Početna Društvo Realizovana prva radionica „Mladi Herceg Novog – Zajedno“

Realizovana prva radionica „Mladi Herceg Novog – Zajedno“

3

U organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, a zbog promocije Opštinske strategije za mlade, održana je proteklog vikenda u Domu omladine prva u nizu radionica pod nazivom „Mladi Herceg Novog – Zajedno“.

Kako je saopšteno iz Press službe Opštine, radionici su prisustvovali mladi koji su aktivni u gradskim organizacijama i institucijama, nevladinom sektoru, kao i pojedinim školskim projektima i aktivnostima – predstavnici omladinske emisije Radija Herceg Novi, Volonterskog kluba srednjoškolskog centra, opštinskog Crvenog krsta, NVO Avenir, opštinskih organa, Fakulteta za primijenjenu fizioterapiju, nezaposlenih.

Picerija i restoran

Službenica za mlade opštine Herceg Novi, Jadranka Orlandić, predstavila je osnovne smjernice Lokalnog plana akcije za mlade i naglasila da u periodu koji predstoji, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje očekuje  veće učešće mladih. Ona je pozvala ovu populaciju, starosti 15-30 godina, da aktivno doprinesu kreiranju kvalitetnijeg okruženja za mlade ljude u našem gradu i naglasila da su vrata sekretarijata za njih, ubuduće, „širom otvorena“.

Omladinska radnica, Aleksandra Marić, predstavila je osnovne pojmove vezane za omladinsku politiku na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i preporuke EU; crnogorski Zakon o mladima; mjesto i značaj koje omladinski rad ima kod nas i u svijetu.  Najveći dio radionice proveden je u diskusiji na različite teme koji se tiču života mladih u gradu pa i onome što im nedostaje da bi ostvarili svoje želje i planove.

Kao razloge zašto ne mogu da razviju svoje ideje i realizuju konkretne aktivnosti, kao i posjećuju određene programe koje bi željeli, mladi su naveli sljedeće:

  • nepovjerenje prema zajednici, generalno, da bi to mogla da im omogući ako bi zatražili
  • pasivnost i nemotivisanost vršnjaka da sa njima zajedno pokrenu ili učestvuju u tim aktivnostima
  • nepostojanje prostora za mlade u kojem bi mogli da osmišljavaju i pokreću programe koji ih interesuju
  • nepriznavanje rezultata koje već postižu kroz mnogobrojne volonterske aktivnosti kao i razne druge projekte u koje su uključeni.

Sve sugestije i primjedbe mladih evidentirane su, a baza podataka sadašnjih i budućih korisnika programa za mlade, nastaviće da se dopunjava na ovaj način već narednog vikenda kada će biti održana sljedeća radionica.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code