Početna Društvo REAGOVANJE – VUK VUKOVIĆ: POGREŠNI PODACI CENTRA ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE

REAGOVANJE – VUK VUKOVIĆ: POGREŠNI PODACI CENTRA ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE

0

U javnosti se prošle sedmice pojavila informacija o finansijskom poslovanju Radio Herceg Novog za 2013. godinu koju je objavio Centar za građansko obrazovanje na konferenciji „Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori?”, a prenijeli mnogi mediji, pa i Radio Jadran.

Prema reagovanju predsjednika Savjeta lokalnog javnog servisa, Radio Herceg Novog, dipl. producenta Vuka Vukovića, podaci CGO nisu stavljeni u tačan kontekst.

– U istraživanju koje je uradio CGO, uz podršku Ambasade Republike Njemačke u Crnoj Gori, presjek po najvećim pojedinačnim korisnicima sredstava u Crnoj Gori objedinio je javne emitere, lokalne i nacionalne, komercijalne medije, marketinške agencije i produkcijske kuće, uzimajući pritom različite kriterijume za kategorizaciju pomenutih institucija. Čak i površan, ali razuman pogled na tabelu Centra za građansko obrazovanje, prema kojoj Radio Herceg Novi prihoduje tri puta više javnih sredstava od RTCG, ukazaće na metodološku grešku u analizi i interpretaciji podataka. Dodatnu zabunu stvara činjenica da istraživanje Centra za građansko obrazovanje Javni servis RTCG tretira kao budžetsku stavku, a Radio Herceg Novi ne – iako on to jeste – navodi Vuković.
On pojašnjava da je Opština Herceg Novi, kao osnivač lokalnog javnog emitera, u obavezi da finansira Radio Herceg Novi u skladu sa crnogorskim Zakonom o elektronskim medijima i opštinskom Odlukom o organizovanju Javnog radio difuznog servisa Radio Televizija Herceg Novi d.o.o. Ti prihodi se ni na koji način ne mogu smatrati „neregulisanim, nekontrolisanim i netransparentnim”.
– Na osnovu ove činjenice, nejasan je i stav istraživanja po kojem se „ne može naći logična pretpostavka razloga koji su opredijelili navedene opštine da u datim iznosima raspodjeljuju novac radio stanicama”. U dopisu koji je Opština Herceg Novi uputila Centru za građansko obrazovanje jasno je istaknuto da je riječ o sredstima predviđenim Budžetom Opštine Herceg Novi na ime finansiranja Javnog servisa Radio Herceg Novi za 2013. godinu, kao i za zaostale obaveze za poreze i doprinose iz 2011. i 2012. godine – ističe Vuković.
Prema tome, zakčljučuje on u reagovanju, iz državnog budžeta u 2013. godini na račun Radio Herceg Novog uplaćeno je 0 ( nula) eura, a ne 251.396 eura, kako to su neki mediji objavili, a drugi prenijeli.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code