Početna Ekonomija Realizovana podrška od preko 650.000,00 eura za razvoj sela i izgradnju infrastrukture...

Realizovana podrška od preko 650.000,00 eura za razvoj sela i izgradnju infrastrukture za 2021. godinu

0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz programe podrške za razvoj sela i izgradnju infrastrukture do sada podržalo oko 50 projekata u oblasti ruralne infrastrukture u Crnoj Gori koji između ostalog uključuju kako projekte koje su dostavile lokalne samouprave tako i individualne projekte u iznosu od 650,580.00 eura.

Tokom avgusta i septembra isplaćen je dio zahtjeva podnijet od strane lokalnih samouprava u iznosu od 507.500,00 eura, kako za rješavanje pitanja vodosnadbjevanja tako i za rekonstrukciju odnosno sanaciju preko 50 km puteva i to za asfaltiranje novih puteva, nasipanje zemljanih puteva, sanacije postojećih makadamskih puteva, sanaciju mostova, nasipanje planinskih puteva, kao i adaptaciju i modernizaciju postojećih putnih pravaca.

Tokom oktobra i novembra mjeseca planirana je podrška za 17 projekata podnijetih od strane sljedećih opština: Bar, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Golubovci, Tivat i Tuzi u ukupnom iznosu od 244.250,00 eura.

Takođe, do sada je isplaćeno 143.280,00 eura za 25 projekata koji se tiču individualnih zahtjeva, od strane mještena pojedinih sela, mjesnih zajednica i indvidualnih poljoprivrednih proizvođača za rješavanje pitanja vodosnadbjevanja, sanaciju i rekonstrukciju putne infrastrukture.

Pored do sada realizovanih projekata Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz agrobudžetsku mjeru za podršku razvoju sela i infrastrukture, u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD,) realizuje projekat stvaranja klastera i razvoja ruralnih područja RTCP u 7 crnogorskih opština ( Nikšić, Žabljak, Bijelo Polje, Mojkovac, Petnjica i Berane). Kroz ovu mjeru u 2021. godini biće realizovano asfaltiranje novih 17km ruralnih puteva, uz izgradnju novih 7-8 vodnih akumulacija (sistem folija).

Javni poziv je objavljen 16.07.2021. godine i trajao je do 05.08.2021. godine. Opština su imale pravo apliciranja za podršku kroz 2 opcije: putna infrastruktura i investicije u vodosnabdijevanje.

U narednom periodu predstoji procedura administrativne i terenske kontrole, nakon čega će se raspisati javni poziv za izbor izvođača radova i realizovati projekat.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je posvećeno poboljšavanju uslova života u ruralnim područjima i unapređenju infrastrukture. Podrškom izgradnji puteva i vodovodne mreže stvaraju se uslovi da se selo dalje razvija i da se poljoprivrednicima da šansa da unaprijede svoju proizvodnju. Izgradnja mljekara, mesara, hladnjača i distributivnih centara je nemoguća bez kvalitetne putne mreže i stabilnog vodosnadbevanja. Dobra putna infrastruktura i sistem navodnjavanja su osnova za daji razvoj poljoprivrede na kome radimo. Podrška investicijama ovog tipa privlači i strane investitore koji žele da ulažu u sektor primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda. Dobra povezanost sa gradskim sredinama snižava troškove transporta a to je ono što proizvodnju čini još konkurentnijom. Na ovaj način država šalje jasnu poruku i mladima da ostanu na svojim gazdinstvima i da započnu sopstvene biznisa u sektoru poljoprivrede uz bolje uslove i povezanost sa tržištem.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code