uključena u projekte koje realizujemo u tom gradu, JP za upravljanje morskim dobrom daje sledeće reagovanje:

Gospodine Konjeviću procedure za davanje u dugoročni zakup lokacija koje imaju za cilj da unaprijede i stave u funkciju one dijelove morskog dobra koji su ranije bili nepristupačni ili manje pristupačni za bezbjedno korišćenje i kupanje, jasno su propisane planskom dokumntacijom i zakonom.

Naime, nakon što se bilo koje zainteresovano lice obrati JP za upravljanje morskim dobrom, ovo preduzeće dostavlja organu loklane uprave predmetni zahtjev radi provjere usklađenosti projekta sa važećim planskim dokumentom i izadavanja Urbanističko tehničkih uslova.

Tako i u slučaju “Dobre luke”, nakon što je pristigao zahtjev investitora za uređenje dijela obale isti je prosljeđen Opštini Herceg Novi, a Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi izdao je Urbanističko tehničke uslove broj: 02-3-350-UPI-984/2019 od 23.10.2019. godine za uređenje i izgradnju ovog lokaliteta.

Plansko rješenje lokacije je predviđeno i Prostornim planom posebne namjene za obalno područje (“Sl.list CG“, br.56/18) – lokacija u zahvatu „Sektora 35“.

Nadalje, poštujući Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, Idejno rješenje koje uradi investitor opet će proći proceduru u Opštini Herceg Novi, odnosno biti dostavljeno na saglasnost Glavnog gradskog arhitekte.

Sve navedeno govori u prilog činjenici da je Opština Herceg Novi od samog početka vrlo uključena u postupak uređenja i izgradnje predmetne lokacije kroz izdavanje zakonskih akata i odobrenja.
Vrlo je jasno da je Opština Herceg Novi uključena u projekat “Dobre luke”, kao što je bila uključena u desetine projekata koji su uspješno realizovani na novskoj obali u prethodnim godinama. Riječ je o projektima koji su neupitno podigli nivo turističkih usluga na obali, stvorili novu vrijednost za opštinu i državu i obezbjedili dodatan komfor domaćim i stranim posjetiocima crnogorskih plaža – zaključuje se na kraju reagovanja.

13 Komentari

 1. samo obmanjujete…gospodi iz MD…UT uslovi su izvod iz plana….Plan je rekao da li moze i kako moze…U konkretnom slucaju plan obalnog je za ovu lokaciju predvidio uredjenje….Mi ne odlucijemo da li moze ili ne…Ni Konjevic ni sekretarijat….

  14
  8
 2. nije sporno da je UT uslove izdao nas sekretarijat. Uslovi se izdaju po planu, a sve sem izdavanja uslova bi bilo krivicno delo..a to nije nama svojstveno…Problem je sto ste skoro godinu dana cekali od izdavanja uslova do danas…..problem je sto ce lokaciju uzeti neko Vas i ucenjivace Rusa koji je najveci investitor u CG. Opstina HN ima direktnu komunikaciju sa pomenutim gospodinom i tu je problem…nije tajna da covek hoce da investira na toj lokaciji. Po dobroj i ustaljenoj semi vas zakupac onda ucenjuje investitora sa 150 metara plaze a njegov kompleks je 100 milki……..providno gospodo…to Vam je proslo na Dobrecu….glupo bi bilo da prodje i ovde….

  21
  4
 3. “… davanje u dugoročni zakup lokacija koje imaju za cilj da unaprijede i stave u funkciju one dijelove morskog dobra koji su ranije bili nepristupačni ili manje pristupačni za bezbjedno korišćenje i kupanje, jasno su propisane planskom dokumntacijom i zakonom.”

  Da obavijestim gospodu iz “Morskog ,,,” da su dijelovi naše obale ranije nepristupačni ili manje pristupačni za bezbjedno korišćenje i kupanje”, a koje se odnose na ovu, ali i mnoge druge uvale, poput Malih Rosa, Mirišta, Mamule, i mnogih drugih u hercegnovskoj opštini imali jasno označen i postavljen znak za sidrenje, kako bi naše stanovništvo, ali i turisti mogli tu pristupiti svojim plovilima.
  Ali nakon ovako skandaloznih privatizacija (slobodno se može podcrtati otudjenja) djelova naše obale od strane ovih, najčešće politički ostrašćenih “patriota”, mi nemamo više pristup tim lokacijama u rodjenoj državi za koju se još ne ustežu da kažu da nemaju rezervnu?!? Pomračenje uma na djelu, ili korupcija najvišeg nivoa? Prosudite sami…
  Ako se ovome doda da nemamo, ili nam je otežan pristup i ostalim lokacijama, koje se prodate u bescijenje (ili pak uz namještene tendere?) kao što su “Rivijera” u Njivicama, Branimirove Rose, Lazure, Orascom itd itd., onda se nameće samo jedan zaključak:
  Morsko ,,, treba UKINUTI, a ovakve ugovore poništiti. Ukoliko to nova vlast ne učini, smatraćemo da je ista poput prethodne.

  22
  5
 4. Sve što se napisali je tačno.
  Ipak, Opština je morala izdati UT uslove jer je postojala planska dokumentacija. Nije mogla da kaže : “Mi se ne slažemo sa planskim dokumentom, pa dižemo revoluciju i nećemo da izdajemo UT uslove”.
  Ali, tu plansku dokumentaciju nije donijela Opština, već država (prostorni plan – sektor 35).
  Argument gospodina Konjevića (koji on, nažalost, nije umio pravilno da formuliše) jeste da opština nema uticaja na planiranje čitavog prostora koji obuhvata teritoriju naše lokalne samouprave.
  Država može da ucrtava na najljepšem dijelu obale šta god hoće – betonske plaže, hotele, apartmane, pa i kad se opština protivi.
  Država ucrta, a Opština još mora da opremi infrastrukturom.
  To bi bilo lijepo da se sa novom vlašću promijeni.
  Propisi koji regulišu planiranje prostora i izgradnju objekata jedan su od najvećih izvora korupcije i glavna smetnja da u ovu državu dođu normalni investitori.
  Može nekažnjeno da se gradi šta hoće, a i legalno da se uništava prostor.

  22
  2
 5. Nadam se da nema puno naroda koji vjeruju ovoj navijackoj paljevini.
  Ukidao je svojevremeno i parking servis pa su cijene na kraju jos vece nego ranije.

  32
  9
 6. Ne volim morsko dobro samo zato što novac primorskih opština šalje u Pg,a primorju ostavlja samo mrvice, ali opet da nije njega nikakvog reda ne bi bilo.Zamislite samo da obalom raspolažu Mića i novska vlast, na Milašinovića plažu(sadašnji Peoples) i ostali topljanski zaliv mogao bi da uđe samo onaj ko navija za Crvenu Zvezdu,a ostali bi morali na Staru banju, ili da obalu vratimo Novljanima i Luštičanima,pojedini bi turiste ćerali kosjerom sa plaže jer je to njihovo privatno vlasništvo.Eto na kom bi nivou bili da se oni pitaju.

  28
  11
 7. Izgubili ste spor u Strazburu. Vratite otetu zemlju.
  Da li želite da vas svaki vlasnik tuži kao što vas je Nešić tužio, jer ćete svaki spor da izgubite i sve troškove suđenja da platite?

  13
  1
  • A pare od iznajmljivanja plaza da ih dobija opstina i da se ulaze u lokalnu infrastruktuturu, uredjenja ulica i kanalizacije. A tek isplata onima koji su imali izlaz na more a sada je to morsko dobro, kompenzacija da se da, kako bi to bilo lijepo

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code