Početna Društvo Reagovanje: UT uslovi nadležnost su Ministarstva, a ne lokalnih samouprava

Reagovanje: UT uslovi nadležnost su Ministarstva, a ne lokalnih samouprava

6

Izdavanje urbanističko-tehničkih uslova predstavlja završni korak u planiranju prostora i to je razlog za prestanak važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma jedinicama lokalne samouprave, navode u reagovanju iz Ministasrtva  ekologije, prostornog planiranja i urbanizmana na kritike upućene iz lokalnih samouprava, odnosno Zajedmice opština.

Herceg Novi

– S obzirom na to da su prema članu 21 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, izrada i donošenje planskih dokumenata u nadležnosti Ministarstva, a da je, shodno članu 74 Zakona, Ministarstvo nadležno i za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, ovakva odluka ima puno zakonsko utemeljenje. Predložena Uredba treba da omogući bolju kontrolu nad sprovođenjem planova i izradom tehničke dokumentacije, sa ciljem zaštite prostora od degradacije i preokretanja trendova pogoršanja uslova života stanovnika, naročito u urbanim sredinama-obrazlažu iz Ministarstva.

Ipak, dodaju da će nakon detaljnog sagledavanja kadrovskih kapaciteta i obima poslova Sekretarijata za urbanizam lokalnih samouprava, planiranog u bliskoj budućnosti, Ministarstvo, u dogovoru sa lokalnim samoupravama, preispitati mogućnost o ponovnom povjeravanju dijela poslova, u skladu sa utvrđenim optimumom.

-Napominjemo da je prije usvajanja Uredba dostavljena na mišljenje Sekretarijatu za zakonodavstvo, Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelariji za evropske integracije i da nijedna od ovih institucija nije imala primjedbi-

Uvjereni su da Uredba ni na koji način neće ugroziti mogućnost korisnika prostora da u zakonom predviđenom roku ostvaruju svoja prava. Kako su saopštili,  Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će sve preuzete poslove u vezi sa davanjem saglasnosti na idejna rješenja i izdavanjem urbanističko-tehničkih uslova obavljati stručno i ažurno, nastojeći da uspostavi krajnje profesionalan i kooperativan odnos sa svim lokalnim samoupravama.

Podsjetimo da su prethodno u hercegnovskom  Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju i Zajednici opština izrazili neslaganje i protest povodom  odluke Vlade Crne Gore, da se jedinicama lokalne samouprave oduzmu poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova. Jer, time se, kako smatraju,  dodatno centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata.

6 Komentari

 1. Bogu hvala da su ove odluke donesene.Evo se Herceg Novi pretvorio u kasabu- srednjovekovnu od kuca i kucerina svih kicerskih stilova gradnje.A zadnjih godina je bilo hit da se kad ti ne dozvole da gradis jos jednu etazu onda ti precutno a nekad cak te i savjetuju da je “smontiras” od montaznih materijala.Pa je onda krenulo montiranje.Neko pete nekp cetvrte etaze tamo gdje nije bilo UT uslova za gradnju.Pa isto tako” adaptacije “kafica i restorana uz montazne poduhvate udvostruce ili utrostruce svoje povrsine.
  E naka su vas sad omeli u tome .Pa ahte sad u PG podmicivat one sto vam daju UT uslove.Ako mozete.Ma necete moc.

  3
  3
 2. 1. Urbanisticko-tehnicki uslovi nisu nikakav “posljednji korak u planiranju prostora”. Cak sto vise, nemaju nikakve veze sa planiranjem prostora. Oni predstavljaju izvod iz planskog dokumenta u smislu mogucnosti gradnje, parametara, koeficijenata, gradjevinskiih i regulacionih linija i td., i to onako kako je to odredjeno planskim dokumentom na odredjenoj urbanistickoj parceli. S obzirom na tu cinjenicu, jasno je da se prostor stiti planskim dokumentom, a ne urbanisticko-tehnickim uslovima. Ni Lokalna uprava,a ni Ministarstvo, ne moze kroz urbanisticko-tehnicke uslove propisati ni “bolje”, a ni “gore” uslove za izgradnju objekata, od onih koje su odredjene planskim dokumentom. Tako se zakljucuje da se kroz izdavanje urbanisticko-tehnickih uslova ne moze stititi prostor. Zastita prostora i degradacija uslova stanovanja, analizira se i poboljsava iskljucivo kroz izradu kvalitetnih planskih dokumenata. 2. Naravno da niko nije imao primjedbi, jer je zakonom odredjeno da Ministarstvo izdaje urbanisticko-tehnicke uslove, te da se ovi poslovi mogu prenijeti na jedinice lokalnih samouprava. Tako da je sve u skladu sa Zakonom, koji je isto toliko dobar koliko su nam dobra i planska dokumenta.

  5
  1
 3. Pohvaljujem ovaj potez Vlade iz više razloga.
  Ranije je Ministarstvo uredbom povjerilo poslove izdavanja UT uslova lokalnim samoupravama, što se pravno zove povjeravanje ili prenošenje nadležnosti. To se radi ne zbog decentralizacije, kako pogrešno smatra Zajednica opština, već zbog efikasnijeg vršenja poslova. To podrazumjeva par stvari : obavezu kontrole od strane ministarstva, obavezu obezbjeđenja sredstava za vršenje tih poslova i mogućnost opoziva (čak i obavezu ako se poslovi ne vrše kako treba).
  U ovom slucaju kontrola je bila samo žalbena : MORT je odlučivao po žalbama nezadovoljnih podnosilaca zahtjeva. Druga kontrola, kontrola postupanja u slučaju zadovoljnih i zadovoljenih podnosilaca zahtjeva potpuno je izostala. U okolnostima kada nema građevinskih dozvola, već se gradi ako posle prijave radova ne dođe građevinska inspekcija i zabrani radove, a opravdano sumnjam da ona uopšte postoji ( ne odgovaraju na dopise sudova i tužilaštava, građanima na telefon, nema ih na terenu, nema pečaćenja ni rušenja objekata ), smatram da je opravdano uspostaviti kontrolu izdavanja UT uslova, posebno kada vidimo da se oni izdaju i za područja gdje je zakobom zabranjena gradnja ( mora, rijeke, nacionalni parkovi).

 4. Ovakav brz odgovor na reagovanje Hercegnovskog Sekretarijata za urbanizam i zajednice opstina nam daje nadu da su u ministarstvu bili dostupni svi oni komentari gradjana Herceg Novog !!!
  Nama običnim gradjanima drugog reda svakako će biti bolje!
  Napokon neko iz ministarstva je zadužen da prati i dnevna dešavanja na nivou opština.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code